Blackfish

Dokumentarene du må se

Vi dykker ned i arbeidene til Errol Morris, Werner Herzog, Michael Moore, Wim Wenders, Morgan Spurlock og Margreth Olin og mange andre.

 

Dette er våre favoritt-dokumentarer:

 1. Philippe Petit i Man on Wire

  Man on Wire

  Historisk eventyrlyst fanget på film!

  Oscar-vinneren "Man on Wire" er den fantastiske historien om en eksentrisk franskmann som gikk på line mellom Twin Towers i 1974.

  Philippe Petit er mannen som gikk på line mer enn 400 meter over bakken, og han forteller historien på en så levende måte at han er et funn i seg selv for enhver filmskaper. Da han endelig ble anholdt etter å ha gått på line mellom de to Twin Towers-toppene i en hel time, skrev politimannen ut en bot hvor forbrytelsen tørt ble kalt "man on wire".

  Den britiske filmskaperen James Marsh har komponert en fortelling som er dels rekonstruksjon av hendelsene og dels svært så underholdende intervjuer med de involverte deltakerne i det som ble kjent som århundrets kunstneriske forbrytelse.

  År: 2008

  Regi: James Marsh

 2. Vals med Bashir

  Vals med Bashir

  Råsterkt om krigens meningsløshet, med animasjon som virkningsfullt fortellergrep.

  En sen natt i en bar, forteller en gammel venn av regissør Ari Folman ham om et gjentagende mareritt. Hver natt blir han jaget av 26 illsinte hunder. Alltid samme antall. De to mennene er enige om at dette må ha noe å gjøre med deres tid i den israelske hæren 25 år tidligere. En tid Folman har fortrengt nesten alle minner om.

  Han bestemmer seg for å gjenskape de dramatiske begivenhetene. Gjennom å intervjue gamle venner, medsoldater, journalister og akademikere fylles bildet av hans tid som soldat under krigen i Libanon og massakrene i de palestinske flyktningleirene Shatila og Sabra i 1982 der ca 2000 sivile ble drept.

  Folman benytter en banebrytende fortellerform ved å bruke animasjon på en dokumentarisk historie. En genial måte å presentere regissørens fortrengte krigstraumer på. Det skaper en distanse, samtidig som det gjør filmen ennå mer personlig og poetisk. En rystende beretning om krig og minner.

  År: 2008

  Regi: Ari Folman

 3. The Act of Killing

  Act of Killing

  En svært viktig film.

  "The Act of Killing" er ikke bare en film. Den er et fenomen som tar publikum med storm verden over og er så overveldende sterk at den ikke bare er i ferd med å endre Indonesia, men kan også dypt påvirke deg som tilskuer.

  Filmen følger lederne av Indonesias dødsskvadroner som myrdet over en million mennesker på 1960-tallet. Disse drapsmennene dyrkes i dag som helter i Indonesia. Regissør Joshua Oppenheimer har brukt ledernes lidenskap for Hollywood til å få dem til å gjenskape sine grufulle handlinger gjennom fiksjonsfilm. Resultatet er en grensesprengende hybridfilm som avdekker overgrepene som ble gjennomført og mentaliteten som lå til grunn.

  År: 2012

  Regi: Christine Cynn, Joshua Oppenheimer, Anonym

  Produsenter: Werner Herzog, Errol Morris m.fl.

 4. Stories We Tell

  Stories We Tell

  Undersøkende familieportrett som engasjerer.

  Hvem tror du at du er? Og hvordan forteller du historien om deg selv? Regissør Sarah Polley inviterer deg med på etterforskningen av sin egen familiehistorie. Hennes mor Diane og faren Michael var begge skuespillere. Deres ekteskap hadde oppturer og nedturer. Sarah var attpåklatten i søskenflokken. Da Sarah var 11 år gammel døde moren og tok med seg en stor hemmelighet i graven...

  I voksen alder starter Sarah et detektivarbeid hvor hun nøster trådene i familiehistorien og prøver å danne seg et bilde av moren Diane. Hva slags person var hun? Hva skjedde rundt tida Sarah ble født? Hvordan har morens hemmelighet påvirket alle i familien senere? Gjennom intervjuer med faren, søsken og venner av familien vokser det fram en stadig mer sammensatt fortelling, hvor alle har sin egen versjon og sin egen sannhet.

