Lukas og Markus i BRØDRE

Norske brødre åpner Eurodok

Som første norske åpningsfilm skal regissør Aslaug Holms «Brødre» åpne den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok i mars.

– Det er en stor glede å kunne avsløre at «Brødre» blir årets åpningsfilm. Denne filmen har virkelig noe for alle og vil garantert varme deg langt inn i sjelen, sier Kaia Høidalen, medlem av Eurodoks programkomité, i en pressemelding.

I alt 14 norske dokumentarer er tatt ut til å vises under Eurodok 2015, som arrangeres 18. til 22. mars på Cinemateket i Oslo. Fullstendig program slippes i slutten av måneden.

Lukas, Aslaug Holm og Markus i BRØDRE
Lukas, Aslaug Holm og Markus i BRØDRE

«Brødre» er – i likhet med «Boyhood», som gjør det skarpt på de store prisutdelingene ute – resultatet av mange års arbeid. Holm har fulgt sine egne to sønner i åtte år. Dokumentarfilmen har ordinær kinopremiere 20. mars.

– Hun har filmet meg så lenge jeg kan huske, sier Markus om sin prisbelønte dokumentaristmor i filmen, da «Brødre» ble presentert under Filminstituttets dokumentarmønstring i januar. Det var også han som satte en stopp for opptakene, da han som 16-åring sa til regissørmoren at nå måtte hun vel ha nok.