Jeff Daniels og Laura Linney, the squid and the whale

Filmer om skilsmisse

Denne uken har den provoserende og sterke filmen "Vivianes kamp" premiere. Den israelske filmen forteller historien til en jødisk kvinne som kjemper om å få innvilget skilsmisse. Og i januar fikk vi den norske skilsmissekomedien "Staying Alive" med Agnes Kittelsen.

 

Skilsmisser innvolverer mange følelser: Her har du syv filmer som både er triste, morsomme og tankevekkende.

 1. Dustin Hoffman og Meryl Streep i Kramer mot Kramer

  Kramer mot Kramer

  1979

  Drama

  Karrierejegeren Ted Kramer (Dustin Hoffman) får sjokk når hans kone Joanna (Meryl Streep) går fra ham. Hun har bestemt seg for å "finne seg selv", og forlater sin mann og sin seks år gamle sønn.

  Ted må nå gjøre masse i tillegg til å være på jobb: Lage mat, finne på ting sammen med sønnen og stille opp for ham på alle måter. For første gang i sitt liv føler han seg som en fullverdig far. Men så kommer Joanna tilbake - og hun vil ha sin sønn hos seg. Det hele ender i en innbitt rettsak - Kramer mot Kramer..

 2. Ekteparet i Nader og Simin - et brudd

  Nader og Simin - et brudd

  2011

  Drama

  Nader og Simin har vært gift i mange år. Sammen har de tenåringsdatteren Termeh. De har begge gode stillinger og bor i en stor leilighet i en av Teherans bedre bydeler. Simin ønsker å reise ut av landet og vil ha med seg datteren. Nader vil også gjerne flytte, men føler at han ikke kan forlate sin Alzheimer-syke far som bor hjemme hos dem. Han vil heller ikke ta ut skilsmisse - som må til for at Simin kan ta med seg Termeh.

  Det som begynner som et klassisk samlivsdrama utvikler seg raskt til et nervepirrende drama, der sannheten har mange ansikter. Filmens store persongalleri byr alle på sterke portretter av mennesker fanget i et nett av religiøse regler, uskrevne lover og ønsket om et bedre liv.

 3. Julianne Moore i What Maisie Knew

  What Maisie Knew

  2013

  Drama

  Susanna (Julianne Moore) er et forførende rock and roll-ikon som er gift med den sjarmerende men distraherte kunsthandleren Beale (Steve Coogan). Motløs av utsiktene til stagnasjon, midtlivskrise og elskere, skiller paret seg til slutt. Deres eneste barn Maisie (Onata Aprile) er fanget midt i det hele, og blir et levende forhandlingsverktøy som sendes frem og tilbake mellom foreldrene som forsøker å starte sitt nye liv med nye partnere.

  Far prøver ekstra hardt å være søt når barnepiken Margo (Joanna Vanderham) er i rommet, mens Susanna forsøker å lage et nytt familiehjem med den yngre Lincoln (Alexander Skarsgård). Veslevoksen og som ivrig observatør begynner Maisie å forstå hvor egoistisk, uansvarlig og skadet hennes foreldre egentlig er. Med tiden står de nye relasjonene i fare for å oppløses, og Maisie vurderer hvorvidt hun bør prøve å skape seg en helt ny familie selv.

 4. Tahar Rahim og Bérénice Bejo i Fortiden

  Fortiden

  2013

  Drama

  Ahmad kommer tilbake til Paris fra Teheran for å sluttføre skilsmissen med Marie. De har vært separert i fire år og Marie har innledet et forhold til Samir, noe Maries tenåringsdatter Lucie liker svært dårlig.

  Ahmad erfarer fort at det er ondt blod mellom familiemedlemmene og prøver å nøste opp trådene bak konflikten. Gradvis blir hemmelighetene avslørt.

 5. Jeff Daniels og Laura Linney, the squid and the whale

  The Squid and the Whale

  2006

  Komidrama

  I den eksentriske New York-familien Berkman lever Bernard (Jeff Daniels) i den tro at han en gang var en stor forfatter fanget i en undervisnings-stilling.

  Da det viser seg at hans kone Joan (Laura Linney) har et fantastisk skrivetalent, splittes familien av innbyrdes sjalusi. Separasjonen blir etter hvert et faktum, og tilværelsen for alle de fire familiemedlemmene snus på hodet. Moren innleder et forhold til sin yngste sønns tennislærer og faren går inn i et forhold til en mye yngre kvinne, en kvinne som hans eldste sønn tilfeldigvis er stormforelsket i.

 6. Meryl Streep, John Krasinski og Caitlin FitzGerald i It's Complicated

  It's Complicated

  2009

  Romantikk/Komedie

  Jane Adler (Meryl Streep) er mor til tre voksne barn, eier et fremgangsrikt bakeri/restaurant i Santa Barbara og har - etter et tiår med skilsmisse - et vennskapelig forhold til sin eksmann, advokaten Jake (Alec Baldwin).

  Men da Jane og Jake er utenbys i forbindelse med sønnens avgangsseremoni fra college begynner det å bli mer komplisert...

 7. Bette Midler, Goldie Hawn og Diane Keaton i Førstekoneklubben

  Førstekoneklubben

  1996

  Komedie

  Bette Midler, Goldie Hawn og Diane Keaton spiller middelaldrende Manhattenfruer som har mer til felles enn et langt vennskap. De har brukt sine beste år på å hjelpe de respektive ektemennene å nå toppen av karrieren, bare for å bli dumpet til fordel for yngre og mer velformede utgaver.

  Men denne trioen har ikke tenkt til å gi seg uten kamp. De har funnet den perfekte planen som vil ramme eksene der det svir mest - nemlig i lommeboken!