The Salt of the Earth 2

Vårens filmperler på kino

For en filmvår! I skrivende stund får vi over godt 30 filmperler frem mot sommeren.

 

God fornøyelse!

 

Med forbehold om endring i premieredatoer.

 1. Timbuktu

  Premiere: 16. januar

  Drama

  Filmen beskriver skjebnen til menneskene i en landsby i nordre del av Mali som har blitt overtatt av jihadister.

  "Timbuktu" var Oscar-nominert i kategorien Beste fremmedspråklige film. Den var også nominert til Gullpalmen i Cannes 2014, og ble belønnet med Prize of the Ecumenical Jury og François Chalais Award.

  Regi: Abderrahmane Sissako

  Skuespillere: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri, Fatou Diawara, Hicham Yacoubi, Kettly Noel, Mehdi AG Mohamed, Layla Walte Mohamed, Adel Mahmoud Cherif, Salem Dendou

 2. Leviatan

  Premiere: 23. januar

  Drama

  Kolia lever et enkelt og tilbaketrukket liv i en liten by ute ved Barentshavet. Han bor sammen med en ung kone som arbeider på fiskefabrikken, og en trassig tenåring fra et tidligere ekteskap. Kolia eier ikke mye, men han har en nydelig villa med flott utsikt over havet. Det er et deilig sted.

  Det synes også borgermesteren. Han har lagt sin elsk på eiendommen til Kolia og forsøker med alle midler å få kloa i den. Men Kolia har ikke tenkt å gi seg uten kamp og kontakter en gammel venn fra militæret som har blitt skarpskodd advokat i Moskva. Han graver opp grums om borgermesteren.

  "Leviatan" varOscar-nominert i kategorien Beste fremmedspråklige film. Den vant Beste manus i Cannes 2014, var nominert til Gullpalmen og har vunnet Golden Globe for Beste utenlandske film!

  Regi: Andrey Zvyagintsev

  Skuespillere: Alexey SEREBRYAKOV, Roman Madyanov, Vladimir Vdovichenkov, Elena Lyadova, Sergey POKHODAEV

 3. Jake Gyllenhaal i Nightcrawler

  Nightcrawler

  Premiere: 30. januar

  Krim, thriller

  Jake Gyllenhaal spiller Lou Bloom, en ung mann som er desperat etter arbeid og oppdager spenningen i krimjouralistikk i det nattlige LA.

  "Nightcrawler" var Oscar-nominert for Beste originalmanus. Gyllenhaal roses opp i skyene for sin prestasjon og har blant annet blitt nominert til Golden Globe, BAFTA og Screen Actors Guild Awards.

  Regi: Dan Gilroy

  Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Bill Paxton, Rene Russo, Riz Ahmed, Kevin Rahm, Michael Hyatt, Ann Cusack

 4. Irenes to liv

  Premiere: 30. januar

  Drama

  Irene lever et dobbeltliv. For hennes venner, familie og gifte elsker er hun en ganske ordinær - om enn sjeldent vakker - kvinne. Men under kodenavnet Miele tjener hun til livets opphold som del av et hemmelig nettverk som tilbyr dødssyke mennesker muligheten til en rask død.

  "Irenes to liv" fikk Special Mention av Prize of the Ecumenical Jury i Cannes 2013, og var nominert til ytterligere to priser.

  Regi: Valeria Golino

  Skuespillere: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero de Rienzo, Vinicio Marchioni, Iaia Forte, Roberto De Francesco, Barbara Ronchi

 5. Birdman

  Premiere: 6. februar

  Sort komedie, drama

  I Alejandro G. Iñárritu's svarte komedie forsøker Riggan Thomson (Michael Keaton) å retablere sin døende karriere ved å satse alt på et ambisiøst Broadway-stykke. På mange måter er det et dumdristig trekk, men den tidligere filmhelten har store forhåpninger om at denne satsningen vil legitimere ham som kunstner og bevise for alle - og seg selv - at hans Hollywood glansdager enda ikke er omme.

  "Birdman" har fikk ni Oscar-nominasjoner og vant fire av dem.