  "Stories We Tell" er en rørende og smart dokumentar. Med utgangpunkt i noe svært personlig har Sarah Polley laget en universell film om fortellingers betydning for våre liv. En film om familie, identitet, røtter, kjærlighet og det å se stort på livet.

  År: 2012

  Regi: Sarah Polley

 5. Exit Through the Gift Shop

  Exit Through the Gift Shop

  Alle har tilgang til hans verk, men ingen har tilgang til Banksy. Helt til nå.

  Den eksentriske Thierry Guetta bestemmer seg for å lage en dokumentar om den underjordiske graffitikulturen – og tror knapt det er sant når han lykkes med å få tak i den myteomspunnet superstjernen Banksy. Før han vet ordet av det byttes rollene om og plutselig er det Thierry som er hovedpersonen i en helt fantastisk og sann historie fortalt av Banksy selv.

  År: 2010

  Regi: Banksy

 6. The Thin Blue Line

  The Thin Blue Line

  Et must for deg som er nysgjerrig på Errol Morris!

  "The Thin Blue Line" handler om den drapsdømte Randall Adams som sitter på dødscelle i et amerikansk fengsel, for et mord han hevder ikke å ha begått.

  Filmen er regissert av den Oscar-vinnende regissøren Errol Morris, en av USAs merkeligste, men samtidig mest briljante dokumentarister.

  År: 1988

  Regi: Errol Morris

 7. Werner Herzog har regissert Grizzly Man

  Grizzly Man

  Naturen har grenser. Én mann brukte det siste 13 årene va sitt liv på å krysse dem.

  Da Timothy Treadwell døde i oktober 2003, mistet Alaskas grizzlybjørner en utrettelig talsmann. En av dem, bjørn 141, fikk seg også et godt måltid før den selv ble drept.

  I denne unike dokumentarfilmen tar mesterregissør Werner Herzog i bruk Treadwells egne filmopptak og intervjuer med dem som kjente ham i et makeløst portrett av en enestående mann med en sterk besettelse.

  År: 2005

  Regi: Werner Herzog

 8. Kon-Tiki (1950)

  Kon-Tiki

  Sagnomsust, Oscar-vinnende norsk-svensk dokumentar med sterk autensitet.

  Filmen fra 1950 om Thor Heyerdahls eventyrlige ferd med Kon-Tiki på ni sammenbundne balsatrestokker tvers over Stillehavet på 101 dager, tåler et gjensyn.

  Nettopp det noe amatørmessige preget som denne filmen har, er med på å skape en fortelling som oppleves som svært virkelighetsnær. Opptakene ble gjort mer som dokumentasjon enn for å lage en film noe som bidro til et mer autentisk preg enn tidens øvrige ekspedisjonsfilmer. Den kjente franske filmkritikeren André Bazin mente at filmen var den "vakreste av alle filmer selv om den ikke er en film i det hele tatt".

  At dette var en hasardiøs ekspedisjon med livet som innsats, kommer nettopp fram fordi tonen både i kommentar og bilder heller toner ned det dramatiske i mange situasjoner enn motsatt. Også det lå delvis i premissene: Når været sto på som verst, hadde ekspedisjonsdeltakerne viktigere ting å stelle med enn å gjøre filmopptak! Og når de til slutt vasser i land på en sydhavsøy etter at flåten så vidt har unngått å bli knust og lagt seg pent til ro på toppen av de livsfarlige revene, er det ikke vanskelig å skjønne at filmen kunne bli en Oscar verdt.

  Med sikker sans for fakta og med et stenk av underfundig humor er Kon-Tiki en film som leverer både spenning og underholdning den dag i dag.

  År: 1950

  Regi: Thor Heyerdahl, Olle Nordemar

 9. Ungdommens Råskap

  Ungdommens råskap

  Et nakent og usminket møte med norske skoleelevers hverdag.

  Det fortelles så mange løgner om det å være menneske. Flest løgner fortelles om ungdommen. Med en gang vi er voksne kommer savnet, vi lengter tilbake. Og språket har vi mistet, for ungdommen har sitt eget språk. Vi tør ikke gå for å se etter dem, spørre hvem de er, hvor de er på vei. Våren tilhører ikke lenger oss. Derfor lyver vi om hvem de er.

