En due satt på en gren og funderte over tilværelsen

Svensk film vant Gulløven i Venezia

Den svenske filmen «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» av regissør Roy Andersson vant Gulløve-prisen under filmfestivalen i Venezia lørdag.

Det er første gangen en svensk regissør mottar den prestisjefylte prisen, ifølge nyhetsbyrået TT.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende. Det var nærmest som Giro d'Italia med publikum langs gatene når man kommer og går,

sa en seiersglad Andersson etter at han mottok prisen.

Filmen er den tredje og siste delen i trilogien som begynte med «Sanger fra andre etasje» og «Du levande». Filmene dreier seg om to menn som prater om hvordan samfunnet ser ut som det gjør, i ulike tidsepoker, skriver Svenska Filminstitutet.

Det er første gang på 25 år at en svensk film er med på å konkurrere i filmfestivalens hovedseksjon, der den gjeve Gulløven deles ut.

Venezia
Venezia

Veteranregissør

71 år gamle Roy Andersson debuterte med den kritikerroste filmen «En kärlekshistoria» i 1970, men gikk etter hvert over til reklamebransjen. I 2000 gjorde han comeback med filmen «Sanger fra andre etasje», som blant annet vant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes samme år.

Det norske produksjonsselskapet 4 1/2 har bidratt i filmprosjektet, med to millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

4 1/2 har deltatt i prosjektet sammen med et fransk og et tysk produksjonsselskap, i tillegg til regissørens eget Roy Andersson Filmproduktion.

Roy Andersson med Gulløven i Venezia 2014
Roy Andersson med Gulløven i Venezia 2014

Skandinavisk briljans

Filmskaper Joshua Oppenheimer vant juryens store pris med den danskproduserte dokumentarfilmen «The Look of Silence», oppfølgeren til den prisbelønte filmen «Act of Killing» fra 2012.

De to filmene handler om folkemordet i Indonesia på 1960-tallet. «The Look of Silence» beskrives som mer lavmælt, men likevel minst like rystende, der den drøyt 40 år gamle Adi leter seg fram til de ansvarlige for det brutale drapet på broren Ramli, som ble drept to år før Adi ble født.

Det er 24 år siden en danskprodusert film mottok en pris under filmfestivalen i Venezia, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Venezia regnes som en av de aller tyngste filmfestivalene i verden. Den er også den eldste og arrangeres for 71. gang i tiden 27. august til 6. september.