Felicity Jones i The Theory of Everything

Jones skremt før Hawking-treff

Felicity Jones (31) var vettskremt før møtet med Jane Hawking. Nå er hun Oscar-nominert for filmportrettet av henne.

Hun er den yngste og mest ubeskrevne av Oscar-kandidatene i beste kvinnelige skuespiller-klassen. Men etter å ha blitt nominert også til Golden Globe og BAFTA, stiller britiske Felicity Jones like sterkt som de mer durkdrevne konkurrentene. Oppmerksomheten skyldes biodramaet «The Theory of Everything» (norgespremiere 6. februar), der hun spiller Stephen Hawkings første kone, Jane.

At filmen er blitt en suksess, betyr at Jones kan puste ut. Da hun møtte språkviteren Jane Wilde Hawking før innspillingen, skalv hun nemlig i skjørtefoldene.

Eddie Redmayne og Felicity Jones i The Theory of Everything
Eddie Redmayne og Felicity Jones i The Theory of Everything

– Jeg var vettskremt, røper Jones overfor NTB på et luksushotell i London.

– Så inviterte hun meg på middag og viste seg å være en varm, frimodig og morsom dame. Hun har vært en så flott skikkelse – et så flott ekte menneske – å få spille.

Bittert brudd

Jane var gift med den verdensberømte fysikeren og forfatteren Stephen fra 1965 til 1995, etter å ha blitt sammen med ham som student ved Cambridge-universitetet. James Marsh' film følger dem fra forlovelsesringen til skilsmissepapirene.

– Å få tolke noen fra de er 18 til over 40 er det du drømmer om. Da får du anledning til å utforske rollen grundig,

konstaterer Jones, som baserte mye av researchen sin på Janes memoarer om ekteskapet og samlivet.

– Hun skriver svært detaljert om bruddet, da det var mye bitterhet inne i bildet. I dag er de imidlertid gode venner. Stephen laget en dokumentar der han takket Jane for støtten hennes, noe som betydde mye for henne.

Det tydeligste beviset på respekten mellom partene så Jones ifølge eget utsagn da Hawking fant fram slideframviseren hjemme.

Felicity Jones og Eddie Redmayne i The Theory of Everything
Felicity Jones og Eddie Redmayne i The Theory of Everything

– Jeg skjønte på måten hun studerte motivene av ham på, at det fortsatt finnes mye kjærlighet der. Jeg husker jeg noterte «LOVE» på manuskriptet mitt og satte en diger sirkel rundt det.

Grenseløst

Jones' motspiller Eddie Redmayne er også Oscar-nominert, for et portrett som nødvendigvis bærer preg av at Hawking lider av såkalt ALS og kommuniserer gjennom ansiktsmuskulaturen.

– Eddie var allerede hyret da jeg stilte på audition. Det vil si, som skuespiller vet du aldri om jobben er din før et stykke inn i opptak. Jeg husker jeg tenkte etter to uker: «Vel, nå blir det iallfall vanskelig å sparke meg!»

– Kjente du Hawkings teorier da dere tok fatt på prosjektet?

Felicity Jones og Eddie Redmayne i The Theory of Everything
Felicity Jones og Eddie Redmayne i The Theory of Everything

– Jeg leste faktisk «Univers uten grenser» i et forsøk på å forstå den akademiske konteksten. Og det fine med ham er jo at han gjør teoriene begripelige for vanlige dødelige.

– Så hva med en kvikk redegjørelse?

– Nei, ha-ha, det blir bare pinlig.

– Hva tenker du om Oscar-mulighetene?

– Dem har jeg ikke rukket å tenke så mye over, fordi jeg har vært så travel, hevder Jones.

– Så nervøs som jeg var for mottakelsen, er jeg simpelthen fornøyd med at filmen har falt i god jord. Resten får eventuelt bli en fantastisk bonus.