Ole Giæver i Mot naturen

Europeisk kinopris til «Mot naturen» i Berlin

«Mot naturen» vant prisen som beste europeiske film i Panorama-delen av programmet under filmfestivalen i Berlin.

Kinonettverket European Cinemas står bak prisen, som inkluderer støtte til distribusjon og promotering. Kinoene som tilhører nettverket, får en økonomisk «gulrot» dersom de setter opp filmen.

– Med en skjev skandinavisk sans for humor, er «Mot naturen» en godt laget og underholdende film om en manns angst og bekymringer – noe av et universelt tema i dag, heter det i juryens begrunnelse.

Ole Giæver har stått for regien, i tillegg til å spille hovedrollen. «Et dristig, men vellykket valg», ifølge juryen.

– Det er en lignelse om en mann og hans søken etter identitet og glede i livet. Den unge faren trenger en pause fra foreldrelykken. Han trekker seg tilbake til fjellene for å tenke gjennom hva han ønsker å få ut av livet, het det i festivalprogrammets omtale av filmen.

Ole Gæver i Mot naturen
Ole Gæver i Mot naturen

– Viktig pris

Giæver takker publikum i Berlin for «det fantastiske engasjementet som har vært under alle visningene».

– Jeg er veldig takknemlig for at Wieland Speck og Panorama-seksjonen ved Berlinalen inviterte meg tilbake med «Mot naturen». Deltakelsen ved filmfestivalen i Berlin har vært en fantastisk opplevelse, sier regissøren.

Produsent Maria Ekerhovd sier prisen er viktig og en stor anerkjennelse.

– Dette betyr at filmen kommer ut i enda flere land og at enda flere får muligheten til å se den. Vi er veldig stolte over og glade for at de europeiske kinoene velger «Mot naturen» blant alle de gode filmene som vises i Berlin.

Ole Giæver i Mot naturen
Ole Giæver i Mot naturen

Panorama

Filmen deltok i Panorama-programmet sammen med en rekke andre produksjoner av regissører som Hal Hartley («Ned Rifle»), Mark Christopher («54 – The Director's Cut») og Bitte Andersson («Dyke Hard»).

Panorama-programmet omfatter nye uavhengige filmer og kunstfilmer som tar opp kontroversielle emner eller bruker en ukonvensjonell estetikk. Filmer i denne kategorien er ment å provosere diskusjon og ha historiske relevante temaer.

Berlinalen arrangeres fra 5. til 15. februar.