Jalla! Jalla!

Topp 10: Svenske filmer

Vi slår dem i langrennssporet, men når det gjelder film må vi nok innrømme at svenskene ligger noen hakk over oss. Historisk sett er Sverige en av Europas viktigste filmnasjoner, og de har fostret filmlegender som Ingmar Bergman, Greta Garbo, Max von Sydow og Ingrid Bergman.

Her har vi sett på svensk film fra nyere tid, og plukket ut våre favoritter fra de siste 27 årene (1990-2017):

 1. Rikard Wolff, Jakob Eklund og Helena Berström i Änglagård

  Änglagård (1992)

  Publikumsvinneren "Änglagård" er regissert av Colin Nutley og har kona Helena Bergström i hovedrollen som den sjarmerende, frittalende Fanny - herregårdsarvingen som setter hele bygda på hodet.

  Filmen vant i sin tid Guldbagga (Sveriges Amanda-pris) for beste film og beste regi. Det kom to oppfølgere: "Änglagård - Sommeren etter" (1994) og "Änglagård - Alle gode ting er tre" (2010).

 2. Samuel Fröler og Pernilla August i Den gode viljen

  Den gode viljen (1992)

  Basert på Ingmar Bergmans manus forteller denne semi-biografiske filmen om den legendariske filmskaperens foreldre, Henrik og Anna Bergman, spilt av Samuel Fröler og Pernilla August.

  Filmen vant Gullpalmen og Pernilla August fikk pris for beste kvinnelige hovedrolle på Cannes-festivalen i 1992.

 3. Alexandra Dahlström og Rebecca Liljeberg i Fucking Åmål

  Fucking Åmål (1998)

  Lukas Moodyssons langfilmdebut vant både publikums og kritikernes hjerter da den kom i 1998, og rasket med seg priser på filmfestivaler verden over.

  Handlingen utspiller seg i den lille byen Åmål, hvor vi følger den venneløse Agnes som forelsker seg i populære Elin.

 4. Tuva Novotny og Fares Fares i Jalla! Jalla!

  Jalla! Jalla! (2000)

  Josef Fares gjorde brakdebut som filmskaper med denne supersøte, morsomme og forfriskende komedien, hvor vi møter to kamerater som begge har problemer på kjærlighetsfronten.

  Roro (Fares Fares) er egentlig forelsket i Lisa (Tuva Novotny), men blir presset av sin libanesiske familie til å gifte seg med Yasmin, som er like uvillig som Roro. De har bare en uke på seg til å unngå tvangsgifting.

 5. Sanger fra andre etasje

  Sanger fra andre etasje (2000)

  Roy Anderssons poetiske drama fikk strålende kritikker og vant juryprisen i Cannes i 2000. Vi møter Karl som gradvis blir bevisst det absurde i verden og oppdager hvor vanskelig det er å være menneske.

  Vi digger også Anderssons andre filmer, spesielt "Du levande" fra 2007 - en genial og særpreget filmskaper med et helt unikt og herlig absurd blikk.

 6. Oksana Akinshina og Artyom Bogucharskiy i Lilja 4-ever

  Lilja 4-ever (2002)

  Lukas Moodysons hjerteskjærenede portrett av 16 år gamle Lilja (mesterlig spilt av Oksana Akinshina) har vunnet en rekke priser, inkludert fem Guldbagger.

  Sammen med den yngre vennen Volodja drømmer estiske Lilja om et bedre liv i Vesten, men når en forelskelse tar henne til Sverige blir ingenting slik hun hadde sett for seg.

 7. Michael Nyqvist og Frida Hallgren i Så som i himmelen

  Så som i himmelen (2004)

  En internasjonalt anerkjent dirigent (Michael Nyqvist) rømmer til hjembygda for å få ro, men greier ikke å holde seg unna når det lokale kirkekoret tar kontakt.

  Regissør Kay Pollak er i skrivende stund i gang med filmingen av oppfølgeren ("Så och på jorden"), hvor blant annet Jakob Oftebro er på rollelista.

 8. Lina Leandersson som Eli i La den rette komme inn

  La den rette komme inn (2008)

  Tomas Alfredsons lille genistrek av en vampyrfilm far fått glitrende kritikker og vunnet en rekke utmerkelser verden over. Vi møter outsideren Oscar, som får livet snudd på hodet når Eli flytter inn i nabolaget.

  I 2010 kom det en amerikansk versjon av filmen, "Let Me In", hvor Kodi Smit-McPhee og Chlöe Grace Moretz spiller hovedrollene.

 9. Gjenforeningen

  Gjenforeningen (2013)

  Filmskaper og kunstner Anna Odell ble ikke invitert da klassen hennes skulle feire 20 års-jubileum. Her prøver hun å forestille seg hva det var de tidligere medelevene fryktet ville skje om hun hadde kommet på festen.

  Et prisbelønt og kritikerrost drama som tar for seg mobbing på en konfronterende, ukonvensjonell og rørende måte.

 10. Turist

  Turist (2014)

  Hva skjer hvis en far kun redder seg selv (og mobilen) når hele familien står i fare for å bli tatt av et snøskred? Dette er utgangspunktet for det satriske dramaet "Turist" som har fått stor oppmerksomhet verden over.

  Vi er også vilt begeistret for Ruben Östlunds andre filmer, spesielt "Play" (2011) og "De ufrivillige" (2008).

  Flere topplister her