Darth Vader i Star Wars

De mest ikoniske filmbildene

Det er noen bilder som er mer gjenkjennelige enn andre, og filmer har gitt oss en hel drøss av dem. Fra løvefødsel i Afrika til flyvende sykler - her finner du en oversikt over noen av de mest ikoniske bildene fra filmens verden.

 

Er det noen øyeblikk du savner på listen? Fortell oss i kommentarfeltet under!

 1. Mena Suvari i American Beauty

  Mena Suvari i American Beauty

  Rosebladene regner ned på Mena Suvari i dette ikoniske filmbildet fra Kevin Spacey-filmen "American Beauty". Alle gutters drøm? Eller middeladrende familiefedre i midtlivskrise?

 2. Janet Leigh i Psycho

  Janet Leigh i Psycho

  Scenen har blitt parodiert mang en gang, og det er ikke rart. Dette bildet av Janet Leigh i dusjen som angripes av en psykopatisk drapsmann er et av filmhistoriens mest gjenkjenbare.

 3. Olivia Newton John og John Travolta i Grease

  John Travolta og Olivia Newton-John i Grease

  "You're the one that I want!"

  Man vet umiddelbart hvilken film det dreier seg om når man ser oljesleiken til Travolta og de åletrange skinnbuksene til Newton-John fra en av tidenes største og beste feelgood-filmer: "Grease".

 4. Meg Ryan i When Harry Met Sally

  Meg Ryan i Da han møtte henne

  Det er gøy å slippe alle hemninger og late som om man får orgasme - midt i en fullpakket restaurant. I alle fall er det dét som skjer i dette ikoniske bildet fra "Da han møtte henne".

 5. Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise

  Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise

  Da vi så dette bildet spurte vi hverandre "Er dette tidenes første film-selfie?" Historien om de to kvinnene som finner hverandre etter å ha blitt utsatt for grov sjikane av hver sin mann har skapt bilder som vil leve evig.

 6. Tom Hanks i Forrest Gump

  Tom Hanks i Forrest Gump

  Det er 20 år siden filmen ble spilt inn, men folk sitter ennå og siterer Forrest: "Life is like a box of chocolates". Man vet med en gang hvilken film dette er når man ser bildet av den sympatiske helten sittende på en benk.

 7. Julie Andrews i The Sound of Music

  Julie Andrews i Sound of Music

  Det er noe med de vakre alpene, de gresskledde åsene, det lykkelige og frie livet og en syngende nonne som appellerer til oss. Dette bildet gir deg godfølelsen umiddelbart, for ikke å nevne at det med en gang minner deg om hvor det er fra.

 8. Stillbilde fra Eksorsisten

  Eksorsisten

  Ondskapen venter innendørs. Dette bildet er kanskje et av filmverdenens mest ikoniske, uten at det røper noe om grusomhetene som venter på den andre siden av døren.

 9. Marlon Brando i Gudfaren

  Marlon Brando i Gudfaren

  Med perfekt belysning og et kraftfullt ansiktsuttrykk fra selveste Marlon Brando skaper dette bildet fra "Gudfaren" den perfekte stemningen, samt et minneverdig filmbilde.

 10. Robert De Niro i Taxi Driver

  Robert De Niro i Taxi Driver

  Robert De Niro er og forblir en av de beste skuespillerne gjennom tidene, og dette bildet fra Taxi Driver med sitatet "You talking to me?" gikk ned i filmhistorien som et av de mest ikoniske øyeblikkene.

 11. Darth Vader i Star Wars

  Darth Vader i Star Wars

  Ikke bare er rollefiguren en av de mest kjente, men når man legger til setningen "No, I am your father" skjønner man hvorfor akkurat dette bildet har blitt så kjent som det er.

 12. Marilyn Monroe i Seven Year Itch

  Marilyn Monroe i Seven Year Itch

  Det er kanskje ikke så mange som vet hvilken film dette er fra, men hvem det er som får vinden blåst opp under skjørtet er det ingen tvil om. Dette bildet av Marilyn Monroe er nok kjent for de aller, aller fleste.

 13. John Travolta og Uma Thurman i Pulp Fiction

  John Travolta og Uma Thurman i Pulp Fiction

  Man ser med en gang at dette bildet er fra Tarantinos kassasuksess "Pulp Fiction", både på grunn av Travoltas eksentriske karakter og Thurmans heller korte, svarte hår. Shake it!

 14. Stillbilde fra Lady og landstrykeren

  Lady & landsstrykeren

  Disney står bak flere av filmhistoriens mest minneverdige øyeblikk, men få kan måle seg med dette bildet fra "Lady & landsstrykeren". Legg på litt italiensk musikk og vips så har man litt av et ikonisk filmbilde.