  Regi: Alejandro González Iñárritu

  Skuespillere: Michael Keaton, Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis, Edward Norton

 6. Menneskelig kapital

  Premiere: 13. februar

  Drama

  Dino er en glad idiot som innsmigrer seg hos datterens svigerfar for å tjene raske penger. Aspeløvet Carla lever på mannen sin og vil skape noe for seg selv ved å redde et forfallent teater. Egenrådige Serena tynges av hemmeligheter om guttene i livet sitt. Samtlige blir involverte i etterforskningen av en stygg påkjørsel.

  "Menneskelig kapital" fikk to nominasjoner under European Film Awards 2014 og Valeria Bruni Tedeschi vant pris i Tribeca for Beste kvinnelige skuespiller.

  Regi: Paolo Virzi

  Skuespillere: Fabrizio Bentivoglio, Valeria Golino, Valeria Bruni Tedeschi, Fabrizio Gifuni, Luigi Lo Cascio, Giovanni Anzaldo, Matilde Gioli, Guglielmo Pinelli, Gigio Alberti, Bebo Storti

 7. Phoenix

  Premiere: 13. februar

  Drama

  Juni 1945. Alvorlig skadet, og med ansiktet ødelagt, vender den overlevende konsentrasjonsleir-fangen Nelly tilbake til Berlin for å finne ektemannen Johannes, hennes store kjærlighet. Da de to omsider møtes kjenner han henne ikke igjen. Alle tror hun er død. Nelly reiser seg fra asken. Hun ønsker seg ikke et nytt liv, men vil ha sitt gamle tilbake.

  Regi: Christian Petzold

  Skuespillere: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf

 8. Jag stannar tiden

  Jag stannar tiden

  Premiere 20. februar

  Dokumentar, krigsfilm

  Filmens magi tok Vladislav Mikosha i ung alder da han som kinomaskinist fikk se filmen om eskimoen Nanook på det store lerretet. Det var filmfotograf han måtte bli. Livet forandret seg dog brått sommernatten da den tyske hæren invaderte Sovjetunionen. Han meldte seg til tjeneste som fotograf, og ble sendt til fronten hvor han ved hjelp av sitt kamera dokumenterte grusomhetene som fant sted i blant annet Sevastopol og Krim.

  Regi: Gunilla Bresky

  Medvirkende: Vladislav Mikosha

 9. Clouds of Sils Maria

  Premiere: 20. februar

  Drama

  Tyve år etter gjennombruddsrollen som rebelske Sigrid, takker Maria Enders motvillig ja til å spille i en nyoppsetning, nå som eldre og sårbare Helena. Maria forakter rollen, og bekymrer seg for at Hollywood-skandalebarnet Jo-Ann skal spille Sigrid. Samtidig har replikkpuggingen en destruktiv effekt på vennskapet med den yngre assistenten Valentine.

  "Sils Maria" var nominert til Gullpalmen i Cannes 2014 og fikk syv César-nominasjoner. Kristen Stewart ble belønnet med pris for Beste kvinnelige birolle.

  Regi: Olivier Assayas

  Skuespillere: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Brady Corbet, Chloe Grace Moretz, Angela Winkler, Johnny Flynn

 10. Still Alice

  Premiere: 20. februar

  Drama

  Alice Howland (Julianne Moore) er en kjent språk professor som begynner å glemme ord. Hun får den knusende diagnosen tidlig Alzheimers. Det blir en kamp for å holde kontakten med den hun engang var.

  "Still Alice" vant Oscar i kategorien Beste kvinnelige hovedrolle.

  Regi: Richard Glatzer, Wash Westmoreland

  Skuespillere: Julianne Moore, Kristen Stewart, Alec Baldwin, Kate Bosworth, Hunter Parrish

 11. Henriette Steenstrup i Kvinner i for store herreskjorter

  Drone

  Premiere: 27. februar

  Dokumentar

  Opplev innsiden av CIAs hemmelige dronekrig, fra dronepilotenes databunker til ofrene på bakken. Hvordan er det å leve under dronene? Hvordan er det å drepe med joystick?

