Hobbiten-tilhenger Marianne Lindbeck er en av de mange som sover utenfor Colosseum Kino i Oslo.

Livet i kinokøen

De mest engasjerte Tolkien-tilhengerne sover gjerne flere netter utendørs for å være først i billettkøen.

Klokken er ni på morgenen. I gatene rundt Colosseum Kino i Oslo er folk på vei til jobb med ullskjerfet rundt halsen, en nødvendighet i den kalde oktoberluften. En og annen forretningskvinne varmer hendene sine på en varm kopp kaffe, mens andreallerede har begynt arbeidsdagen gjennom mobilskjermen. Og bare noen meter fra morgenrushet ligger en stor gjeng Hobbiten-fans og sover, ventende på at billettsalget skal begynne.

Forbipasserende observerer de mange teltene som er satt opp utenfor Colosseum Kino i Oslo.
Forbipasserende observerer de mange teltene som er satt opp utenfor Colosseum Kino i Oslo.

- Unnskyld, er du sjefen her? Vi tillater oss å vekkeen jente som ligger innpakket i varme pledd, tilsynelatende uten telt.

- Nei det er nok ikke meg! sier Marianne Lindbeck med et smil. Den 22 år gamle skuespilleren og studenten fra Oslo er "bare" nummer 39 i køen og har akkurat våknet etter en kald natt på gata.

Marianne Lindbeck er en av de mange Hobbiten-tilhengerne som har sovet ute i natt.
Marianne Lindbeck er en av de mange Hobbiten-tilhengerne som har sovet ute i natt.

- Dette er faktisk min første natt her, og jeg er en av dem som ikke har telt. Heldigvis var det noen som kom å la dette varme pleddet over meg mens jeg sov. forteller Marianne mens hun pakker seg bedre inn.

Til vanlig pleier hun å sitte på skolebenken ved Universitetet, men i dag har hun byttet ut skolebøkene med ullsokker og stilongs for å holde varmen i den kalde høstluften.

- Hva sier folk til at du gjør dette?

- Vennene mine blir veldig overrasket når de får med seg at jeg ligger utendørs i kinokø - mitt vanlige liv tilsier ikke at dette er noe jeg ville finne på å gjøre, men jeg bare elsker konseptet. Man blir kjent med så mange hyggelige mennesker, så det sosiale aspektet er helt fantastisk. Det er så god stemning her!

- Er det ikke litt skummelt å sove utendørs i Oslo, da?

- Jo, det er faktisk dritskummelt. Man blir litt redd for at noen skal kaste seg over en midt på natta, spesielt oss som ikke sover i telt, men så langt har det gått greit. De vi har møtt på om natta synes bare dette er like morsomt som det vi gjør.

- Også er det jo bare chill! skyter venninnen Ingebjørg inn. Ved siden av oss kommer en jente ikledd lusekofte gående med frokosten i hånden.

- Jeg ble dratt med inn i dette i går og synes det er kjempegøy, også får man bare håpe på at ingen kommer bort og plager oss mens vi sover. sier den jevnaldrende venninnen før hun går til inspeksjon av luftmadrassen som har blitt helt flat i løpet av natten.

Marianne og venninnen Ingebjørg skravler i vei på morgenkvisten.
Marianne og venninnen Ingebjørg skravler i vei på morgenkvisten.

Etterhvert som tiden går våkner flere og flere til live i det lille samfunnet utenfor Colosseum. Noen trøtte ansikter har vært inne og hentet seg en kopp kaffe mens andre kommer tilbake fra en rask halvtime på skolen.

- Jeg har ikke sovet i det hele tatt! sier en gutt som tusler forbi med laptopen sin.

- Jeg var akkurat innom skolen for å levere en oppgave, men resten av dagen tilbringer jeg her. Han planter seg ned i en campingstol foran kø-reglene som møter alle som kommer innom den lille teltlandsbyen. Det er tydelig at trivsel står høyt på plakaten blant ildsjelene som vil være førstemann til å få billetter til den neste Hobbiten-filmen:

* Teltplass får du når du kommer.

* Ikke lov til å røyke i køen.

* Ikke ta andres plasser eller stoler.

Med køreglene skrevet opp og laptopen i fanget nyter denne karen en morgen utendørs på Majorstuen i Oslo.
Med køreglene skrevet opp og laptopen i fanget nyter denne karen en morgen utendørs på Majorstuen i Oslo.

Førstemann

- Hva skjer her? 27 år gamle Ann-Mari Nesmo Andreassen kommer bort ikledd joggebukser og mariusgenser. Hun er nummer én i køen og har sovet utendørs i 14 dager.

- Hvordan orker du å sove utendørs så lenge?

- Det er så koselig! Dette er tredje året jeg sover utendørs i billettkø, og jeg har noen av mine beste venner her. Om kveldene tenner vi bål og skravler i vei.

Kødeltakerne prater seg i mellom blant kaffekopper, knekkebrød og ullpledd. Et par observerende forbipasserende smiler blygt mens de går forbi på vei til jobb. Noen syntes sikkert det er rart, mens andre kanskje skulle ønske de kunne ta del i eventyropplevelsen. En dame med kaffe i den ene hånden og en hund i den andre kommer bort til oss:

- Det er utrolig morsomt at dere ligger utenfor her!

Det er Colosseums kinosjef Jannicke som kommer bort for å hilse på Ann-Mari, Marianne, Ingebjørg og de andre kø-deltakerne slik hun gjør hver morgen. Det er tydelig at hun setter stor pris på ildsjelene som skaper en ekstra god atmosfære utenfor kinosenteret omtrent hvert eneste år.

Kinosjefen hos Nordisk Film Kino Oslo synes det bare er gøy med alle teltene utenfor hovedinngangen til Colosseum.
Kinosjefen hos Nordisk Film Kino Oslo synes det bare er gøy med alle teltene utenfor hovedinngangen til Colosseum.

- Det er så hyggelig at de lar oss ligge her, stråler Marianne. - Så lenge vi ikke ligger foran nødutganger eller etterlater noe rot står vi fritt til å sove her om nettene. Og det er jo ekstra kult at det er Colosseum Kino - storsalen der inne er så flott!

- Hva er det første du skal gjøre når du har fått tak i billettene?

- Jeg skal selvfølgelig ta en selfie med billettene i hånda, og så skal jeg hjem og ta en god blund i min egen seng! sier Marianne med et lengtende blikk.

Er du i kinokø for Hobbiten-billetter? Send oss din selfie på michael@filmweb.no om du vil ha bildet ditt på Filmweb!

Trykk her for oversikten over når billettsalget til "Hobbiten: Femhærerslaget" begynneri de forskjellige byene.