Tromsø Internasjonale Filmfestival

TIFF: 25 år med forsømt film

25 år etter at kong Olavs død holdt på å velte nyskapningen, tviholder filmfestivalen i Tromsø på sitt opprinnelige konsept: Å bringe forsømt kvalitetsfilm til Ishavsbyen.

En avklaring med fylkesmannen måtte til, før Tromsøs markante og rause kinosjef Hans Henrik Berg kunne gå videre med publikumsfestivalen etter at folkekongen døde på åpningsdagen 17. januar 1991.

Norges største

Men de 19 filmene som var satt opp ble vist, og nyvinningen oppsummert som en suksess med et totalbesøk på 5.200. Når kong Harald nå går inn i sitt 25. år som statsoverhode har Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) for lengst befestet seg som Norges største filmfestival.

Igjen ventes 8.000-9.000 kinogjengere å løse ut eller kjøpe opp mot 60.000 billetter på de mer enn 90 spillefilmene og en rekke kortfilmer som kommende uke settes opp i Tromsø.

Se programmet på tiff.no

Brødre

Konseptet satt

Dagens festivalsjef Martha Otte omfavner den opprinnelige ideen bak TIFF: Å bringe film til Tromsø som man ellers ikke får sett.

– TIFF handler om kvalitetsfilm som trenger en presentasjon for at folk skal finne den. Dette var et konsept som satt fra første stund, og som vi står godt på fortsatt

, sier Otte til NTB.

Den fortsatt økende oppslutningen om sære, rare og ukjente filmer er ifølge Otte et resultat av en toveiskontrakt med publikum. Begge parter setter pris på utfordringer, søker utfordrende kunstuttrykk, men også god underholdning.

– Jeg tror TIFF har blitt omfavnet fordi det er med respekt for publikums intelligens vi setter opp programmet. De blir ikke behandlet som idioter og konsumenter. Dette er filmer som forventer noe av deg. Du må også bringe noe med deg til filmen

, sier Otte.

Stillbilde fra filmen Drone

Gir bort gaver

Hun har ledet festivalen siden 2005 og elsker å dele egne store opplevelser med sitt publikum.

– Jeg skaper ikke noe selv, men får lov til å gi gaver hele tiden. Kanskje ligger den fine opplevelsen i at det du ser er forkastelig. Men det er også en del av kontrakten vi har inngått med TIFF-publikummet. Alle skal ikke være fornøyd, sier hun.

Ikke tilbakeblikk

I jubileumsåret velger hun å se framover, ikke tilbake. For første gang er science fiction med ulike tilnærminger til forholdet mellom teknologi og mennesker et gjenvinnbart undertema i filmmenyen.

– Vi ser også framover i siderammet City Scope der vi med en leken tilnærming ser mot en framtid der 80 prosent av menneskene bor i byer. Det er jo egentlig en grusom framtidsvisjon. Det er et utrolig spenstig program med spillefilm, dokumentar, kortfilm og langfilm som ser på mennesket i byen, sier Otte.

Tromsø Internasjonale Filmfestival

Bruker byen

TIFF tar også i bruk byrommet i Tromsø på nye måter i år. Den offisielle åpningen skjer på Stortorget, en pop-up kino der kortfilm vises på overraskende steder og på flater der du vanligvis ikke ser film.

– Det mest spesifikke med byen er muligheten for å treffe fremmede mennesker. Vårt mål har vært å ta byen i bruk og denne markeringen er vår gave tilbake til Tromsø

, sier Marta Otte til NTB.