  "Drone" ble tildelt filmfredsprisen «Cinema for Peace Award»,under filmfestivalen i Berlin i år. Det er første gang en norsk film mottar denne prisen.

  Regi: Tonje Hessen Schei

  Medvirkende: Brandon Bryant, Shahzad Akbar, Noor Behram, Michael Haas, Clive Stafford Smith, Chris Woods

 12. Inherent Vice

  Premiere: 6. mars

  Komedie, drama

  Los Angeles, 1970: den rusglade detektiven Larry "Doc" Sportello må finne ut hva som skjedde etter at hans eks-kjæreste forsvinner på mystisk vis.

  "Inherent Vice" ble Oscar-nominert for Beste adapterte manus og Beste kostymedesign.

  Regi: Paul Thomas Anderson

  Skuespillere: Jena Malone, Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Owen Wilson, Sasha Pieterse, Benicio Del Toro, Eric Roberts, Michael Kenneth Williams

 13. Kvinner i for store herreskjorter

  Premiere: 6. mars

  Drama

  Den noe forknytte litteraturstudenten Sigrid blir hodestups forelsket i den tyve år eldre og anerkjente forfatteren Kåre Tryvle. Det er et skjellsettende møte hvor de finner seg selv mer enn de finner hverandre. Trine er en utagerende kunstner som står foran sitt store gjennombrudd, derfor passer det svært dårlig at hun er høygravid med en fraværende kurator.

  Regi: Yngvild Sve Flikke

  Skuespillere: Henriette Steenstrup, Hallvard Holmen, Ingrid Bolsø Berdal, Inga Ibsdotter Lilleaas, Anne Krigsvoll

 14. Vivianes kamp

  Premiere: 6. mars

  Drama

  Viviane Amsalem vil skilles. Hun lever med en mann hun ikke elsker, og som ikke elsker henne. Som jødisk kvinne er hennes rettigheter begrenset: Hun må ha både ektemannens og en jødisk domstols tillatelse for å få gett, dokumentet som bekrefter at ekteskapet er oppløst.

  "Vivianes kamp" ble Golden Globe-nominert for Beste utenlandske film.

  Regi: Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz

  Skuespillere: Ronit Elkabetz, Menashe Noy, Simon Abkarian, Sasson Gabay, Eli Gorstein, Gabi Amrani, Rami Danon, Roberto Pollack, Dalia Begger, Albert Illuz, Avrahram Selektar

 15. Wild

  Premiere: 6. mars

  Drama, biografi

  Etter år med uvøren oppførsel, en heroinavhengighet og ødeleggelsen ekteskapet, tar Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) en forhastet avgjørelse. Hjemsøkt av minnene om morens Bobbi (Oscar-nominerte Laura Dern) og med absolutt ingen erfaring, setter hun ut for å gå mer enn tusen kilometer på Pacific Crest Trail - helt alene.

  "Wild" ble Oscar-nominert for Beste kvinnelige hovedrolle og birolle.

  Regi: Jean-Marc Vallée

  Skuespillere: Reese Witherspoon, Laura Dern, Gaby Hoffmann

 16. Svenskjævel

  Premiere: 13. mars

  Drama

  Filmen følger 23 år gamle Dino (Bianca Kronlöf) på jobbjakt i Oslo. I likhet med mange andre svenske ungdommer, flykter hun fra masseledigheten for å søke jobb i Norge. Det blir en sommer ganske annerledes enn hun hadde tenkt seg...

  "Svenskjævel" har lenge før premiere vunnet priser på flere internasjonale festivaler (Chicago, Les Arcs, Zürich, Lübeck).

  Regi: Ronnie Sandahl

  Skuespillere: Henrik Rafaelsen, Petronella Barker, Kyrre Hellum, Bianca Kronlöf, Mona Kristiansen, Anders T Andersen, Anne Ryg, Trine Wiggen

 17. Wild Tales

  Premiere: 13. mars

  Sort komedie

  En vidunderlig bekmørk komedie om kjærlighet, bedrag og tragedie. Om hvordan fortiden innhenter oss alle, volden som kan utløses av de mest bagatellmessige hverdagsdetaljer og den unektelige gleden som ligger i å miste kontrollen.