  Filmen følger elever ved 10. trinnet på Hauketo Ungdomsskole utenfor Oslo, de siste månedene før eksamen. Det er et nytt Norge. Et nytt Europa.

  Klasserommet er det egentlige FN. Alle verdensreligionene er representert. Ulike kulturer, språkdrakter, karakterer, ulike sympatier møtes hver dag og bygger seg hver sin fremtid. Det er den siste våren de har sammen. Snart er det eksamen og verden er åpen, men ulik.

  Det er en mulighetens tid, når barn fra hele verden kommer sammen og er hverandres bestevenner og kjærester fra de er små. Er dette muligheter samfunnet ser og ivaretar? Hvilke visjoner har vi for fremtidens skole - og for det enkelte barnet?

  År: 2004

  Regi: Margreth Olin

 10. Walter Day og Steve Wiebe i The King of Kong: A Fistful of Quarters

  The King of Kong: A Fistful of Quarters

  Det er bare én Donkey Kong.

  Dokumentaren følger blodseriøse videospillfans som kjemper om å ta verdensrekorder på klassiske arkadespill. Utrolig underholdende og morsomt!

  År: 2007

  Regi: Seth Gordon

 11. Blackfish

  Blackfish

  En hypnotiserende psykologisk thriller.

  "Blackfish" er den første filmen siden "Grizzly Man" som viser hvordan naturen tar hevn når den presses til det ytterste av mennesker.

  Filmen forteller historien om Tilikum, en spekkhogger som drepte flere mennesker mens den var i fangenskap. Underveis samler regissør og produsent Gabriela Cowperthwaite sjokkerende opptak og følelsesladede intervjuer for å utforske dyrets spesielle egenart, forstå hvordan det blir mishandlet i fangenskap, lære om livet til trenere og ikke minst om presset fra den millionsterke vannparkindustrien.

  Sjokkerende opptak, som aldri før er vist, og avslørende intervjuer utfordrer vårt syn og forhold til naturen. Samtidig avsløres det hvor lite vi mennesker har lært av disse svært intelligente pattedyrene.

  År: 2013

  Regi: Gabriela Cowperthwaite

 12. Michael Moore i Bowling for Columbine

  Bowling for Columbine

  Er amerikanere gale etter våpen, eller bare gale?

  Hvorfor begås langt flere drap med privateide våpen i USA enn i noe annet land? Den radikale dokumentarregissøren Michael Moore ville finne ut hvorfor amerikanerne har kløe i avtrekkerfingeren. Med skarp satire og overraskende vinklinger viser han vrengbildet av den amerikanske drømmen.

  Utgangspunktet for filmen er skytetragedien på Columbine high school i Littleton, Colorado, der tolv elever og en lærer ble drept av to elever som avsluttet massakren med å ta sitt eget liv. Moore tar også en avstikker til nabolandet Canada, der våpenbruken og frykten for blind vold er langt mer beskjeden.

  Moore lar både mannen i gata og maktpersonene komme til orde om sitt forhold til våpen sett i lys av tragedien på Columbine. Sjokkrockeren Marilyn Manson, "South Park"-skaper Matt Stone (som var elev på Columbine) og filmikonet Charlton Heston er noen av dem som forsøker å forklare hvorfor det enkleste ofte er pistol i USA. Sistnevnte er nå leder for den mektige våpenlobbyen i USA, National Rifle Association, og har en lav stjerne hos Moore. Ironisk nok er Moore selv medlem i NRA.

  Skyldes våpenvolden rasemotsetninger? Grunnloven? Tja, det får hver og en vurdere. Men du har aldri fått presentert amerikansk historie på mer vanvittig og underholdende vis. Og under den respektløse overflaten ligger et dypt alvor fra en mann som vil provosere frem endringer.

  År: 2002

  Regi: Michael Moore

 13. Pina

  Piña

  Dans, dans - ellers er vi fortapte.

