James Spader i The Blacklist

Spader i svensketrøbbel

Emmy-grossisten James Spader (54) har gått på en ny vår med «The Blacklist». Men denne TV-høsten truer svenske Peter Stormare rollefiguren hans.

Som advokatstrategen i «The Practice» og «Boston Legal» danket han ut stjernekolleger som James «Soprano» Gandolfini i Emmy-kampen i 2004, 2005 og 2007.

Nå flyr James Spader høyt igjen takket være NBC-krimfenomenet «The Blacklist», som var en av de mest populære amerikanske nettverksseriene i fjor.

James Spader i The Blacklist
James Spader i The Blacklist

Kaos og kriser

Her spiller Spader Raymond «Red» Reddington, en skurkaktig tidligere FBI-agent som hjelper myndighetene med å fakke andre og verre banditter. Andre sesong får norgespremiere på TV3 9. oktober.

– Farer truer fra første øyeblikk,

sier Spader lurt når NTB treffer ham i London.

– Red er på hæla, men komfortabel med det. Dette er en fyr som er like sprek der som på tåballene. Han verdsetter livets ekstreme sider. Hvis det er noe han vokser på, er det nettopp kaos og kriser.

Svensketrøbbel

En av bøllene Reddington får på nakken, er den mystiske Berlin, spilt av Peter Stormare. Etter å ha introdusert seg på tampen av debutsesongen, kommer sistnevnte sterkere og skumlere på banen i høst.

Men selv om det kan se stygt ut på skjermen, er det angivelig bare velstand under opptak.

– Jeg har så langt kun gjort én faktisk scene med Peter, hvilket var en stor fornøyelse, svarer Spader på spørsmål om hvordan det har vært å jobbe med Hollywood-svensken.

– Han bringer alle sine idiosynkrasier til bordet – og mer til – noe jeg setter pris på. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Peter Stormare i Prison Break
Peter Stormare i Prison Break

Tvangsnevrotisk

80-tallshelten Spader er også kjent for å være en skrue. I intervjuer har han snakket om sine tvangsnevrotiske tendenser. I tillegg har profilerte kolleger som William Shatner og Maggie Gyllenhaal røpet ting i pressen som tyder på at han ikke er den enkleste å samarbeide med selv, blant annet at han ikke utstår å se folk spise under innspilling.

– Når jeg inntar et sett, pleier jeg å ha med meg det som tjener materialet og rollen, ikke så mye mer, vedgår Spader, som la karriereløpet allerede med Steven Soderberghs indieslager «Sex, løgn og videotape» i 1989.

– Vennene jeg har skaffet meg i årenes løp, fra prosjekter jeg har vært med på, har stort sett vært manusforfattere. For meg er og blir det det aller viktigste. Interessen min som skuespiller – enten vi snakker teater, film eller fjernsyn – handler til sjuende og sist om historiefortelling.

Skikkelig uskikkelig

– Hva er grunnen til at Red er så lett å like, til tross for at han per definisjon er så ulikandes?

– Jeg tror det hjelper at han har humor, og at han er morsom å være sammen med. Veldig ofte gjør eller sier han sånt som alle har lyst til uten å tørre. Han virker overraskende på folk, noe jeg tror svært mange verdsetter. Samtidig føler jeg det finnes en skikkelighet ved ham, selv om han oppfører seg aldri så uskikkelig, observerer Spader.

– Han er genuint høy på livet og alt det har å tilby. Det er veldig tiltalende trekk ved mennesker – iallfall er det det for meg. Jeg har alltid vært fascinert av sånne som utviser en sann nysgjerrighet til tilværelsen.