 15. Christian Bale i American Psycho

  Christian Bale i American Psycho

  Christian Bale gjorde stor suksess med denne filmen, og det er kanskje ikke så rart. Iført dress med en fin plastikkfrakk over og en øks i hånden skapte han en scene få vil glemme.

 16. Roy Scheider i Haisommer

  Roy Scheider i Haisommer

  En hel verden fikk vannskrekk etter at "Haisommer" kom ut, noe som kanskje ikke er så rart. Neste gang du tar deg et bad i en norsk fjord kan du jo lure på hva som egentlig befinner seg under deg.

  Tam Tam. Tam Tam.

 17. Brad Pitt i Fight Club

  Brad Pitt i Fight Club

  Vi vet ikke helt hva som er mest berømt her - Brad Pitt, eller magemusklene hans. Dette bildet fra "Fight Club" gir deg umiddelbart en idé om hvilken film det er fra, og hører derfor hjemme på denne listen.

 18. Stillbilde fra E.T.

  E.T.

  Bildet av Elliott som sykler foran månen med romvesenet E.T. i kurven er ikke bare eventyrlig pent - det er også et av filmhistoriens aller mest kjente bilder.

 19. Stillbilde fra The Good, The Bad & The Ugly

  Clint Eastwood i The Good, The Bad & The Ugly

  Med det ville vesten som bakteppe og tøffe cowboyer plassert opp i ren revolverstil har dette bildet av fra "The Good, The Bad & The Ugly" seilt inn i listen vår.

 20. Jake Gyllenhaal i Donnie Darko

  Jake Gyllenhaal i Donnie Darko

  På kino med en skremmende kanin? Hvorfor ikke. Dette bildet fra "Donnie Darko" er lett gjenkjennelig, kanskje mest på grunn av en forvokst kanin som manipulerer tenåringen til å begå kriminelle handlinger.

 21. Jennifer Grey i Dirty Dancing

  Patrick Swayze og Jennifer Grey i Dirty Dancing

  Tidenes mest kopierte dansetrinn? Denne scenen fra "Dirty Dancing" er rent uforglemmelig om man har sett filmen, og den fikk en god gjenopplivning i filmen "Crazy, Stupid, Love" fra 2011.

 22. Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's

  Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's

  Når en ung rikmannsdatter fra New York forelsker seg i en helt vanlig mann som har flyttet inn i boligblokken hennes skapes øyeblikk som med letthet ender opp med å bli ikoniske filmbilder.

 23. Sharon Stone i Basic Instinct

  Sharon Stone i Basic Instinct

  Hun er kald, kalkulerende og enormt forførende. Denne scenen fra "Basic Instinct" ble et ikonisk filmøyeblikk over natten, men vi advarer om at følgende scene er litt mer 18års-grense.

 24. Sigourney Weaver i Alien

  Sigourney Weaver i Alien

  Da Sigourney Weaver tok på seg en romdrakt i 1979 og ble til Ripley var det få som kunne forvente seg hvor skremmende filmen "Alien" egentligskulle bli. Dette bildet er og forblir en klassiker.

 25. Judy Garland i Trollmannen fra Oz

  Judy Garland i Trollmannen fra Oz

  Med sine tre følgevenner hopper Judy Garland nedover "The Yellow Brick Road" og skapte samtidig et ikonisk bilde som vil leve evig.

 26. Ryan Gosling og Rachel McAdams i The Notebook

  Ryan Gosling og Rachel McAdams i The Notebook

  Det. kysset.

  De hadde vært fra hverandre i mange år, fått nye kjærester og opplevd to helt forskjellige liv, men kjærligheten mellom dem forsvant aldri. Denne scenen fra "The Notebook" med det første kysset paret deler på syv år er enestående minneverdig.

 27. Kirsten Dunst i Spider-Man

  Kirsten Dunst og Tobey Maguire i Spider-Man

  Og når vi snakker om filmkyss er ikke dette så verst, heller. Øyeblikket da Mary-Jane drar ned masken på helten sin og deler et vått kyss i regnet ble en filmscene få vil glemme.

 28. Jodie Foster i Silence of the Lambs

  Jodie Foster i Nattsvermeren

  Det er vanskelig å beskrive dette bildet, annet enn at storhetsgraden rundt det plasserer det i listen over de mest ikoniske filmøyeblikkene: Møtet mellom Dr. Hannibal Lecter og Clarice Starling.

