2014: Årets beste filmer

I 2014 har vi sett filmer som har satt i gang hele følelsesregisteret, gitt oss gåsehud, fått oss til å vri oss i latterkrampe og vemmelse, og sjarmert oss i senk. Vi har fått det siste kapittelet av Hobbiten, heiet videre på Katniss Everdeen, møtt nye Marvelhelter og hentet frem 20 år gammel humor i møtet med Dum & dummere.

 

Enkelte filmer har regelrett bergtatt oss.

 

Disse vant våre filmhjerter i 2014:

 

* Listen er basert på filmer med norsk kinopremiere i 2014.

 1. Ellen Dorrit Petersen i Blind

  Blind

  Premiere: 28. februar 2014

  Regi: Eskil Vogt

  Tittelen til tross, "Blind" er en visuell godbit! Ellen Dorrit Petersen briljerer i rollen som blinde Ingrid som har barrikert seg inne i leiligheten. Gjennom det hun ser for seg, utspiller historien seg.

  Eskil Vogt imponerer i sin regidebut og leverer en historie som er utfordrende og fantasifull, men fortsatt stilsikker i sin sjonglering av virkelighet og fantasi. Vi ser gjerne flere filmer signert Vogt i årene som kommer.

 2. Alexander Paynes Nebraska

  Nebraska

  Premiere: 2. mai 2014

  Regi: Alexander Payne

  Det er ikke første gang vi imponeres av Alexander Payne, og sikkert ikke siste. Med "Nebraska" viser han at han er en verdensmester i å blande alvor og komikk, i det vi får følge den eldre, alkoholiserte Woody (Bruce Dern) på tur gjennom landet for å innkassere en pengepremie i millionklassen.

  Kombinasjonen av svart-hvitt-foto, strålende skuespillerprestasjoner og et herlig skråblikk på samfunnet gjør dette til en av årets desidert beste filmer. For ikke å glemme filmmusikken - den må du sjekke ut!

 3. Marion Cotillard i To dager, en natt

  To dager, en natt

  Premiere: 5. september 2014

  Regi: Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne

  Marion Cotillard har levert mange gode rolleprestasjoner, men dette er uten tvil en av de beste. Rollen som deprimerte og desperate Sandra som må be kollega etter kollega om å velge mellom henne og en bonus på 1000 euro rører og sliter i publikum. Sjelden har solidaritet blitt satt på lignende krevende og urimelig prøve.

  Dardenne-brødrene leverer her belgisk tristesse på sitt ypperste.

 4. Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch og Paul Dano i 12 Years a Slave

  12 years a slave

  Premiere: 31. januar 2014

  Regi: Steve McQueen

  Steve McQueen leverte en av våre favorittfilmer i 2012, og i år gjør han det igjen. "12 Years a Slave" er rett og slett en solid og gjennomgod historisk film. Manus, regi, kostymer, settdesign - her er det ingenting å utsette.

  Stjernelaget med tidligere relativt ukjente Chiwetel Ejiofor og Lupita Nyong`o i spissen imponerer, og gjør storfilmen komplett.

 5. Mot Naturen - still

  Mot naturen

  Premiere: 19. september 2014

  Regi: Ole Giæver

  At en film kan lese tankene dine er nok ikke mulig, men Ole Giæver kommer farlig nær med "Mot naturen".

  Han spiller selv hovedrollen som den litt frustrerte småbarnsfaren som stikker til fjells for å lufte hodet. I løpet av turen får vi alle tankene hans servert på et sølvfat, med norsk natur i bakgrunnen. Det er selvsagt både morsomt, flaut og ubehagelig - i akkurat passe blandingsforhold.

 6. Antoine-Olivier Pilon i Mamma

  Mamma

  Premiere: 25. desember 2014

  Regi: Xavier Dolan

  Xavier Dolan er uten tvil en av 1980-generasjonens mest spennende regissører. Gang på gang leverer han kompromissløse, nyskapende og viktige filmer.

  "Mamma" vant juryprisen i Cannes, og det er lett å forstå hvorfor. Forholdet mellom mor og sønn skildres som en heftig, berusende fest som du angrer bittert på dagen etter. Fantastisk spilt, og med et uvanlig formspråk.

 7. Johannes Kuhnke og Lisa Loven Kongsli i Turist

  Turist

  Premiere: 24. oktober 2014

  Regi: Ruben Östlund

  Det som later til å være en idyllisk familieferie i Alpene viser seg raskt å bli et mareritt når familiefaren redder seg selv og iPhonen fremfor familien under et snøras.

  Regissør Ruben Östlund lar virkelig den moderne mannen gjennomgå i denne filmen, som kan fungere like godt som en partest som den du får hos parterapeuten. Med pinlig stillhet, perfekt timet humor og minimalistisk og effektivt foto er "Turist" en film vi ikke blir lei. Vi ble også imponert over filmens to nordmenn, Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju, selv om det er litt sårt at det er med en svensk film de blir lagt merke til i Cannes og under Golden Globe.

 8. Joaquin Phoenix i Her

  Her

  Premiere: 14. februar 2014

  Regi: Spike Jonze

  Spike Jonze viste oss med "Her" at cyber-romantikk kan bevege både karakterer og publikum like mye som fysisk romantikk. Hovedrolleinnehaver Joaquin Phoenix blottstiller seg på lerretet, og leverer med dette en av sine aller største rolleprestasjoner.

  Nydelig foto, nydelig musikk og effektivt manus - "Her" er rett og slett en slik film hvor følelsene sitter igjen i kroppen lang tid etterpå, og beviser at kjærlighet kan være så mangt.

 9. Stillbilde fra Calvary

  Calvary

  Premiere: 25. desember 2014

  Regi: John Michael McDonagh

  Store filmer kan komme i små pakninger. Veteranen Brendan Gleeson spiller mesterlig i dette krimdramaet signert John Michael McDonagh, som tar for seg synd, tilgivelse, anger og likegyldighet. Det er umulig å bli uberørt av dialogen og hendelsene som utspiller seg i denne korsfestelsen av en historie. Hvem skulle tro at syndenes by befant seg på den irske landsbygda?

 10. Stillbilde fra Interstellar

  Interstellar

  Premiere: 7. november 2014

  Regi: Christopher Nolan

  I vår liste fra 2012 kom Christopher Nolan på fjerdeplass med "A Dark Knight Rises", men nå har han endelig kapret førsteplassen. Takket være den visjonære regissøren får historien til "Interstellar" det universet den fortjener, både metaforisk og konkret.

  "Interstellar" føyer seg inn på listen over filmer man bare se, og har virkelig alt. Vi lot oss begeistre av skuespillerensemblet, den enestående filmmusikken til Hans Zimmer og det spektakulære, grandiose bildet. "Interstellar" vil bli stående igjen som et av høydepunktene på kino på verdensbasis i 2014.

  For oss var det ingen over. "Interstellar" er årets beste film!