  Wim Wenders' hyllest til den legendariske, tyske koreografen Pina Bausch viser for første gang det kunstneriske potensialet til 3D-filmen. En sanselig og hypnotisk filmopplevelse som matcher Bauschs unike blanding av teater og dans.

  Pina Bausch døde i 2009 like før innspillingen av filmen skulle starte. Wenders var en personlig venn av Bausch. Sammen hadde de lenge planlagt et felles filmprosjekt, men ikke før utviklingen av 3D-teknologien skjøt fart følte Wenders at han hadde funnet riktig måte å formidle Bauschs danseteater på. Når teknologien var på plass, døde koreografen og filmen ble i stedet regissørens og kompaniets hyllest til en legende i danseverdenen.

  Koreografen hylles gjennom dans, bevegelse, musikk, skjønnhet og personlige minner. Alt fanget av Wenders' 3D-kamera.

  År: 2011

  Regi: Wim Wenders

 14. Ai Weiwei: Never Sorry

  Ai Weiwei - Never Sorry

  Kompromissløs kinesisk kunst.

  Ai Weiwei har siden 2008 vært kjent over hele verden etter at han var kunstnerisk ansvarlig for "Fugleredet", som ble bygget til Beijing-OL. Han uttalte selv at "han hatet arrangementet", og kanskje var det derfor han til slutt trakk seg fra prosjektet og nektet å bli avbildet i sammenheng med stadionanlegget.

  Samme år ble landet rammet av et enormt jordskjelv i Sichuan-provinsen. Ai Weiwei ble rasende på hvordan staten håndterte katastrofen, og raseriet endte i et kunstverk som ble utstilt i Munchen i Tyskland. Kunstverket besto av en haug med 5212 barnesekker - en etterligning av sekkene barna som døde i katastrofen hadde på seg.

  "Ai Weiwei: Never Sorry" tar oss med inn i Ai Weweis verden. Vi følger ham i nærgående intervjuer, tilfeldige situasjoner, utstillinger hvor han blir tatt imot som en superstjerne, og i konfrontasjoner med kinesisk politi.

  År: 2012

  Regi: Alison Klayman

 15. Morgan Spurlock i Super Size Me

  Super Size Me

  En film av enorme dimensjoner!

  Da Morgan Spurlock ringte sin gode venn Scott Ambrozy (filmens fotograf) og fortalte om ideen til "Supersize Me", begynte Ambrozy å le og sa: "Jøss, det er en utrolig bra dårlig idé".

  Hva var ideen? Jo, Spurlock bestemte seg for å komme til bunns i frityrgryta og skille fete fakta fra mektige myter om den globale menyen av hamburgere, pommes frites og brus. Hurtigmaten er blitt en vesentlig del av livsstilen for millioner av mennesker over hele kloden. Men til hvilken pris?

  Spurlock oppsøker eksperter høyt og lavt i det amerikanske samfunnet for å avdekke hvorfor to av tre amerikanere er enten overvektige eller ekstremt fete. Politikere, gymlærere, kokker, skolebarn, advokater og leger gir sitt syn på hvor stort problemet er, og hva som kan gjøres for å løse det.

  Spurlock nøyer seg ikke med å være observatør. Han innser at kanskje de største skurkene i det næringspolitiske dramaet er hurtigmatkjedene. USA har mange av dem, og den klart største er McDonald's. Spurlock bestemmer seg for å leve utelukkende på en McDonald's-diett i 30 dager. Flere leger og kostholdseksperter følger ham tett gjennom eksperimentet. Etter som han spiser seg gjennom alt som står på McDonald's-menyen, begynner kiloene å legge seg rundt midjen. Det er den minste overraskelsen. Legene blir mildt sagt forbauset over å oppdage at Spurlocks lever begynner å forfalle som om han var en mangeårig alkoholiker. Kolesterolnivået hans, og flere andre mål på god helse, når farlige høyder. Spurlock merker at han er deprimert - unntatt når han spiser.

  År: 2004

  Regi: Morgan Spurlock

 16. Shoah

  Shoah

  En av de største dokumentarene som finnes.

  "Shoah" (hebraisk for tilintetgjørelse) er den definitive filmen om nazistenes utryddelse av jødene under den andre verdenskrigen - og et av de viktigste menneskelige dokument gjort på film.