  "Wild Tales" ble Oscar-nominert for Beste fremmedspråklige film. Den var også nominert til Gullpalmen i Cannes 2014 og vant publikumsprisen under Film fra Sør.

  Regi: Damian Szifron

  Skuespillere: Dario Grandinetti, Maria Marull, Julieta Zylberberg, Rita Cortese, Leonardo Sbaraglia, Walter Donado, Ricardo Darín, Oscar Martinez, Maria Onetto

 18. Brødre

  Premiere: 20. mars

  Dokumentar

  "Brødre" skildrer det nære forholdet mellom brødrene Markus og Lukas i deres oppvekst i Oslo på 2000-tallet. Historien strekker seg over åtte år, og utspiller seg i deres virkelighet på Sagene ved Akerselva.

  Filmen er en poetisk skildring av barndommens univers, og en usentimental betraktning av guttenes møte med virkeligheten, i hverdagen, og i familien - der de fleste av oss lærer sannheten om verden og oss selv.

  Regi: Aslaug Holm

  Medvirkende: Markus, Lukas, Tore Buvarp, Aslaug Holm

 19. Ben Foster i The Program

  De nærmeste

  Premiere: 27. mars

  Drama

  De nærmeste er et uvanlig familiedrama. Charlotte (27)har et komplisert forhold til sin mor, og lever ut behovet for nærhet alle andre steder enn i sin egen familie. Når hun møter halvbroren Henrik (35) for første gang i voksen alder, blir det et grensesprengende møte mellom to søsken som ikke vet hva en vanlig familie er.

  Regi: Anne Sewitsky

  Skuespillere: Ine Marie Willmann, Simon Berger, Silje Storstein, Anneke von der Lippe

 20. Historien om Marie

  Premiere: 27. mars

  Drama, biografi

  Historien er basert på virkelige hendelser som fant sted i Frankrike på slutten av 1800-tallet. 14-årige Marie Heurtin, som ble født både blind og døv i 1885, er ikke i stand til å kommunisere med omverdenen. Faren hennes, en beskjeden håndverker, nekter å følge legens råd om å få henne innlagt på et sinnssykehus, etter at Marie blir diagnostisert som "åndssvak". I sin fortvilelse kontakter faren Larnay-instituttet, hvor nonner tar seg av døve jenter.

  Regi: Jean-Pierre Améris

  Skuespillere: Ariana Rivoire, Laure Duthilleul, Martine Gautier, Sonia Laroze, Patricia Legrand, Christophe Tourrette, Gilles Treton, Isabelle Carré, Brigitte Catillon

 21. Korsveien

  Premiere: 27. mars

  Drama

  Maria er 14 år. Familien hennes tilhører en fundamentalistisk katolsk menighet. Bibelen tolkes bokstavelig og hun vil gjerne følge prestens strenge formaninger.

  Maria ønsker å gjøre det rette samtidig som hun prøver å ta avstand fra samfunnets fristelser. Hun slites mellom å være ærlig og å bli godtatt av en streng og dømmende mor. Hun begynner å sammenligne seg med Jesus og hans lidelse og går både fysisk og mentalt langt i sitt forsøk på å følge ham hele veien til Golgata.

  "Korsveien" vant to priser i Berlin 2014 og var også nominert til Gullbjørnen.

  Regi: Dietrich Bruggemann

  Skuespillere: Lea van Acken, Franziska Weisz, Florian Stetter

 22. Stammen

  Premiere: 10. april

  Drama

  "Stammen" utspiller seg på en internatskole for døve ungdommer. Filmen følger den nye eleven Sergey idet han ønskes velkommen av lærerne og deretter innvies i elevenes skjulte verden av lysskye fritidssysler og organisert kriminalitet.

  Myroslav Slaboshpytskiy maner frem et mikrokosmos som er like dramatisk som det er unikt, men det som gjør "Stammen" til en av årets mest interessante filmopplevelser, er at all dialog foregår på tegnspråk.

  Fimen vant hele tre priser i Cannes 2014, og var også nominert til Golden Camera-prisen.

