Uma Thurman i Kill Bill Volume 2

Topp 20: Kvinnelige filmkarakterer

Kvinnerollene på film er definitivt ikke alltid bare "moren til" eller "kjæresten til", som de har blitt kritisert for å være. Det finnes også mange tøffe, morsomme, kule, rare, engasjerende, sjarmerende og sterke kvinnelige hoved- og biroller der ute som står fullstendig på egne ben.

DETTE ER VÅRE 20 FAVORITTER:

 1. Kate Winslet i Evig solskinn i et plettfritt sinn

  Clementine Kruczynski

  Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004) - spilt av Kate Winslet

  Jim Carrey får henne ikke ut av hodet, og det gjør ikke vi heller. I Michel Gondrys eksentriske sci-fi-drama møter vi vidunderlige, energiske Clementine. En fargerik karakter, i dobbel forstand, med en helt særegen måte å tenke på, så langt unna A4 som man kommer. Winslet ble Oscar-nominert for beste kvinnelige birolle for sin innsats.

 2. Faye Dunaway i Bonnie and Clyde

  Bonnie Parker

  Bonnie and Clyde (1967) - spilt av Faye Dunaway

  Stilig, farlig og rett på sak: Bonnie Parker, i Faye Dunaways skikkelse, er en fascinerende og trigger happy karakter. I tospann med Clyde Barrow (Warren Beatty) surfer hun på en voldelig ransbølge fra Oklahoma til Texas, med liten sympati for de tilfeldige ofrene de møter på sin vei. På 1960-tallet var det ganske så kontroverisell med en kvinne i en så voldelig rolle, men likevel ble Dunaway beæret med en Oscar-nominasjon for innsatsen.

 3. Vivien Leigh som Scarlett O'Hara i Tatt av vinden

  Scarlett O'Hara

  Tatt av vinden (1939) - spilt av Vivien Leigh

  Skamløse og manipulerende, men akk så sjarmerende og yndige Scarlett O'Hara! En av filmhistoriens mest kjente filmer, og en av filmhistoriens mest kjente karakterer. Vi elsker å hate usympatiske Scarlett, som ikke kjenner sitt eget beste før det er for sent. Vivien Leigh vant Oscar for denne rollen i 1940.

 4. Linda Hamilton som Sarah Connor i Terminator 2

  Sarah Connor

  Terminator-filmene (1984 og 1991) - spilt av Linda Hamilton

  Hun går fra å være en vanlig servitrise til å bli en kriger av høyeste kaliber. Sterk, bestemt og ufravikelig i sin kamp mot maskinene i den apokalyptiske fremtiden. Alene med kunnskapen om hva fremtiden vil bringe, bærer hun en stor byrde, men dette stopper ikke hennes handlekraft. Hun sprenger en data-fabrikk, erklæres sinnssyk og plasseres i en strengt bevoktet psykiatrisk institusjon. Men det stopper ikke Sarah Connor.

 5. Renee Zellwegger i Bridget Jones' dagbok

  Bridget Jones

  Bridget Jones-filmene (2001-2004) - spilt av Renée Zellwegger

  Bok-fenomenet Bridget Jones' dagbok tok av i ytterligere grad når filmen kom i 2001. En herlig satirisk antihelt av en karakter, som vi får så uendelig mye sympati med. Dama som ga bestemortruser et ansikt! Det er få vi heier på mer enn Bridget, med alle hennes feil og mangler - en stereotyp single 30-something, lettere desperat i sin jakt på kjærligheten.

 6. Holly Hunter og Anna Paquin i Piano

  Ada McGrath

  Piano (1993) - spilt av Holly Hunter

  Stumme Ada kommuniserer sterkere enn noen talende, blant annet takket være pianoet. Hun er viljesterk og uutgrunnelig, et komplett mysterium for ektemannen, spilt av Sam Neill. Med sitt strenge ytre, fullt av sorte kniplinger og staffasje, fremstår hun som en vakker kontrast det ville, ukultiverte landskapet på New Zealand.

  Anna Paquin (fra "True Blood") gjør også en uforglemmelig innsats som datteren Flora. De vant begge Oscar for rollene.

 7. Harry Potter og Halvblodsprinsen er den sjette filmen hvor Emma Watson har rollen som Hermine Grang

  Hermine

  Harry Potter-serien (2001-2011) - spilt av Emma Watson

  Gjennom åtte filmer har Hermine Grang sjarmert publikum verden over med sine leksikalske kunnskaper, trylleformularer og kvikke replikker. Hun er skoleflink, modig og smart - kanskje en bedreviter, men med hjertet på rett sted. Ronny og Harry hadde aldri greid seg uten henne. Kunnskaper og intelligens til tross, Hermine frykter å mislykkes og er tidvis usikker.

 8. Reese Withershopp i Election

  Tracy Flick

  Election (1999) - spilt av Reese Witherspoon

  Den overambisiøse, ultra-ivrige ungdomsskoleeleven Tracy Flick skyr ingen midler for å oppnå det hun vil. Og med sin hensynsløshet, desperasjon og totale mangel på skam lykkes hun. En utrolig morsom, kvikk og ganske så irriterende snusfornuftig karakter.

