Kristen Stewart

Fra vampyrfilm til indiefavoritt

Kristen Stewart er aktuell i to kinopremierer denne uken.

For det store publikummet er hun kjent som Bella Swan i Twilight-filmene, en rolle hun fått flere Razzie-nominasjoner og dårlig kritikk for.

Mange glemmer at hun før dette var å se i kritikerroste filmer som "Speak" (2004) og "Into the Wild" (2007), og var spådd en lysende fremtid.

Nå har hun børstet av seg seg vampyrstøvet og fått fornyet tillit fra regissørene. I 2012 så vi henne i den Gullplamenominerte filmatiseringen av On the Road. Stewart spiller den sentrale kvinnerollen Marylou, og får selskap av blant andre Amy Adams, Kirsten Dunst og Elisabeth Moss.

Kristen Stewart i Camp X-Ray
Kristen Stewart i Camp X-Ray

I "Camp X-Ray" (2014) spiller hun soldaten Pvt. Amy Cole som er vakt på Guantanamo Bay. Omringet av fiendtlige jihadister og aggressive kolleger danner hun et uventet vennskap med en av de innsatte. Filmen var nominert til Juryprisen i Sundance, og Stewart ble nominert til Women Film Critics Circle Awards for rollen.

Dobbelt kinoaktuell

Nå er Stewart aktuell i både "Sils Maria" og "Still Alice".

I Gullpalme-nominerte "Sils Maria" ser vi henne som assistenten Valentine. Hun jobber for Maria Enders (Juliette Binoche), en skuespiller som påtar seg en svært krevende rolle i en oppsetning hun spilte i 20 år tidligere.

En tidløs generasjonskonflikt diskuteres i det metakommenterende dramaet: Helena utfordres av Sigrid i stykket, Maria føler seg truet av Valentines meninger i filmen, og et tredje nivå åpenbares i samspillet mellom en klassisk teatralsk Binoche og en praktfullt naturalistisk Stewart. Tåkelagte sveitsiske alper og et dristig sprang i tid gir filmen en nærmest mytisk dimensjon.

For rollen vant Stewart en Cesar-pris i Frankrike, som den første amerikanske skuespillerinnen noensinne!

Juliette Binoche og Kristen Stewart i Sils Maria
Juliette Binoche og Kristen Stewart i Sils Maria

I Oscar-nominerte "Still Alice" spiller Stewart den voksne datteren til Alzheimerrammede Alice Howland (Julianne Moore). Filmen skildrer en kamp for hele familien hvor de får de sterke båndene sine testet.

Alice forsøker å holde kontakten med den hun engang var, og å kunne fungere i hverdagen så lenge som mulig. Hennes kamp er både skremmende, hjerteskjærende og inspirerende. Stewart ble nominert til Awards Circuit Community Awards for rollen.

Julianne Moore og Kristen Stewart på settet til Still Alice
Julianne Moore og Kristen Stewart på settet til Still Alice

Både "Sils Maria" og "Still Alice" har norgespremiere fredag 20. februar, og anbefales på det sterkeste!