  Regi: Myroslav Slaboshpytskiy

  Skuespillere: Grigoriy Fesenko, Yana Novikova, Rosa Babiy, Alexander Dsiadevich, Yaroslav Biletskiy, Ivan Tishko, Alexander Osadchiy, Alexander Sidelnikov, Alexander Panivan

 23. A Most Violent Year

  Premiere: 10. april

  Drama

  Krimdrama satt til New York City vinteren 1981, statistisk sett ett av de mest voldelige årene i byens historie. Abel Morales (Oscar Isaac) forsøker å stable på beina en trygg og stabil forretning sammen med familien. Den tøylesløse volden og forfallet i omgivelsene trekker ham inn i en spiral av korrupsjon og truer med å ødelegge alt han har bygget opp.

  Jessica Chastain ble Golden Globe-nominert for birollen i "A Most Violent Year".

  Regi: J.C. Chandor

  Skuespillere: Oscar Isaac, Jessica Chastain

 24. Ballettguttene

  Premiere: 17. april

  Dokumentar

  Det er ikke lett å være tenåring, og særlig ikke sett gjennom øynene til disse tre ballettguttene - en film om vennskap, ambisjoner, identitet og lidenskap.

  Ballettguttene tar deg gjennom skuffelser, seire, vennskap, første kjærlighet, tvil, tro, å vokse fra hverandre, å finne sin egen vei og ambisjon, alt mikset med det rå og vakre uttrykket i ballettdansen.

  Regi: Kenneth Elvebakk

  Medvirkende: Lukas Bjørneboe Brændsrød, Syvert Lorenz Garcia, Torgeir Lund

 25. CITIZENFOUR

  Premiere: 17. april

  Dokumentar, spenning

  En thriller fra virkeligheten: Historien om Edward Snowden.

  "Citizenfour" vant Oscar og BAFTA for Beste dokumentar, i tillegg til mange andre priser.

  Regi: Laura Poitras

  Medvirkende: Edward Snowden, Glenn Greenwald, William Binney, Ewen Macaskill, Jacob Applebaum, Jeremy Scahill

 26. Mannen som reddet Paris

  Premiere: 24. april

  Drama, thriller, krigsfilm

  Det er like før daggry, og Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup), tysk general i Paris, forbereder seg på å utføre Adolf Hitlers ordre om å sprenge den franske hovedstaden. Broer og monumenter er alt rigget for ødeleggelse.

  Likevel ble ikke Paris ødelagt. Hva var grunnen til at von Choltitz nektet å utføre Der Führers ordre, på tross av hans grenseløse lojalitet til det tredje riket?

  Regi: Volker Schlöndorff

  Skuespillere: André Dussollier, Niels Arestrup, Robert Stadlober, Burghart Klaussner, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Stefan Wilkening

 27. Difret

  Premiere: 24. april

  Drama

  14 år gamle Hirut er på vei hjem fra skolen da hun plutselig blir omringet av en flokk menn til hest. Slik skikken er på den etiopiske landsbygda har mennene til hensikt å kidnappe henne og gifte henne bort, men Hirut har lite til overs for slike tradisjoner.

  "Difret" vant priser både i Berlin og Sundance 2014.

  Regi: Zeresenay Berhane Mehari

  Skuespillere: Meron Getnet, Tizita Hagere, Meron Getnet, Tizita Hagere, Shetaye Abreha Mekonen, Leake, Meaza Tekle, Mickey Tesfaye, Brook Shiferaw, Moges Yohannes

 28. Min nye venninne

  Premiere: 24. april

  Komedie, drama

  Claire går inn i en dyp depresjon etter bestevenninnens dødsfall, men en overraskende oppdagelse som omhandler den avdøde venninnens ektemann gjør at hun får livslysten tilbake.

  "Min nye venninne" var nominert til to priser under César Awards, Frankrikes svar på Amanda.

  Regi: François Ozon

  Skuespillere: Romain Duris, Anaïs Demoustier, Raphael Personnaz

 29. Jordens salt

  Premiere: 24. april

  Dokumentar

  I over 40 år har den brasilianske fotografen Sebastião Salgado reist rundt i verden og tatt bilder av konflikter, menneskelig lidelse og naturens skjønnhet.

