Stillbilde fra Interstellar

Interstellar: Et sci-fi-mesterverk

Norske anmeldere sparer ikke på adjektivene etter å ha sett Christopher Nolans "Interstellar".

Memento. The Prestige. Inception. The Dark Knight. Christopher Nolans CV er preget av filmer som har fått både publikum og anmeldere til å gå av skaftet, og nå gjør han det igjen med "Interstellar".

Les mer om filmen her

Jessica Chastain og Casey Affleck i Interstellar
Jessica Chastain og Casey Affleck i Interstellar

Dette sier de norske anmelderne:

Man kan bruke store ord om Christopher Nolans «Interstellar». Man kan legge ut i det vide og brede om hans briljante filmatiske grep, de fantastiske bildene, den fabelaktige historiefortellingen, den eventyrlige musikken og det fenomenale skuespillet. Og enda flere adjektiver.

- Jorunn Egeland, Side3. Terningkast 6.

Interstellar har visjonære ambisjoner på linje med klassikere som 2001: En romodysse (Kubrick, 1968) og Solaris (Tarkovsky, 1972), og det er en stor, stor bragd når Christopher Nolan lykkes med å holde et overlegent sikkert grep både på metafysiske og vitenskapelige aspekter, samtidig som han graver dypt ned i komplisert materie som menneskehetens skjebne, vår plass i kosmos, transcendentfilosofi og mulige forklaringer på religiøsitet og overnaturlige fenomener.

- Le D Nguyen, FilmMagasinet. Terningkast 6.

Det blir kanskje ingen Oscar for beste regi, ment forvent ikke høye odds på at «Interstellar» blir nominert til Oscar for beste film.

- Morten Smedsrud, Adressa. Terningkast 6.

Det er til å grine av, akkurat som linjene fra Dylan Thomas' vemodige dikt "Do not go gentle into that night" som stadig siteres. Å, dette var vakkert.

- Kristin Aalen, Stavanger Aftenblad. Terningkast 6.

Matthew McConaughey og Anne Hathaway i Interstellar
Matthew McConaughey og Anne Hathaway i Interstellar

Resultatet er overveldende, fylt av wow-øyeblikk, der det vakreste kanskje er romskipet Endurance seilende som et bitte lite pariserhjul i et overveldende univers.

- Britt Sørensen, Bergens Tidende. Terningkast 5.

Nolan følger i Stanley Kubricks fotspor og introduserer et lydløst verdensrom. Vi hører verken rakettmotorer eller den dundrende bassen som brukes i science fiction filmer som Sunshine og Alien for å skape en følelse av massive romskip i bevegelse. Rommet domineres av en kvelende stillhet, foruten enkelte sekvenser hvor komponist Hans Zimmer inviterer publikum til romballett, med det roterende, hjulformede romskipet i sentrum – en verdig hyllest til Kubricks romodyssé.

- Martin Parker, Natt & Dag. Terningkast 5.

Interstellar setter fyr på min fantasi.

- Birger Vestmo, Filmpolitiet. Terningkast 5.

Interstellar

Ikke mange filmskapere klarer å ta meg dit – til det stedet hvor jeg faller helt eller delvis på kne for idékraften, standhaftigheten og overtalingsevnene som trengs for å komme til slike steder.

- Erlend Loe, Aftenposten. Terningkast 4.

«Interstellar» er også en gispende romballett, som tegner utsøkte visuelle linjer over sitt enorme lerret.

- Inger Merete Hobbelstad, Dagbladet. Terningkast 4.

Klikk på terningkastene for å lese anmeldelsene i sin helhet