 29. Drew Barrymore i Skrik

  Drew Barrymore i Skrik

  Når en skummel mann ringer og begynner å beskrive hvordan du ser ut ville en smart person løpt ut døra og over til naboen. Men ikke Drew Barrymore. I stedet skrek hun, og skapte dermed et ikonisk filmbilde.

 30. Al Pacino i Scarface

  Al Pacino i Scarface

  "Say hello to my little friend."

  Si hei til et minneverdig filmøyeblikk.

 31. Sylvester Stallone i Rocky

  Sylvester Stallone i Rocky

  Dette er kanskje tidenes beste motivasjonsvideo? Øyeblikket da Rocky hopper av glede og måloppnåelse er nok til å gi hvem som helst gåsehud.

 32. Ariana Richards i Jurassic Park

  Ariana Richards i Jurassic Park

  Husker dere denne scenen? Øyeblikket når Lex fryser til og frykt tar over ansiktsutrykket hennes er et av de øyeblikkene fra film man sent vil glemme.

 33. Richard Gere og Julia Roberts i Pretty Woman

  Richard Gere og Julia Roberts i Pretty Woman

  Denne ultimate feelgood-filmen byr på flere fantastiske scener, men få kan måle seg med rød kjole-scenen med de påfølgende perlene.

 34. Jack Nicholson i The Shining

  Jack Nicholson i Ondskapens hotell

  "Heeeeeere's Johnny!"

  Det er noe med en demonbesatt Jack Nicholson som hugger seg gjennom en låst dør med en øks som skaper filmmagi.

 35. Stillbilde fra Slipp Willy fri

  Slipp Willy fri

  Øyeblikket da spekkhoggeren Willy (Keiko) hopper over steinrøysa i sakte film mens solstrålene belyser den glatte overflaten og dråpene faller på den lille gutten Jesse er helt nydelig.

  Keiko døde forresten i Norge for noen år siden.

 36. Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i Casablanca

  Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i Casablanca

  "Here's looking at you, kid".

  Sluttscenen fra Casablanca hvor Bogart uttaler de kjente ordene til vakre Bergman gikk umiddelbart ned i filmhistorien som et av tidenes beste filmøyeblikk.

 37. Stillbilde fra Blair Witch Project

  Blair Witch Project

  Filmen var skummel, og dette stillbildet av en dritnervøs tenåring har siden blitt foreviget som et av filmverdenens mest gjenkjennelige bilder.

 38. Clark Gable og Vivien Leigh i Tatt av vinden

  Clark Gable og Vivien Leigh i Tatt av vinden

  Om du ikke har sett "Tatt av vinden" ennå har du en opplevelse i vente. Denne vakre filmopplevelsen ville aldri blitt det samme uten kjemien mellom Clark Gable og Vivien Leigh. Måtte deres minne leve evig.

 39. Keanu Reeves i The Matrix Reloaded

  Keanu Reeves i Matrix Reloaded

  Wachowski-søskenes filmserie bød på spesialeffekter man aldri hadde sett tidligere fremhevet med innovativ bruk av ekstrem slow-motion. Øyeblikket da Neo stoppet kuler var ikke bare kult - det ble minneverdig.

 40. Heath Ledger i The Dark Knight

  Heath Ledger i The Dark Knight

  Har noen andre noensinne spilt rollen som skurk med mer overbevisning? Øyeblikket da publikum ble kjent med "Joker" i Christopher Nolans "The Dark Knight" skapte filmhistorie.

 41. Stillbilde fra Løvenes konge

  Løvenes konge

  Som tidligere nevnt er Disney gode på å skape filmmagi, noe som ikke var et unntak da "Løvenes konge" kom ut i 1994. Øyeblikket da Rafiki løftet Simba opp foran hele dyreriket er et enestående eksempel.

 42. Charlie Chaplin i Småen

  Charlie Chaplin i The Kid

  En av de mest gjenkjennbare skuespillerne fra fordums tid må være Charlie Chaplin - underholderen som har inspirert en hel generasjon av underholdere. Dette bildet fra "Småen" (The Kid) er et klassisk filmøyeblikk.

 43. Gene Kelly i Singin' in the Rain

  Gene Kelly i Singin' in the Rain

  "I'm siiiinging in the rain, just..."

  Dere forstår bildet. Gene Kellys fantastiske fremføring i denne filmen der han svinger seg fra en lyktestolpe er et bilde de fleste kan kjenne igjen.

 44. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i Titanic

  Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i Titanic

  Som noen i Filmweb nylig sa: Det er umulig å stå foran på en stor båt uten å gjenskape denne scenen!

  Hva sier dere? Er "Jack, I'm flying!" -scenen fra Titanic et av tidenes mest ikoniske filmbilder?