  Lanzmann brukte 10 år på å lage den 9 1/2 timer lange filmen og han bruker ikke ettt eneste arkivbilde. Kun intervjuer, ansikter, stemmene til de som enten var bødler, ofre eller tilskuere i historiens største forbrytelse: Mordet på 6 milioner jøder. Med en unik evne til å få folk i tale og nettopp ved å ta seg så god tid aktiveres tilskueren både i den historiske erkjennelseprosessen og i deltakelsen når de intervjuede åpner seg og gjenopplever.

  År: 1985

  Regi: Claude Lanzmann

 17. Nanook

  Nanook

  Et must for alle som er interessert i dokumentarfilmhistorie!

  Robert Flaherty fulgte eskimoen Nanook fra august 1920 til august 1921. Resultatet ble "Nanook of the North", ofte regnet som filmhistoriens første helafens dokumentarfilm selv om filmskaperen i ettertid har blitt kritisert for å iscenesette mye av handlingen.

  År: 1922

  Regi: Robert Flaherty

 18. Alt om min far

  Sønn møter far.

  "Alt om min far" er et personlig portrett av den respekterte legen og transvestitten Esben Esther Pirelli Benestad, regissert med humor, ironi og varme av den som kan det best - hans sønn Even G. Benestad.

  Det nære forholdet forsterker selvfølgelig filmens personlige og subjektive karakter, det hele er sågar filmet med familiens lille videokamera og supplert med Benestads lager av super 8 mm filmer. Vi får et nært, morsomt og rørende innblikk i problematikken "far og transe", og uunngåelig belyses også forholdet far/sønn.

  År: 2002

  Regi: Even G. Benestad

 19. Armadillo

  Armadillo

  Den moderne krigen kryper inn under huden din.

  Armadillo er navnet på en av militærleirene i Helmand-provinsen i Afghanistan. Herfra følger vi en rekke unge, danske soldater gjennom seks måneder på oppdrag. Vi møter soldatene først i Danmark - dagen før avreise. Eventyrlystne og med åpent sinn tar de avskjed med familie, venner og kjærester. Så kommer vi tettere innpå soldatenes virkelighet i Afghanistan enn noen film har gjort tidligere. Kjedsomheten i leiren mens man venter på action - og etter hvert adrenalinkicket når man havner i krigshandlinger.

  Soldatene i filmen er helt vanlige danske gutter. Gjennom dem får vi et innblikk i og en forståelse for soldatens virkelighet. "Armadillo" tar deg bokstavelig talt med fram til skuddlinjen i en krig de fleste av oss kun kjenner fra nyhetene og debatter. Det er en filmopplevelse du ikke vil gå glipp av - og en du ikke vil glemme med det første.

  År: 2010

  Regi: Janus Metz

 20. En engasjert eks-visepresident, Al Gore, fra En ubehagelig sannhet

  En ubehagelig sannhet

  Menneskeheten sitter på en tidsinnstilt bombe.

  Filmen gir oss et lidenskapelig og inspirert innblikk i én manns innsats for å avsløre de myter og misforståelser som global oppvarming er omspunnet av, og inspirerer til handling for å forhindre det.

  Denne mannen er tidligere visepresident Al Gore som i kjølvannet av valgnederlaget i år 2000 skiftet fokus i livet og nå konsentrerer seg fullt og helt om å redde jorden fra endringer vi ikke kan snu. I dette tankevekkende og skarpe portrettet av Gore og hans turné med sitt "global oppvarmingsshow" er Gore morsom, engasjerende, åpen og kort og godt i fyr og flamme over å bringe den grimme sannheten om det han kaller vår "planetære krise" ut til vanlige mennesker før det er for sent.

  År: 2006

  Regi: Davis Guggenheim

 21. Margreth Olin fra dokumentaren Kroppen min

  Kroppen min

  Beretninger om en kvinnekropp.

  Beretninger om en kvinnekropp. Hva medsøstre har sagt og ment om den, og hvordan det har formet regissørens selvbilde og forhold til kroppen. Rart nok er filmen en hyllest til mannen. Et nakent selvportrett av filmskaperen Margreth Olin.

  År: 2002

  Regi: Margreth Olin

 22. Alex Libby i dokumentaren Bully

  Bully

  En av de viktigste filmene de siste årene.

