This Island Earth

Klassiske sci-fi filmer du må se

50-tallet var gullalderen for science-fiction filmer i USA. Den kalde krigen og frykt for atomkrig og invasjon var bakteppe for mange av filmene.

 

Filmene var lavbudsjettsproduksjoner beregnet for ungdommer, med effekter som nok ikke imponerer noen i dag.

 

Vi har laget en oversikt over noen av de beste sci-fi-filmene fra perioden og en av de dårligste filmene noensinne.

 1. The Day the Earth Stood Still

  Ultimatum til jorden

 2. The Thing From Another World (1951)

  The Thing

 3. When Worlds Collide

  When Worlds Collide

  Filmen forteller historien om det kommende endeliktet for jorden. Himmellegeméet Bellus er på kollisjonskurs med jorden og det må bygges en ark for å sørge for at menneskerasen overlever.

 4. The War of the Worlds (1953)

  Klodenes kamp

 5. Richard Carlson og Barbara Rush i It Came From Outer Space

  Fra en fremmed verden

 6. 20.000 Leagues Under the Sea

  En verdensomseiling under havet

 7. Creature from the Black Lagoon

  Den sorte lagune

  Hva er det med disse monstrene, som gjør dem så tiltrukket til barmfagre amerikanske blondiner i 20-årene? Flodhester, krokodiller og rødt norsk fe gir sjelden inntrykk for at deres seksuelle preferanser går i samme retning som hos dem som lager bilreklamer og b-filmer. Men med BEMs (Bug Eyed Monsters) stiller det seg anderledes. Ingen er så mottagelig for det 20. århunderets myte om hva som utgjør kvinnelig skjønnhet som de. Svært sjelden ser man amerikanske menn, med framskutt kjeveparti og brede skuldre, bli tiltrukket av skapninger som ser ut som en krysning mellom en mellomstor hummer og Jean Paul Sartre. Tiltrekkelsen går bare den ene veien: fra monstermann til vakkerkvinne. De gode gamle BEMs, de får rett og slett aldri nok av blondiner.

  The Creature from the Black Lagoon utspiller seg i indre Amazonas, der en gruppe forskere oppdager en skapning som de kaller "halvt menneske, halvt fisk". Monsteret anstrenger seg etter å legge an på forskernes medbragte, portable blondine (reis aldri på forskningsekspedisjon uten!) og det går som man kan forvente seg.

  "Gjellemannen" er en av de desidert største suksesshistoriene innenfor monster-bransjen. Den dag i dag tjener filmselskapet Universal fremdeles penger på leketøysprodusenter og tegneserieforleggere som betaler for rettighetene til å utnytte figuren gjennom gummimasker, karnevalsdrakter og kiosklitteratur.

  Dette er en film som kler et kinopublikum ikledd små pappbriller. Dette er en film som gir oss barndommen tilbake, men strengt tatt uten mer angst enn de fleste bør klare å håndtere.

 8. Godzilla 1954

  Godzilla

  Filmen handler om et enormt forhistorisk monster som forstyrres av atamerikanskeatomprøvesprengninger iStillehavet. Den radioaktive strålingen gjør at Godzilla muterer og blir større. Han får nye egenskaper og kan sprute en kraftig radioaktiv ildstråle ut av munnen. Monsteret angriper flere skip, før den kommer i land iTokyoog ødelegger hele byen, tilsynelatende uten at noe kan stoppe den.

 9. This Island Earth

  Metaluna 4 svarer ikke

  Vitenskapsmannen dr. Cal Meachams opplevelser etter at han er ført i romskip til planeten Metaluna og historien om hvorledes han nådde tilbake til jorden sammen med en jordisk atomvitenskapskvinne dr. Ruth Adams.

 10. Tarantula

  Tarantula

  En edderkopp rømmer fra et laboratorium i ørkenen som eksperimenterer med veksthormon. Edderkoppen vokser til en gigantisk størrelse, og skaper kaos og ødeleggelse i sin vei.

 11. Forbidden Planet

  Forbidden Planet

  Forbidden Planet skiller seg ut fra det meste som ellers er gjort innenfor science fiction. Den er løselig basert på Shakespeares ?Stormen?, men plassert i år 2200 på planeten Altair-4. En ekspedisjon blir sendt ut fra jorden for å undersøke hva som har skjedd med en gruppe kolonister som ikke har gitt lyd i fra seg på mange år. Vel framme blir ekspedisjonen møtt av de eneste overlevende, Dr. Morbius og hans datter, Altaira. De andre ble drept av en mystisk kraft, som nå plutselig dukker opp igjen.

 12. Earth Vs. the Flying Saucers

  Earth Vs. the Flying Saucers

  Vitenskapsmannen Russell Marvin er ansvarlig for et amerikansk romprogram som har sendt opp forskningssatelitter i bane rundt jorden. Han har mistet kontakt med alle og mistenker romvesen for å stå bak. Og så starter de flyvende tallerkene å invadere jorden...

 13. Invasion of the Body Snatchers

  Invasion of the Body Snatchers

  Fylkeslege Miles Bennell (Kevin McCarthy) kommer tilbake fra et legebesøk i byen med toget. Lav kameravinkel og en øde stasjon etablerer følelsen av uro som blir forsterket av en gutt som løper nedover veien etter bilen Dr. Bennell kjører og roper: "Moren min er ikke moren min lenger". Tilbake på legekontoret blir han møtt med at pasienter som før var meget hissige på å få legetime, blir plutselig helt friske. Flere og flere uavhengige av hverandre klager på at slektninger og bekjente oppfører seg merkelig og ugjenkjennelig , uten at de helt kan sette fingeren på hva det er. Miles får besøk av en gammel flamme, Becky Driscoll (Dana Wynter) og sammen prøver de å finne ut av de merkelige fenomenene. Byens psykiater Dr. Dan Kaufman (Larry Gates) mener det er en merkelig nevrose, åpenbart smittsomt, en epidemisk massehysteri. På to uker har det spredd seg over hele byen.

  Noe mer enn nevrose skal det vise seg å være. Når de oppdager en merkelig, lik-lignende ting liggende på biljardbordet hos en bekjent begynner det å gå opp for dem at noe meget skremmende er i ferd med å ta over deres tilværelse...

 14. The Attack of the 50-Foot Woman

  The Attack of the 50-Foot Woman

  Nancy er arving til en stor formue. Ektemannen og elskerinnen hans er på jakt etter Nancys formue, og gjør alt for å bli kvitt Nancy. Hun råkjører på landeveien og plutselig lander det en lysende ball i veien foran henne. Hun kjører av veien for å unngå kollisjon. Et gigantisk romvesen kommer frem og griper etter henne. Kontakten med dette romvesenet gjør at hun vokser til å bli 50 fot høy, og hun bestemmer seg får å ta hevn over den utro ektemannen.

 15. The Fly (1958)

  Fluen

 16. Journey to the Center of the Earth

  Reisen til jordens indre

  Film basert på Jules Vernes roman om reisen til jorden indre.

 17. Plan 9 from Outer Space

  Plan 9 from Outer Space

  Ed Woods kultklassiker er blitt kåret til tidenes dårligste film, men det er en av de festligste underholdningsfilmene du noensinne vil få se. Vesener fra verdensrommet gjenoppliver jordens døde i et forsøk på å redde menneskeheten. Vil deres niende plan fungere? Med flygende tallerkener i snor, latterlig dialog, skarpsindig romvesenlogikk og ubetalelige spesialeffekter kan det ikke gå galt. Eller kan det? (Hint: Det gjør det.)

  Plan 9 er en film som er så vakkert dårlig at den er flott.