Jake Gyllenhaal og avdøde Heath Ledger i Brokeback Mountain

De mest urettferdige Oscar-utdelingene

Livet er urettferdig. Det er også Oscar-utdelingen, vil mange hevde.

 

Her har vi samlet et knippe forbigåtte filmer, regissører og skuespillere i Oscar-sammenheng. Noen du savner? Kommenter nederst på siden.

 

Kilder: Empire Online, Digital Spy, IMDb

 1. Edward Norton i American History X

  Beste mannlige skuespiller (1999)

  Vant: Roberto Benigni for "Life Is Beautiful"

  Skulle ha vunnet: Edward Norton for "American History X".

  Da Helen Hunt leste opp vinneren i kategorien Beste mannlige hovedrolle i 1999 var det mange som rev seg i håret og mente prisen burde ha gått til Norton for hans brutale og geniale tolkning av skinhead Derek Vinyard.

 2. Gene Kelly i Singin' in the Rain

  Beste film (1953)

  Vant: The Greatest Show On Earth

  Skulle ha vunnet: Singin' in the Rain

  "The Greatest Show on Earth" var en verdig vinner i 1953, men det var fordi den sterkeste konkurrenten ikke en gang var nominert. "Singin' in the Rain" var kun nominert i kategoriene beste kvinnelige birolle og og beste musikk for musikal. I etterpåklokskapen vil mange hevde at musikalen fint kunne vunnet prisen for beste film om den var nominert.

 3. 2001 En romodyssé

  Beste regi (1969)

  Vant: Carol Reed for "Oliver!"

  Skulle ha vunnet: Stanley Kubrick for "2001: A Space Odyssey"

  Kubricks mesterverk blåste fletta av kinogjengerne , men ble trolig for visjonær for akademiet. Kubrick tapte regiprisen til Reed og hans "Oliver!", filmen som også stakk av med prisen for beste film.

 4. Raging Bull

  Beste regi (1981)

  Vant: Robert Redford for "Ordinary People"

  Skulle ha vunnet: Martin Scorsese for "Raging Bull"

  Hvordan Scorseses svart-hvitt-boksefilm "Raging Bull" kunne tape mot Robert Redfords debut er for mange et mysterium. Det skulle heller ikke bli siste gangen han tapte mot en debutant. Historien gjentok seg ti år senere da Kevin Costner fikk prisen for "Danser med ulver".

 5. Jake Gyllenhaal og avdøde Heath Ledger i Brokeback Mountain

  Beste film (2006)

  Vant: Crash

  Skulle ha vunnet: Brokeback Mountain

  Da vinneren av den gjeveste prisen i 2006 ble delt ut var det mange som måpte. Ang Lee hadde nettopp hentet prisen sin for beste regi, og "Brokeback Mountain" var den store forhåndsfavoritten. I ettertid har mange beskyldt akademiet for å være lite frisinnede.

 6. Apocalypse Now

  Beste regi (1980)

  Vant: Robert Benton for "Kramer vs. Kramer"

  Skulle ha vunnet: Francis Ford Coppola for "Apocalypse Now"

  Francis Ford Coppola kunne nesten ha fått en Oscar bare for bryderiet han hadde med å lage "Apocalypse Now". Innspillingen var preget av et hjerteinfarkt, en tyfon, borgerkrig (og Marlon Brandos humørsvingninger...). Det ferdige resultatet var en av tidenes beste krigsfilmer, men under utdelingen i 1980 ble Coppola forbigått av Robert Benton.

 7. James Stewart og Kim Novak i Vertigo

  Beste regi (1959)

  Vant: Vincente Minnelli for "Gigi"

  Skulle ha vunnet: Alfred Hitchcock for "Vertigo"

  Alfred Hitchcock ble nominert for sin regi hele fem ganger. Men aldri for "Vertigo". Først i 1968 fikk han en pris, da i form av Irving G. Thalbergs minnepris.

