De beste åpningssekvensene

Åpningssekvenser til TV-serier er et av de mest innovative og lekne områdene i underholdningsbransjen. Kombinasjon av musikk og bilder skaper et mikrokosmos av serien, eller bare en stemning med små drypp av handlingen, som leder opp til det som kommer og setter oss i det rette humøret.

Dette er våre favoritter:

 1. Simpsons og The X-files

  Både The Simpsons og The X-Files hører hjemme på listen, men vi klarte dessverre ikke å finne fulle åpningsklipp å vise dere.

  The Simpsons

  1989-2015

  Den legendariske, originale åpningen er en av de mest kjente i TV-historien, og har også en av de mest gjenkjennbare sangene. Vi ser byen Springfield, Bart på skolen, Homer på jobb, Marge og Maggie på butikken og Lisa på bandøving. Til slutt samles de alle de i sofaen i den såkalte cough gag.

  The X-Files

  1993-2002

  Vi får frysninger med én gang The X-Files Theme strømmer ut av høytalerne. Ja, bildene vi får servert er 90-talls og daterte, men fy søren så kul denne introen var da den kom.

 2. Broen

  2011-2015

  En av de mest vellykkede åpningssangene brukt i en skandinavisk serie på lenge. Vi beveger oss over og inn i Malmö og København, koblet sammen av en av hovedpersonene: Broen.

  Mørke bilder og dyster, vakker musikk (Hollow Talk av Young Believers) gir den perfekte nordiske noir-stemningen.

 3. Bonanza

  1959-1973

  Flere enn oss som har gode minner fra dovne søndager med "Bonanza" på skjermen? Det er god stemning når intromusikken galopperer i gang, sammen med våre gode venner i Cartwright-familien.

  Herlig kleine klipp av hovedrollene på slutten. Beklager dårlig kvalitet på klippet!

 4. The Wire

  2002-2008

  Hver sesong av "The Wire" har eget tema og egen åpningssekvens. Det er alltid samme åpningssang (Way Down in the Hole), men den er ulikt arrangert og sunget av forskjellige artister.

  Denne sekvensen er fra første sesong, som handler om narkotikamiljøet i Baltimore og politiet som etterforsker det.

 5. Friends (Venner for livet)

  1994-2004

  Man MÅ synge med (og klappe!). Kjenningsmelodien I'll Be There For You av The Rembrandts klistrer seg til hjernen og blir sittenede.

  Ellers er det uhyre enkelt: En sofa, en lampe, en fontene og skuespillerne dansende, tøysende rundt, alle kledd i sort/hvitt. Men det funker, på merkelig 90-tallsvis.

 6. Riget/Kingdom Hospital

  Riget

  1994-1997

  Helt annerledes. Et creepy preludium som er en liten historie i seg selv og som danner bakteppe og hinter om alt det merkelige som skjer på det prestisjetunge sykehuset.

 7. Flight of the conchords

  2007-2009

  Denne funky og komiske åpningssekvensen for sesong 1 viser hvor absurd og morsom serien er. Selvironisk og musikalsk med våre favoritter Bret og Jemaine!

 8. Downton abbey

  2010-2015

  Introen viser de mange gjøremålene tjenerskapet har i løpet av en dag på Downton Abbey, uten å vise de mange menneskenene som er involvert. Den er gjennomført til fingerspissene: Musikkvalget, tekstfonten, detaljbildene. Man suges inn i den erkebritiske herskapelige stemningen!

 9. Sopranos

  1999-2007

  Filmingen av Tony Sopranos biltur gjennom Jersey var banebrytende da den kom på tampen av 1990-tallet.

  Først når vi kommer til logoen (som minner om "Gudfaren") kommer hintet om at dette er en mafiaserie, akkompagnert av got yourself a gun...

  "Broen" er muligens inspirert av denne?

 10. Sex and the city

  1998-2004

  En perfekt lettbeint kjenningsmelodi akkompagnerer en tutu-kledt Carrie Bradshaw som spankulerer gjennom Manhatten, bare for å bli splæsja ned av en forbipasserende buss med henne selv på reklameplakaten. Herlig selvironisk og illustrerende for den superpopulære komiserien.

 11. Fresh prince i bel-air

  1990-1996

  Now this is the story... Kidsa av 1990-tallet kan denne utenat - rappen som forteller bakgrunnen for komiserien.

  Åpningen er morsom og herlig karikert, og vi elsker det lille hoppet Will Smith gjør på slutten på vei inn i sin nye tilværelse i Bel Air. Beklager dårlig kvalitet på klippet!

 12. Gjengangerne

  2012

  En vakker og foruroligende åpning som gir små drypp til hva vi kan forvente utover i denne glitrende franske serien. Musikken til Mogwai utfyller bildene elegant og skaper en mystisk, fascinerende stemning.

 13. Dexter

  2006-2013

  En blodig affære. Dexters morgenrutine er egentlig ganske normal, men fremstilles ubehagelig intim. Og for et lydarbeid!

 14. The affair

  2014-2015

  Nydelige bilder og fengslende låt av Fiona Apple - en dynamisk, pulserende intro som hinter til seriens handling og tematikk.

 15. Mad Men

  2007-2015

  Utrolig kult med en animert åpning for en live-action serie. Det er noe retro over det og det passer serien utmerket. Seriens kjerne, mysteriet Don Draper, berøres også mesterlig: Å beholde kontroll og å miste kontroll. Samtidig illustreres miljøet vi snart skal møte.

 16. Twin Peaks

  Twin peaks

  1990-1991

  I rolig tempo introduseres den tilsynelatende kjedelige, avsidesliggende og søvnige industribyen Twin Peaks, kryssklippet med stedets mektige natur.

  Den gusjegrønne teksten komplimenterer de rødglødende bildene og vi får (alltid!) gåsehud når den ikoniske kjenningsmelodien øker på akkurat i det TWIN PEAKS kommer over skjermen.

 17. Six feet under

  2001-2005

  Et ikonisk kunstverk av en åpning, med symboltunge bilder sammensatt i en elegant og veldig filmisk montage. Det hele er kronet med en brilliant melodi (av Thomas Newman), en metode som har blitt kopiert av mange, mange serieri ettertid. Vi kan blant annet se inspirasjon i åpningssekvensene til "Dexter" og "Downton Abbey".

 18. Game of thrones

  2011-2015

  Vi digger 3D-animasjonen som bygger opp Westeros og gir oss en oversikt over verdenen vi skal bli kjent med.

  Åpningen endrer seg litt for hver sesong og tar hensyn til hva som har skjedd med områdene og hinter om hva som skal skje med dem.

  Melodien er majestetisk, stemningsskapende og svært gjenkjennbar: Dramatiske strykere tar oss inn i Westeros' fantastiske univers... Valar Morghulis.

 19. True detective

  2014

  Dyster, slepende musikk av The Handsome Family og vakre collager og sammensmeltninger setter hovedkarakterenes indre demoner og personligheter opp mot Louisianas øde landskap, religiøse symboler og undergrunnsfenomener. Åpningen av seriens første sesong er flytende, litt uvirkelig og en perfekt stemningsskaper for det som skal komme.

 20. True blood

  2008-2014

  Do bad things!

  En rask og til de grader vellykket og banebrytende montasje av død, religion, sex, synd, vold, fordervelse, gjenfødelse, frelse og eksorsisme.

  Dypt i Sørstatene får vi nærmest en følelse av å bli iakttatt av et rovdyr. Country-artisten Jace Everett ble superstjerne over natten takket være åpningssangen "Bad Things".