Stillbilde fra filmen Drone

Dreper med joystick

Premiereklare "Drone" viser innsiden av det som fryktes å være fremtidens krigføring.

Begrepet "å gå til krig" mot noen kan forsvinne fortere enn vi aner. For hva slags krig er det egentlig når den ene parten sitter godt beskyttet i en kjeller i USA med en joystick i hånda, mens den andre vandrer rundt på gata i Pakistan og aner fred og ingen fare i det ene øyeblikket, for så å segne om i det neste, uten at noen har sett fienden?

Se traileren til Drone her

I "Drone" har Tonje Hessen Schei fulgt begge sider av krigen. I Waziristan kjenner nesten alle noen som har blitt drept eller skadet av en drone. Befolkningen håper på overskyet vær, for bare da er de trygge. Blå himmel betyr at et droneangrep kan skje når som helst, og hvem som helst kan bli rammet. I bunkeren i USA sitter tidligere gamere, nå dronepiloter, og avgjør om skikkelsen de ser på skjermen er en terrorist som skal drepes eller ei.

Les også: Ny vår for dokumentarer

Stillbilde fra filmen Drone

Krig som spill

USAs ledere har samlet gitt grønt lys til at angrep kan utføres med ubemannet drone dersom målet er å utslette antatte terrorister. Men helt ubemannet er dronen ikke, for bak joysticken, på andre siden av jorda, sitter det en person og tar avgjørelsen. Dronepilotene rekrutteres ofte fra spillmesser, der unge gamere får prøve seg på "spill" som ligner mistenkelig mye på det dronepilotene faktisk ser på skjermen. Får de jobb kan de bidra til å drepe flere tusen mennesker uten å noen gang være i nærheten av slagmarken.

Les også: Norsk dokumentar vant i Berlin

USAs bruk av droner i Pakistan har fått fredsaktivister fra hele verden til å engasjere seg, og mange bekymrer seg for fremtiden. For hvor går egentlig den moralske grensen? "Drone" er blitt vist på flere festivaler, og har mottatt både Fredsfilmprisen i Tromsø, Cinema for Peace Award i Berlin og Checkpoint-prisen i Bergen.

"Drone" har norsk kinopremiere over hele landet fredag 27. februar.