 8. Michael Fassbender i Shame

  Beste mannlige skuespiller (2012)

  Vant: Jean Dujardin

  Skulle ha vunnet: Michael Fassbender

  I 2012 ble det nok en gang klart at sex ikke var populært blant akademiets medlemmer. Michael Fassbender leverte en forrykende tolkning av en sexavhengig mann i Steve McQueens "Shame". Han ble belønnet med en Golden Globe-nominasjon, men når Oscar sto for tur ble hele filmen utelatt. Vinneren ble i stedet sjarmøren Jean Dujardin og hans stumfilm-rolle.

 9. Leonardo DiCaprio i Tarantinos Django Unchained

  Beste mannlige birolle  (2013)

  Vant: Christoph Waltz for "Django Unchained"

  Skulle ha vunnet: Leonardo DiCaprio for "Django Unchained"

  Waltz stakk av prisen i samme kategori i 2010, da for rollen i "Inglorious Basterds". Mange vil hevde at han i stor grad gjentar den samme rollen i "Django Unchained", og at det er mer en co-hovedrolle enn en birolle. Mange argumenter går i DiCaprios favør, som også gjorde en glimrende innsats som slaveeieren Calvin Candie.

 10. Charlie Chaplin i The Great Dictator

  Charles Chaplin

  En av historiens største ikoner og filmskapere har fått overraskende lite skryt i form av gullbelagte statuetter. I 1973 fikk Charles Chaplin en Oscar for beste musikk, en pris han delte med Ray Rasch og Larry Russell.

  Han fikk riktignok to æres-Oscar, i 1929 og 1972, men hvor ble det av prisene for "Monsieur Verdoux", "Diktatoren" og "The Kid"?

 11. Gary Oldman i Muldvarpen

  Gary Oldman

  Gary Oldman dukket opp på akademiets radar først i 2012 da han spilte Smiley i "Muldvarpen", en rolle han faktisk ble nominert for. Men Oldmans subtile måte å spille ut sine roller på kunne med fordel ha blitt belønnet tidligere, og nominasjoner for "State of Grace" (1990) og "Leon" (1994) hadde vært på sin plass.

 12. Mafiabrødre

  Beste film (1991)

  Vant: Danser med ulver

  Skulle ha vunnet: Goodfellas

  Jada. Ikke bare ble "Goodfellas" slått i kategorien Beste film, Martin Scorsese ble også snytt for regi-prisen samme år. Den gikk nemlig til Kevin Costner, som også stakk av med statuetten for Beste mannlige hovedrolle.

 13. Ralph Fiennes i Schindlers liste

  Beste mannlige birolle (1994)

  Vant: Tommy Lee Jones for "The Fugitive"

  Skulle ha vunnet: Ralph Fiennes for "Schindlers Liste"

  Vi kan leve med at Liam Neesom tapte mot Tom Hanks i kategorien Beste mannlige hovedrolle, men at Fiennes' finstemte og fryktinngytende tolkning av SS-kapteinen Amon Goeth ble forbigått av Tommy Lee Jones kjøper vi ikke.

 14. Tom Cruise og Anthony Edwards i Top Gun

  Beste lydmiks (20 ganger!)

  Lydmikseren Kevin O'Connell (f. 1957) har 20 Oscarnominasjoner, men han har ikke vunnet en eneste gang.

  Han har blant annet jobbet med "Star Wars V: Imperiet slår tilbake" (1980), "Indiana Jones: Jakten på den forsvunne skatten" (1981), "Top Gun" (1986), "Et spørsmål om ære" (1992) og "Pearl Harbor" (2001). Skal han noen gang få reise hjem en statuett?

 15. Leonardo DiCaprio i Shutter Island

  Leo (1994, 2005, 2007, 2014)

  Vant: Alle andre

  Skulle ha vunnet: Leonardo DiCaprio for "What's Eating Gilbert Grape", "The Aviator", "Blood Diamond", "The Wolf of Wall Street".

  Leonardo DiCaprio kunne med fordel ha stukket av med statuetten en rekke ganger. Hviler det en forbannelse over ham? I tillegg til å ha sittet stille og sett på andre holde takketale hele 5 ganger har han blitt snytt for nominasjonen i seg selv for "Romeo og Julie", "Titanic", "Shutter Island", "Inception" og "J. Edgar".

  Gi den mannen en Oscar!