Hjemme alene

Publikum har talt: Dette er de beste julefilmene

Våre lesere har først vært med på å nominere filmer, og deretter stemt frem sin favoritt-julefilm basert på nøye utvalgte kandidater.
 
Filmene i kåringen er utelukkende helaftens filmer med juletema, hvilket, for ordens skyld, betyr at høyst elskede klassikere som "Tre nøtter til Askepott", "Flåklypa Grand Prix" og "Med Grimm og Gru" ikke er med her.
 
Humor, romantikk og nostalgi står i høysetet når filmjulen ringes inn -  her publikums julefavoritter fra filmens verden:

 1. Elf / The Holiday

  10. plassen deles av to filmer, den ene i humorens fortegn og den andre med romantikk i fokus - to karakteristikker som kjennetegner de mest populære julefilmene. I "Elf" møter vi Will Ferrell som alven Buddy på jakt etter sitt opphav, mens i "The Holiday" tegnes et portrett av kjærlighetens uransakelige veier og den høye prisen man må betale for å ikke følge hjertet sitt.

 2. Ludvig i Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa

  Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa

  Mang en nordmann forbinder jul med Solan, Ludvig og Reodor Felgen i Ivo Caprinos film "Flåklypa Grand Prix". I 2013 kom "Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa", en julefilm som allerede har blitt en favoritt hos mange. I filmen havner gjengen fra Flåklypa i alvorlig knipe, og hele julefeiringen trues, når redaktør Frimand Pløsen får fatt i Reodors kraftige snømaskin.

 3. Tim Allen i Nå er det jul - igjen

  The Santa Clause

  Den første filmen i Santa Clause-serien, som på norsk har fått tittelen "Nå er det jul igjen", er en julefavoritt for mange. Tim Allen spiller rollen som Scott Calvin, mannen som kommer i skade for å ta selveste Julenissen av dage, og som på mystisk vis rekrutteres inn i Julenisse-gjerningen, med alle forviklinger det drar med seg.

 4. Grinchen (Jim Carrey) sammen med bestevennen, hunden Max

  Grinchen

  Det finnes en som hater julen, som blir syk av å se alle de lykkelige, grantre-elskende hjemingene, fylte av julestemning fra topp til tå. Grinchen! Men finnes det et lite julehjerte langt der inne hos den avskylige, ufordragelige, slemme og kløktige juleforakteren? Historien om Grinchen er en julefavoritt for mange.

 5. Polarekspressen

  Polarekspressen

  Denne fortryllende fortellingen er en del av juleritualet for mange. På selveste julekvelden vekkes fantasien til hovedkarakteren Chrisfor alvor til live igjen, når Polarekspressen dukker opp utenfor soveromsvinduet hans. Hvor går turen? Til Nordpolen så klart!

 6. Reisen til julestjernen (1976)

  Reisen til julestjernen

  Hver jul sender NRK julefilmen "Reisen til julestjernen" fra 1976 og for mange familier rundt om i Norges land blir det ikke jul uten. En klassisk historie med gode og onde krefter, gode skuespillere og velkjente sanger gjør at filmen sees igjen og igjen, til tross for sin alder og lettere utdaterte, men akk! så sjarmerende, spesialeffekter.

 7. Bruce Willis i Die Hard 2 (1990)

  Die Hard

  Terroristen Hans Gruber truer med å ødelegge julen fullstendig, når han slår til på en julefest og tar flere gisler. Men legenden John McClane (Bruce Willis) vil det annerledes og tar opp kampen med skurken. Denne aller første filmen i Die Hard-serien er en ekte klassiker som gir julestemning til mange.

 8. Clark Griswold (Chevy Chase) i Hjelp, det er juleferie! (1989)

  Hjelp, det er juleferie

  Ingenting er som amerikansk jul, og ingenting er som familien Griswolds katastrofale versjon av den amerikanske julen. Clark (Chevy Chase) og co er like morsomme i dag som for over 25 år siden - en hysterisk julefilm som virkelig tåler tidens tann!

 9. Bill Nighy i Love Actually

  Love Actually

  2. plassen i kåringen går til den britiske romantiske komedien "Love Actually". Gjennom et flettverk av historier, som utspiller seg rundt juletider og med kjærligheten (faktisk!) i sentrum, blir vi kjent med en rekke sjarmerende og morsomme karakterer. En klassiker av en julefilm som man aldri blir lei av.

 10. Alene hjemme

  Alene hjemme

  Med nesten halvparten av stemmene er "Alene hjemme" den soleklare vinneren i kåringen vår. Filmen, som fyller 25 år (!) i 2015, sees igjen og igjen rundt juletider, og oppfinnsomme Kevin (Macaulay Culkin) sjarmerer og underholder stadig nye seere med replikker som "I made my family disappear?" og "Merry christmas you filthy animal!".