  Hver eneste år blir 13 millioner unge mobbet i USA. Denne opprivende dokumentarfilmen tar oss med inn i hverdagen til fem barn og deres familier gjennom et skoleår.

  Deres vitnesbyrd, i tillegg til opptak fra klasserom, skolebusser og kantiner, gir et viktig innblikk i den daglige trakasseringen mange opplever - spesielt i skolesammenheng. Noen barn drives til selvmord av mobbingen, mens andre ender med å true sine plageånder med våpen. Bully er ikke bare en tragedie, men også en film fylt av håp og kamplyst, med ønske om å gjøre en forskjell. Mobbeofrene blir filmens helter ved å fortelle sine historier og modig stå frem for retten til å være annerledes.

  År: 2012

  Regi: Lee Hirsch

 23. Food, Inc

  Food, Inc.

  Sløret er løftet.

  USAs matforsyning er styrt av en håndfull selskaper som ofte setter profitt over forbukernes helse, levebrødet til bøndene, sikkerheten til arbeiderne og miljøet vårt. Vi har større kyllinger, perfekte svinekoteletter, insektsresistente soyabønner, tomater som aldri blir gamle. Vi har også nye stammer av e coli - den skadelige bakterien som forårsaker sykdommer for 73 000 armerikanere årlig.

  År: 2008

  Regi: Robert Kenner

 24. Til ungdommen

  Til ungdommen

  De ville forandre verden. Så kom sommeren som forandret dem.

  "Til Ungdommen" følger fire politisk engasjerte ungdommer fra sommeren 2009 til høsten 2011. Fire unge som vil noe, som tør si hva de mener om det samfunnet vi lever i, som vil gjøre verden til et bedre sted.

  Sana, Henrik, Haakon og Johanne er medlemmer av hvert sitt politiske ungdomsparti, og forbereder seg til valgkampen 2011 med intens debattrening. 22. juli følger filmteamet Johanne på Utøya, og reiser deretter tilbake til Oslo for å møte Sana i sentrum på ettermiddagen. Så smeller det…

  År: 2012

  Regi: Kari Anne Moe

 25. Bobby Fischer Against the World

  Bobby Fischer Against the World

  Sjakkgeni, geni som spiller sjakk eller gærning?

  Bobby Fischer regnes som en av tidenes beste sjakkspillere. Han var et vidunderbarn som ble verdensmester i sjakk i en alder av 29, men dette førte også til vrangforestillinger og paranoia. Som en enstøing uten støtte fra familien, måtte Fischer forsvare tittelen sin, mens han representerte landet sitt mot Russland under den kalde krigen.

  År: 2011

  Regi: Liz Garbus

 26. West of Memphis

  West of Memphis

  Uskyldig dømt.

  Filmen forteller historien bak kampen for å hindre at myndighetene i Arkansas henretter en uskyldig mann. "West of Memphis" historie er fortalt og produsert av Damien Echols og Lorri Davis, selv hovedpersoner i virkelighetens drama, og legger frem nye bevis for etterforskningen av drapene på tre åtteårige gutter i småbyen West Memphis i 1993. Dokumentaren viser hvordan tre tenåringer ble uskyldig dømt og mistet 18 år av sine liv, fengslet for noe de aldri hadde gjort.

  År: 2012

  Regi: Amy Berg

 27. Agnès Varda har regissert Samlerne og jeg

  Samlerne og jeg

  De lever av det vi kaster.

  Agnès Varda tok med seg et DV-kamera og dro rundt omkring i Frankrike for å møte en alternativ kultur. Denne kulturen består av samlere, folk som finkjemmer velferdssamfunnets bakevjer for å redde ting kastet av andre, ting som fremdeles kan brukes. Noen gjør det fordi det er gøy, andre gjør det av nød, noen gjør det i sinne, andre gjør det på djevelskap.

  Samlerne og jeg er både en dagbok og et essay, personlig og politisk på samme tid, en underholdende men dypt reflekterende film gjennomsyret av Vardas egen eksentriske humor og entusiasme.

  År: 2001

  Regi: Agnès Varda

  Les også: De beste musikkdokumentarene