Matt Damon som Jason Bourne

Topp 10: Hemmelige agenter

De færreste av oss hadde oppfylt kravene i en stillingsutlysning som hemmelig agent eller spion. De skal helst være topptrente, lynende intelligente, våpenvante og vanskelige å identifisere. På film finnes det derimot flere som mestrer jobben.

 

Dette er de beste hemmelige agentene på film:

 1. Angelina Jolie i Salt

  Evelyn Salt

  Salt (2010)

  Spilt av Angelina Jolie

  Lynende intelligent og supertrent i alt fra hacking til nærkamp er Evelyn Salt CIAs store stolthet. Men hvilken side er hun på egentlig? Når en avhopper identifiserer henne som sovende russisk agent starter jakten som risikerer både hennes eget og mannens liv. Hun kan heldigvis sparke fra seg på mer enn én måte.

 2. Diane Kruger i Inglorious Basterds

  Bridget Von Hammersmark

  Inglourious Basterds (2009)

  Spilt av Diane Kruger

  Den tyske skuespillerinnen Bridget Von Hammersmark er perfekt å sende som hemmelig agent når lederen av Det Tredje Riket skal elimineres. Bridget er beundret av alle og samtidig utspekulert, så sammen med Løytnant Aldo Raine og de amerikanske soldatene kan hun lett lure sine egne landsmenn.

 3. Gary Oldman i Muldvarpen

  George Smiley

  Muldvarpen (2011)

  Spilt av Gary Oldman

  Smiley er agenten som ble suspendert fra den britiske etterretningen, for så å bli hentet inn igjen i all hemmelighet for å finne en russisk spion som har infiltrert organisasjonen. Filmatiseringen gjorde ingen skam på John le Carrés verk Tinker, Tailor, Soldier, Spy , og den lavmælte Smiley spilles mesterlig av Gary Oldman. Karakteren er også å se i TV-serien ved samme navn fra 1979, der bekler Alec Guinness rollen.

 4. Daniela Bianchi som Tatiana Romanova i From Russia with Love

  Tatiana Romanova

  From Russia With Love

  Spilt av Daniela Bianchi

  Den italienske skuespillerinnen Daniela Bianchi spiller selve ikonet av en russisk, forførerisk spion. Alle Bond-piker har siden blitt målt opp mot henne, selveste manifestasjonen av 007s skumle fristerinner.

 5. Geena Davis i The Long Kiss Goodnight

  Samantha Caine / Charly Baltimore

  The Long Kiss Goodnight (1996)

  Spilt av Geena Davis

  Lenge før Jason Bourneentret filmverdenen spilte Geena Davis rollen som Samantha, en eks-spion med hukommelsestap som lever et fredelig liv som lærerinne. I møte med en overgriper viser det seg at kroppen hennes ikke har glemt sine dødelige ferdigheter, og hun trer frem som den hemmelige agenten og kaldblodige drapsmaskinen Charly.

 6. Mike Myers og Elizabeth Hurley i Austin Powers

  Austin Powers

  Austin Powers-trilogien (1997 - 2002)

  Spilt av Mike Myers

  Møt Austin Powers - notorisk skjørtejeger, motefotograf og topphemmelig agent. Når erkefienden Dr. Evil gang på gang forsøker å stjele penger fra myndigheter og internasjonale organisasjoner må agenten trå til for å stoppe ham.

  Mike Myers spiller forøvrig både Austin Powers og Dr. Evil i filmene.

 7. Tom Cruise i Mission: Impossible - Ghost Protocol

  Ethan Hunt

  Mission: Impossible-serien (1996 - 2015)

  Spilt av Tom Cruise

  Umulig? Neida. Ethan Hunt tar saken. Den topptrente hemmelige agenten og hans team håndterer høysensitiv informasjon og fiender farligere enn verdens befolkning kan forestille seg. Tom Cruise returnerte til rollen for femte gang i 2015, og film nummer seks er under planlegging.

 8. Anne Parillaud i Nikita

  Nikita

  Nikita (1990)

  Spilt av Anne Parillaud

  I Luc Bessons "Nikita" spiller Anne Parillaud tittelrollen som den simple tyven som etter en tid i fengsel får tilbudet om et nytt liv - som hensynsløs drapsmaskin og hemmelig agent for narkotikapolitiet.

  Briget Fonda gjentok rollen i Hollywood-remaken "Kodenavn: Nina" i 1993.

 9. Matt Damon i Jason Bourne

  Jason Bourne

  2002 - 2016

  Spilt av Matt Damon

  Mannen som våknet uten minne, og viste seg å være en topptrent spion, tok publikum med storm da den første filmen kom i 2002. Rollen er mesterlig spilt av Matt Damon, og gjorde ham til actionhelt over natta. I trilogien bestående av "Hvem var Jason Bourne?", "Gåten Jason Bourne" og "The Bourne Ultimatum" fremstår han som en moderne variant av James Bond, uten den slicke stilen og den aktive forføringen av kvinner. I 2016 er Damon tilbake i spiondrakta i "Jason Bourne".

 10. Michelle Yeoh, Teri Hatcher og Pierce Brosnan i James Bond: Tomorrow Never Dies

  James Bond

  1962 - 2015

  Spilt av Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan og Daniel Craig

  Navnet er Bond. James Bond.

  Agent 007 er blitt portrettert av seks ulike skuespillere siden "Dr. No" i 1962, men har beholdt sin posisjon som den ultimate hemmelige agenten. Enten Bond bestiller en drink (shaken, not stirred), sjarmerer damene, spionerer eller jakter på skurker gjør han det med stil, og han har dermed satt standarden for alle andre hemmelige agenter og spioner.

  007s sko er store å fylle!