Tre nøtter til Askepott

«Tre nøtter til Askepott» blir digitalisert

Neste jul kan du se Askepott, Jurášek og Rozárka i klarere farger og skarpere bilder. Den tsjekkiske juleklassikeren «Tre nøtter til Askepott» skal digitaliseres.

Filmen er en av ti tsjekkiske filmer som mottar EØS-midler for digitalisering. De ti filmene ble valgt fra en liste på 200 tsjekkiske filmskatter. Norge bidrar med 7,3 millioner kroner til digitaliseringsprosjektet, melder Regjeringen.

Den tsjekkoslovakisk-østtyske filmen «Tre nøtter til Askepott», eller «Tri orísky pro Popelku» som den heter på originalspråket, er en fast del av juleritualene for mange nordmenn.

Libuse Safrankova (Askepott) og Pavel Travnicek (prinsen) i Tre nøtter til Askepott
Libuse Safrankova (Askepott) og Pavel Travnicek (prinsen) i Tre nøtter til Askepott

– Det er fantastisk at Norge og Tsjekkia deler denne filmen som en del av vår felles kulturarv, sier prosjektleder Anna Batistova ved det tsjekkiske filmarkivet.

I dag er filmen lagret på fem tunge filmruller, som til sammen er to kilometer lange. Negativene skal renses, pusses, repareres og digitaliseres.

– Den digitaliserte versjonen kommer til å skape en helt ny opplevelse for seerne, og vil ligge tett opp til hvordan filmen fremsto ved premieren i 1973,

lover Batistova.