Simon Berger og Ine Marie Wilmann i De nærmeste

Her er vårens norske kinofilmer

10 norske filmer er premiereklare i vår og fellesnevneren er damer, debutanter og dokumentarer.

2014 var et strålende norsk filmår, med hele 34 premierer og fire norske filmer blant de fem mest sette filmene året gjennom. I 2015 får vi et mer normalt filmår kan direktør for Norsk Filminstitutt Sindre Guldvog fortelle, når han innleder presentasjonen for Den norske filmvåren på Filmens Hus.

Blant vårens ti nye norske filmer filmer finner vi hele åtte langfilmdebutaner og så mye som tre dokumentarer. I tillegg har man den beste kvinneandelen noensinne, både foran og bak kamera, med blant annet 50 prosent kvinnelige regissører.

Dette er den norske filmvåren på kino:

.
.

STAYING ALIVE

Premiere: 16. januar

Den meritterte kortfilmskaperen Charlotte Blom får endelig sin langfilmdebut med komedien "Staying Alive". Her møter vi Marianne (Agnes Kittelsen) som oppdager at kjæresten er utro. Hennes gravide bestevenninne (Linn Skåber) støtter opp med hevntips og overraskende livsvisdom.

Se trailer

Stillbilde fra filmen Drone

DRONE

Premiere: 27. februar

Dokumentaren "Drone" tar for seg konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig, ved å følge både unge dronepiloter som dreper på avstand og menneskene som lever under angrepene. Filmen har allerede hatt et liv utenfor Norge og blant annet blitt brukt som research for 4. sesong av "Homeland".

Se trailer

Åsmund Høeg og Fredrik Grøndahl i Å vende tilbake

Å VENDE TILBAKE

Premiere: 27. februar

25 år gamle Henrik Martin Dahlsbakken langfilmdebuterer med "Å vende tilbake", et drama om savn, samhold og mot, og forholdet mellom to brødre. Sammen må de reise til fjells for å lete etter faren, en nylig hjemvendt soldat fra Afghanistan. I rollene møter vi Ingar Helge Gimle som far, Åsmund Høeg som storebror og Fredrik Grøndahl som lillebror.

Henriette Steenstrup i Kvinner i for store herreskjorter

KVINNER I FOR STORE HERRESKJORTER

Premiere: 6. mars

Yngvild Sve Flikke står for regien i "Kvinner med for store herreskjorter", en dramakomedie basert på Gunnhild Øyehaugs kritikerroste roman "Vente, blinke". Vi følger tre ulike kvinner - den noe forknytte litteraturstudenten Sigrid, den utagerende performancekunstneren Trine og trelastarbeideren Agnes - alle på jakt etter seg selv og lykken.

Se trailer

Omen i Kaizers Orchestra

DEN TILFELDIGE ROCKESTJERNEN

Premiere: 13. mars

Den litt annerledes musikkdokumentaren "Den tilfeldige rockestjernen" følger Helge, kjent som Omen (trommisen med gassmaske) i Kaizers Orchestra. Rockebandets historie oppleves gjennom Helges øyne, og fantasi blandes med virkelighet når han på en av de aller siste konsertene forsvinner inn i Kaizers spektakulære, underlige verden.

Bianca Kronlöf  i Svenskjævel

SVENSKJÆVEL

Premiere: 13. mars

I "Svenksjævel" portretteres den stadig økende, og stadig mer velstående, norske middelklassen gjennom Dinos øyne, en ung tilflyttet svensk jente. I likhet med mange andre svenske ungdommer flykter hun fra masseledigheten blant unge i hjemlandet, og søker lykken i Oslo. Som barnevakt og hushjelp i et middelklassehjem havner hun i et rørende og uventet maktspill av et trekantdrama.

Brødre

BRØDRE

Premiere: 20 mars

Den prisbelønte dokumentaristen Aslaug Holm retter kamera mot egen familie i "Brødre". Gjennom ti år følger hun sønnene sine med kamera i hånd, i en blanding av en poetisk skildring av barndommens univers til en usentimental betraktning av guttenes møte med virkeligheten. Holms egen bakgrunn fra et fiskevær på Smøla veves inn og setter guttenes oppvekst i en større sammenheng.

Ine Marie Wilmann og Simon Berger i De nærmeste

ILLUSJONISTEN DIRK OHM

Premiere: 20 mars

Bobbie Peers vant Norges hittil eneste Gullpalme i Cannes for kortfilmen "Sniffer" (2006). I vår kommer endelig hans aller første langfilm "Illusjonisten Dirk Ohm", et drama basert på virkelige hendelser, etter manus av Bjørn Olaf Johannesen. Utgangspunktet er den tyske illusjonisten Dirk Ohms mystiske forsvinning fra lille Grong i Nord-Trøndelag.

Dryads

DE NÆRMESTE

Premiere: 27. mars

Anne Sewitskys nye film, "De nærmeste", får sin premiere på Sundance-festivelen i USA, hvor filmskaperen imponerende nok vant hovedprisen for sin forrige film, "Sykt lykkelig" (2011). I filmen møter vi Charlotte, som har et komplisert forhold til sin mor og et avvikende nærhetsbehov som fører til utviklingen av en grensesprengende relasjon når hun møter halvbroren for første gang.

DRYADS

Premiere: 10. april

Ungdomsfilmen "Dryads" følger Hilde, som får tilværelsen snudd på hodet når bandet The Dryads flytter inn i nabohuset. Hun begynner å spionere på frontfiguren Henriette, en usympatisk, vill og kompromissløs jente. Hilde blir dypt fascinert, men finner også ut at det har sin pris å være kul. Manuset er skrevet av Randall Johnson, mannen bak manuset til "The Doors", i samarbeid med regissør Sten Hellevig.

Oversikt over alle kommende filmer her

Se også: Det magiske filmåret 2015