Tron 1982

De kuleste hackerne på film

Din verste fiende - eller din beste venn. Hackere har blir skildret på film siden man knapt kunne kalle det hacking.

 

Fredag 23. januar får vi en ny datakyndig helt på kinolerretet i form av Chris Hemsworth i cyberthrilleren "Blackhat". I den anledning har vi hentet frem våre 5 favoritthackere på film:

 

 1. Jeff Bridges i Tron

  Kevin Flynn

  Jeff Bridges i Tron (1982)

  Vi kan godt kalle Kevin Flynn, spilt av Jeff Bridges, for filmhistoriens første hacker. I kultfilmen "Tron" tar han opp kampen mot den onde og maktisyke datamaskinen, Master Control Program, bare for å bli bortført inn i den digitale verdenen.

 2. Lisbeth Salander som Noomi Rapace i Luftslottet som sprengtes

  Lisbeth Salander/Wasp

  Noomi Rapace i Millennium-trilogien (2008-2009)

  Rooney Mara i The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

  Den selvlærte hackeren Lisbeth Salander en kul filmkarakter, hentet fra Stieg Larssons bokserie. Hun går under pseudonymet Wasp og har laget "spionprogrammet" Asphyxia 1.3. som ikke er nådig mot dem som har noe å skjule.

 3. River Phoenix, Robert Redford, Dan Aykroyd og Sidney Poitier i Sneakers

  Martin Bishop

  Robert Redford i Sneakers (1992)

  Martin Bishop (Robert Redford) leder en gjeng med eksperter som hjelper National Security Agency med å stjele en krypteringsmaskin som kan bryte seg inn i et hvilket som helst nettverk. Men myndighetene kan ikke nødvendigvis stole fullt ut på datageniet...

 4. Keanu Reeves i The Matrix Reloaded

  Thomas Anderson/Neo

  Keanu Reeves i The Matrix-trilogien (1999-2003)

  Vanlig ansatt i et datafirma på dagtid, hacker om natten. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Like etter har han skumle agenter etter seg, og må stole fullt og helt på mystiske Morpheus.

 5. Jesse Eisenberg (venstre) og Joseph Mazzello i The Social Network

  Mark Zuckerberg

  Jesse Eisenberg i The Social Network (2010)

  David Finchers tre ganger Oscarvinnende film er basert på virkelige hendelser. Mark Zuckerberg, spilt av Jesse Eisenberg, hacker seg inn på ulike universitetsdatamaskiner for å hente ut data til Facemash, forgjengeren til Facebook.

  Se også: Klassiske sci-fi filmer du må se