Paul Thomas Anderson på settet til Inherent Vice

Topp 5: Paul Thomas Anderson

Etter at Paul Thomas Anderson debuterte med "Hard Eight", også kjent som "Sydney", i 1996, fikk han raskt merkelappene geni  og wunderkid. For sine hittil syv spillefilmer har han mottatt seks Oscar-nominasjoner og fem BAFTA-nominasjoner.

 

Dette er topp 5 så langt i karrieren:

 1. Adam Sandler i Punch-Drunk Love

  Punch-Drunk Love (2002)

  Drama, komedie, romantikk

  Med: Adam Sandler, Emily Watson, Luis Guzmán, Philip Seymour Hoffman.

  Barry (Adam Sandler) er forretningsmann, om enn en veldig dårlig en. Med syv søstre som konstant maser så fort han er i nærheten i tillegg, har han blitt en ensom mann, ute av stand til å finne kjærligheten. Men så møter han Lena (Emily Watson), og med ett har han lagt ut på en romantisk reise.

  "Punch-Drunk Love" er en mildt sagt annerledes kjærlighetshistorie som er krydret med nerdete karakterer, undertrykt aggresjon og en bittersøt handling. Filmen også definitivt det beste Adam Sandler noensinne har gjort!

 2. Joaquin Phoenix i The Master

  The Master (2012)

  Drama

  Med: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams.

  Freddie (Joaquin Phoenix) returnerer til USA etter oppdrag for marienen under 2. verdenskrig, sterkt preget av det han har opplevd, uten jobb og med en gryende usikkerhet rundt hva fremtiden bringer. Ved en tilfeldighet møter han den karismatiske lederen av en trosbasert kult, Lancaster Dodd, aka The Master, som vet å dra nytte av typer som Freddie.

  "The Master" er et gåtefullt mesterverk hvis foto er helt nydelig. Filmen sikret både Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman og Amy Adams Oscar-nominasjoner.

 3. Daniel Day-Lewis i There Will Be Blood

  There Will be Blood (2007)

  Drama

  Med: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciaran Hinds, Kevin J. O'Connor.

  Gruvearbeideren Dabiel Plainview (Daniel Day-Lewis) får et tips om at en by vestpå har et underjordisk hav av olje, og med sønnen på slep legger han i vei for å slå seg opp stort. Snart er han oljebaron, men jo større pengebunken og lykken blir, jo større blir konflikten med kirken og dens predikant Eli Sunday (Paul Dano) og de moralske kvalene.

  "There Will be Blood" gaper stort over temaene penger og religion, og leverer en historie som fortsatt får folk til å sitte ytterst på setekanten. Filmen var nominert til 8 Oscar, og hadde kanskje fortjent å vinne alle, men det ble med prisene for Beste mannlige hovedrolle (Day-Lewis) og foto.

 4. Philip Seymour Hoffman of Mark Wahlberg i Boogie Nights

  Boogie Nights (1997)

  Drama

  Med: Julianne Moore, Mark Wahlberg, John C. Reilly, Heather Graham.

  Dirk Diggler (Mark Wahlberg) følger den o-store-drømmen om å bli stjerne, og er derfor ikke vanskelig å overtale når han får tilbudet om å bli pornostjerne. Livet smiler til Dirk og bransjekollegaene som lever stort blant kokainfjellene, de skrikende skjortene, midtskillene og orgiene, men når 80-tallet setter inn for alvor og kynismen rår er det slutt på den glitrende festen.

  Den Amerikanske drømmen og jaget etter å bli "kjendis" får gjennomgå i "Boogie Nights", men under den olja og glattbarberte overflaten ligger det en rørende historie om mennesker som på ulikt vis har havnet på skråplanet.

 5. Tom Cruise i Magnolia

  Magnolia (1999)

  Drama

  Med: Julianne Moore, Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly, William H. Macy, Felicity Huffman.

  Gjennom game-showet "What Do Kids Know" knyttes en døende far, en ung kone, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en misbrukt datter og TV-verten sammen. Gjennom en rekke tilfeldigheter skal de møtes, skilles, elske og hate.

  Den over tre time lange mosaikken av glitrende skuespillerprestasjoner vinner på at hver enkelt karakter kunne bært sin egen film, noe som gjør helheten til en film i en klasse for seg selv.