Kongens tale

Topp 5: Konger på film

De skal regjere, helst være majestetiske, ha taleevnen i behold og leve lykkelige i alle sine dager. Her har vi tatt en titt på de beste filmmonarkene gjennom tidene.

 

Se hvem som ble kronet til konge:

 1. Reisen til julestjernen

  Kongen

  Reisen til Julestjernen (1976)

  Spilt av Knut Risan

  "Du er mer enn gull verdt for oss, kjære lille jenta mi. Er du klar for å se julestjerna?".

  Sverre Brandts teaterstykke gledet både store og små frem til filmversjonen kom i 1976. Med Knut Risan i rollen som den gode, men ulykkelige kongen som lengter etter datteren sin Gulltopp, ble filmen raskt en klassiker i de norske hjem.

 2. Yul Brynner og Deborah Kerr i Kongen og jeg

  Kong Mongkut av Siam

  Kongen og jeg (1956)

  Spilt av Yul Brynner

  "Et cetera, et cetera, et cetera!"

  Yul Brynners fremstilling av den steile Kong Mongkut av Siam sikret ham en Oscar i 1957, og det var ikke ufortjent. Sammen med Deborah Kerr, som spilte rollen som Anna, fikk publikum servert en utradisjonell kjærlighetshistorie mellom en monark og en lærerinne som er severdig den dag i dag.

 3. Viggo Mortensen som Aragorn i Ringenes Herre

  Aragorn

  Ringenes Herre-trilogien (2001 - 2003)

  Spilt av Viggo Mortensen

  " I would have gone with you to the end, into the very fires of Mordor."

  Den rettmessige kongen av Gondor ble tatt til det store lerretet på mesterlig vis, spilt av Viggo Mortensen i regi av Peter Jackson. En modig og rettskaffen hærfører av en konge, villig til å ofre alt i kampen mot Sauron.

 4. Kongens tale

  Kong Georg VI (Bertie)

  Kongens tale (2011)

  Spilt av Colin Firth

  "You know, ih... if I'm a... a King, where's my power? Can I... can I form a government? Can I... can I l-levy a tax, declare a... a war? No! And yet I am the seat of all authority. Why? Because... the nation believes that when I s... I speak, I speak for them - but I can't speak. "

  Bertie led av alvorlig stamming, og det ble ikke noe bedre da han motvillig ble britisk konge og måtte tale offentlig. Colin Firths portrett av kongen, best kjent som Georg VI, ble belønnet med både Oscar, Golden Globe, SAG og BAFTA, og er en av de mest minneverdige tolkningene av en konge vi har sett på film.

 5. Mufasa i Løvenes konge

  Mufasa

  Løvenes konge (1994)

  "Simba, let me tell you something my father told me. Look at the stars. The great kings of the past look down on us from those stars."

  Én konge troner langt over alle de andre: Løvenes konge. Mufasa fikk publikum over hele verden til å trekke på smilebåndet og nynne til Circle of Life idet han stolt viste frem sønnen Simba. Brått skulle imidlertid gleden snu, og Mufasas død er av mange kåret til ett av de tristeste øyeblikkene på film gjennom tidene. Det er ikke uten grunn - Mufasa satte standarden for konger på film!