Nicolai Cleve Broch i Frikjent

Drapssak inspirerte TV-drama

Nicolai Cleve Broch bekler hovedrollen når vi får bli med til den fiktive bygda Lifjord i TV 2-klare «Frikjent».

Serien, som får premiere 2. mars, er spilt inn i Årdal og Lærdal, og det var hendelser fra virkeligheten som i sin tid satte Siv Rajendram Eliassen på sporet av plottet, forteller hun til NTB:

– Jeg ble interessert i dilemmaene og tvilen som omga Brigitte Tengs-saken. Også den mistenkte fetterens sterke trang til å komme tilbake og bli renvasket var noe jeg tenkte mye på. For hvorfor er det egentlig så viktig hva folk og bygd tenker om deg? Det kan nesten virke som om det å bli renvasket og trodd er et eksistensielt behov vi mennesker har.

Synnøve Macody Lund og Nicolai Cleve Broch i Frikjent
Synnøve Macody Lund og Nicolai Cleve Broch i Frikjent

Rajendram Eliassen forteller at det gikk 10-12 år fra hun fikk ideen til «Frikjent» til hun begynte å utvikle manuset sammen med Anne Bache-Wiig. Og hun understreker at det er blitt en hundre prosent oppdiktet og fiktiv serie. Hun nevner «Twin Peaks» som en stor inspirasjonskilde, mens nyere serier som «Top of the Lake», «Broadchurch», «Fargo» og «True Detective» har vært viktige referanser under utviklingen.

– Vi har skapt et såkalt mysteriedrama. Det viktigste her er å utforske hvordan mennesker blir preget av dramatiske hendelser. I «Frikjent» er en hel bygd fortsatt preget av et tjue år gammelt drap,

sier hun.

Oppklaring

I serien har Aksel (Nicolai Cleve Broch) gjort et forsøk på å legge fortiden bak seg. Han ble mistenkt, men senere frikjent, for drapet på ungdomskjæresten Karine. Siden har han klart å slå seg opp som finansmann i Asia. Men når han blir bedt om å komme hjem for å redde hjembygdas konkurstruede hjørnesteinsbedrift, klarer han ikke å si nei. Selv om bedriften eies av Karines mor – en kvinne som fortsatt mistenker Aksel for drapet.

Lena Endre og Ingar Helge Gimle i Frikjent
Lena Endre og Ingar Helge Gimle i Frikjent

– Nå knyttes de sammen i et skjebnefellesskap og et avhengighetsforhold. Aksel er den eneste som kan redde bedriften, men hun ser fortsatt på ham som datterens drapsmann. Hele bygda må ta stilling til skyldspørsmålet på nytt når Aksel kommer hjem igjen, sier Rajendram Eliassen, som også lover en skikkelig oppklaring i løpet av serien.

– Det skylder vi folk dersom de setter av ti timer til å følge med, mener hun. Men understreker at det ikke blir noen politijakt vi skal bevitne.

– Det er snarere Aksels eget behov for oppreisning som driver handlingen fremover og tvinger ham til å avdekke mer og mer av hva som egentlig skjedde den gangen for tjue år siden.

Ingen bygdeoriginal

Serier og filmer satt til bygdemiljø er kjent for å skildre originaler og einstøinger. Det sier Rajendram Eliassen de bevisst har unngått å gjøre i «Frikjent».

– Vi har vært opptatt av å lage en realistisk serie og har villet skape et troverdig bilde av moderne norsk bygdeliv, slår hun fast. Men hun sier også at de har villet skape en typisk vestlandsbygd – som er både vakker og trang på samme tid.

Nicolai Cleve Broch og Tobias Santelmann i Frikjent
Nicolai Cleve Broch og Tobias Santelmann i Frikjent

– Forskjellen på en godværsdag og en regnfull dag kan være enorm på et slikt sted. De høye fjellene gjør at bygder som Lifjord fort kan få noe knugende over seg. Vi ville bruke disse kontrastene, så for oss ble det faktisk et problem at sommeren 2014 var så bra. Vi skulle jo filme regn og tåke, ler hun – og legger til:

– Dermed fikk vi kanskje ikke helt til den trykkende stemningen vi var på jakt etter. Men det er blitt utrolig pent! Da vi viste noen episoder for ansatte i det engelske distribusjonsselskapet vårt, var responsen at de aldri hadde sett en så grønn serie fra et nordisk land. Tenk på serier som «Broen» og «Forbrytelsen»: Der foregår det meste i dunkelt lys med grå bygninger og asfalt som kulisser.

Nå håper hun på stor seeroppslutning på hjemmefronten, og på at serien også skal finne veien til TV-skjermer langt utenfor landegrensene.

– Så langt er serien solgt til Danmark, Sverige og til Benelux-landene, forteller manusforfatteren til NTB.