Jafar Panahi i 2001

«Forbudt» iransk film vant Gullbjørnen i Berlin

Den iranske regissøren Jafar Panahi trosset nok en gang forbudet mot å lage film i sitt hjemland. Lørdag ble han belønnet med Gullbjørnen for beste film i Berlin.

Regimekritikeren Jafar Panahi vant den prestisjetunge prisen på den 65. Berlinalen for filmen «Taxi», som gir seerne et inngående blikk på livet i Iran, sett fra innsiden av en drosje.

Panahi ble i 2010 ilagt forbud mot å lage film, og han har ikke lov til å forlate hjemlandet. Regissøren var dermed representert i den tyske hovedstaden av sin lille niese Hana Saeidi, som også dukker opp i filmen. Hun gråt da hun tok imot statuetten.

– Jeg klarer ikke å si noe, jeg er for rørt, sa hun fra scenen.

Fra filmen Taxi
Fra filmen Taxi

Kjærlighetsbrev

I «Taxi» møter vi Panahi selv, som nettopp drosjesjåfør i Teheran. Regissøren bak rattet utveksler historier med et bredt utvalg passasjerer i den iranske hovedstaden.

– Han har laget et kjærlighetsbrev til filmkunsten. Filmen hans er fylt av hans kjærlighet for kunsten, for samfunnet, for landet og for publikum,

sa juryleder Darren Aronofsky under tildelingen.

Prisen til beste regissør ble delt mellom rumenske Radu Jude for «Aferimi» og den polske regissøren Malgorzata Szumowksa for «Body».

Tom Courteny fikk prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i «45 Years», mens Charlotte Rampling fikk tilsvarende pris for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i samme film.

Fra filmen Taxi
Fra filmen Taxi

Fengsel

«Taxi» er den første iranske filmen som vinner Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin siden Ashjar Farhadis drama «Nader og Simin - et brudd» i 2011. Den forrige filmen Panahi filmet i skjul, «Pardé» fra 2013, vant Sølvbjørnen i Berlin for beste manus, noe som utløste protester fra regjeringen i Teheran.

Panahi ble også kåret til beste regissør under Berlin-festivalen i 2006 for filmen «Offside». Fire år senere ble han dømt til seks års fengsel for propaganda og fikk forbud mot å lage film i 20 år.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier hyllet lørdagens prisvinner som «et viktig tegn på kunstnerisk frihet».