  Salgado har fotografert økonomisk forandring, industrialisering, sultkatastrofer og krig. Filmen er enkel i sitt formspråk, og store deler av den består kun av Salgados velkomponerte og vakre, men ofte grusomme fotografier.

  "Jordens salt" ble Oscar-nominert for Beste dokumentar. Den vant også to priser i Cannes 2014, i tillegg til å være nominert til Un Certain Regard Award.

  Regi: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

  Medvirkende: Wim Wenders, Sebastiao Salgado, Lelia Wanick Salgado, Juliano Ribeiro Salgado, Sebastiao Ribeiro Salgado

 30. Sommer i Toscana

  Premiere: 1. mai

  Drama

  I 2006 er Reykjavik stedet der tre historier utspiller seg: Eik er alenemor og barnehageansatt, men må prostituere seg for å få ting til å gå rundt. Móri er en tidligere forfatter som tyr til alkoholen for å døyve vonde minner. Sölvi er en tidligere fotballspiller som klatrer på rangstigen i den nye bedriften han jobber i, mens familielivet går i oppløsning.

  Regi: Baldvin Zophoníasson

  Skuespillere: Hera Hilmar, Thor Kristjansson, Ingvar Þórðarson, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Þorsteinn Bachmann

 31. While We're Young

  Premiere: 8. mai

  Drama, komedie, romantikk

  Det er sommer, og alle snakker om sex.

  "Sommer i Toscana" fikk AKAI International Film Fest Award - Special Mention i Venezia 2014.

  Regi: Duccio Chiarini

  Skuespillere: Matteo Creatini, Francesca Agostini, Nichola Nocci, Miriana Raschilla Biancha Ceravolo

 32. Familien Beliér

  Premiere: 8. mai

  Komedie, drama

  Da et middelaldrende ektepar får et vennepar som er flere år yngre enn dem selv må de vurdere om deres egen livsstil er fryktelig kjedelig.

  Fra regissøren av "The Squid and the Whale" og "Frances Ha" kommer denne komedien som ble vist under Toronto Filmfestival i høst.

  Regi: Noah Baumbach

  Skuespillere: Amanda Seyfried, Ben Stiller, Naomi Watts, Adam Driver, Brady Corbet, Charles Grodin

 33. The Program

  Premiere: 22. mai

  Komidrama

  Alle i Paulas familie er døve, bortsett fra henne. Dette gjør at familien er ekstra sterkt knyttet til sammen og alle stoler på hennes hjelp, både hjemme, på gården de bor på og på markedet der de selger varene de produserer.

  Paula melder seg inn i skolekoret, og det viser seg til alles overraskelse at Paula har en fantastisk stemme! Med hjelp fra musikklæreren påbegynner hun intensiv trening for å delta i en prestisjefylt sangkonkurranse i Paris. Og etter hvert som hun øver, vokser lidenskapen for sang. Men hvordan kan hun følge en drøm som familien hennes aldri kommer til å forstå?

  "Familien Beliér" var nominert til hele syv César Awards og vant for beste kvinnelige nykommer (Louane Emera).

  Regi: Eric Lartigau

  Skuespillere: Karin Viard, François Damiens, Eric Elmosnino, Louane Emera

 34. Stille hjerte

  Premiere: 12. juni

  Drama, biografi

  En irsk sportsjournalist er overbevist om at Lance Armstrong er påvirket av ulovlige stoffer under sine suksesser i Tour de France. Med denne overbevisningen i bakhodet starter han å grave etter beviser som vil felle Armstrong.

  Regi: Stephen Frears

  Skuespillere: Lee Pace, Ben Foster, Dustin Hoffman, Chris O'Dowd

 35. Premiere: I løpet av juni

  Drama

  Prisbelønt film fra Bille August.

  Regi: Bille August

  Skuespillere: Paprika Steen, Ghita Norby, Danica Curcic, Morten Grunwald, Pilou Asbaek, Jens Albinus, Vigga Bro, Oskar Saelan Halskov