Blade Runner

Topp 5: Ridley Scott

Gjennom en snart 40 år lang karriere har filmskaperen Ridley Scott servert både kultklassikere og blockbustere, noen forglemmelige og noen flere uforglemmelige. Han har iscenesatt noen av filmhistoriens mest interessante kvinneroller og utmerket seg i en rekke sjangere, fra sci-fi til episke kostymedrama.

 

Her er 5 filmer fra briten du absolutt bør få med deg:

 1. Black Hawk Down

  BLACK HAWK DOWN (2001)

  En frenetisk og vond fremstilling av krigens kaos, med Josh Hartnett og Ewan McGregor i ledende roller. Filmen vant Oscar for best lyd og beste klipp, men Ridley selv endte kun opp med en nominasjon (beste regi).

  Se også: De beste krigsfilmene

 2. Russell Crowe i Gladiatoren

  GLADIATOREN (2000)

  Ridley Scott børstet støv av sverd-og-sandaler-sjangeren, med et episk, actionfylt og følelsesmessig drama som har inspirert en rekke film- og serieskapere siden. Filmen vant 5 Oscar-priser, inkludert beste hovedrolle (Russel Crowe) og beste film.

  Se også: Topp 10 sverd- og sandalfilmer

 3. Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise

  THELMA & LOUISE (1991)

  Både Geena Davis og Susan Sarandon ble Oscar-nominert for innsatsen i denne roadmovien, og Ridley Scott fikk sin aller første Oscar-nominasjon for beste regi. Han har siden blitt nominert to ganger til, men aldri vunnet.

  Se også: Topp 20 kvinnelige filmkarakterer

 4. Alien (1979)

  ALIEN: DEN ÅTTENDE PASSASJER (1979)

  En klassiker av de sjeldne, med Sigourney Weaver i sin livs rolle som Ellen Ripley. Med denne filmen startet Scott det som skulle bli en av sci-fi-verdenenes største og mest betydningsfulle filmserier.

  Se også: Sci-fi-filmene du må se

 5. Blade Runner fra 1982

  BLADE RUNNER (1982)

  En ekte kultklassiker og en visuelt fengslende film, basert på Philip K. Dicks novelle "Do Androids Dream of Electric Sheep?", hvor vi møter Harrison Ford som detektiven Deckard.

  Det er en oppfølger under uvikling, hvor nylig Harrison Ford uttalte at han kunne tenke seg å bidra.

  Se også: Anbefalte thrillere