 9. Anne Parillaud i Nikita

  Nikita

  Nikita (1990) - spilt av Anne Parillaud

  I Luc Bessons actionthriller møter vi den trøblete tenåringen Nikita, som viser seg å ha et stort talent som drapsmaskin. Gjennom et beinhardt program transformeres hun til en hensynsløs snikmorder, tilsynlatende uten snev av samvittighet.

  Bridget Fonda gjør også en minneverdig versjon av karakteren i "Kodenavn: Nina" (1993).

 10. Susan Sarandon og Geena Davis i Thelma & Louise

  Thelma og Louise

  Thelma & Louise (1991) - spilt av Geena Davis og Susan Sarandon

  Begge skuespillerne ble Oscar-nominert for sin innsats, men måtte se seg slått av Jodie Foster i "Nattsvermeren". 1991 var et sterkt år for kvinnelige filmroller med andre ord! Vi elsker den sterke, intelligente og handlekraftige Louise og den sjarmerende, naive Thelma. Et vidunderlig uforbeholdent vennskap og en reise som forandrer begge to. De ser seg ikke tilbake.

 11. Pam Grier i Jackie Brown

  Jackie Brown

  Jackie Brown (1997) - spilt av Pam Grier

  Den 44 år gamle flyvertinnen Jackie Brown lurer både sine kriminelle samarbeidspartnere og lovens lange arm trill rundt i dette snertne krimdramaet fra Quentin Tarantino. Superkul og supersmart - en sterk dame som ordner opp og tar seg av sin egen lykke.

 12. Noomi Rapace som Lisbeth Salander i Menn som hater kvinner

  Lisbeth Salander

  Millennium-trilogien (2009) - spilt av Noomi Rapace

  Mørkkledd som en goth-punker, med fotografisk hukommelse, en lettere voldelig tendens og hacker-skills i verdnesklasse - Lisbeth Salander har sjarmert en hel verden, både gjennom bøkene og filmene. Noomi Rapace gjorde sitt store gjennombrudd med sin tøffe tolkning av hackeren og Rooney Mara brilijerer også i den amerikanske versjonen.

 13. Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany's

  Holly Golightly

  Breakfast at Tiffany's (1961) - spilt av Audrey Hepburn

  Holly Golightly er en eksentrisk og sjarmerende New York-partyjente, egentlig en luksusprostituert, på jakt etter en riking å gifte seg med. Men hun er også en landsens jente som har rømt hjemmefra for å finne lykken i storbyen. En søt, sammensatt og morsom karakter, udødeliggjort av Audrey Hepburns ikoniske rolletolkning.

 14. Natalie Portman som Mathilda i Leon

  Mathilda

  Leon (1994) - spilt av Natalie Portman

  Da familien til 12 år gamle Mathilda blir henrettet, flytter hun inn til sin nabo, Leon (Jean Reno), som viser seg å være leiemorder. Han lærer henne yrket sitt, og til gjengjeld lærer hun ham å lese og et spesielt vennskap oppstår mellom de to. Tross sin unge alder og trøblete bakgrunn, er hun klok og ressurssterk - en streetmart jente med overlevelsesinnstinkt til tusen.

 15. Frances McDormand i Fargo

  Marge Gundersen

  Fargo (1996) - spilt av Frances McDormand

  En driftig dame som ordner opp både på jobbe og hjemme. Politikvinnen tar fatt på drapsgåten med effektiv deduktiv logikk og holder hodet kaldt i et virrvarr av surrete karakterer. At hun tilfeldigvis er gravid i syvende måned er overhodet ingen hindring. Og hun har sykt kul dialekt.

 16. Jodie Foster som Clarice Starling i Nattsvermeren

  Clarice Starling

  Nattsvermeren (1991) - spilt av Jodie Foster

  Jodie Foster fikk Oscar for sin tolkning av den unge FBI-agenten Clarice Starling i den legandariske thrilleren "Nattsvermeren", hvor hun spiller mot Anthony Hopkins. Hun er intelligent og moding og har en sterk psykologisk innsikt, både faglig og rent personlig, i sitt fascinerende møte med psykopaten Hannibal Lecter.

 17. Jennifer Lawrence i The Hunger Games: Mockingjay - Part 1

  Katniss Everdeen

  Hunger Games-filmene (2012-2015) - spilt av Jennifer Lawrence

  Katniss er et forbilde og en overlever i ordets rette forstand. Hun er sterk, selvstendig og tenker selv, og hun går langt for å beskytte de hun er glad i. Til tider kan hun virke kaldblodig, men særlig relasjonen til Peeta har gjort henne mer myk om hjertet. Gjennom filmserien ser vi henne vokse og forstå stadig mer av Panems politikk og hva som skal til for å lykkes med opprøret.

 18. Sigourney Weaver i Alien

  Ellen Ripley

  Alien-filmene (1979 - 1997) - spilt av Sigourney Weaver

  Mesterlig portrettert av Sigourney Weaver, er Ellen Ripley Alien-filmenes ryggrad. Denne rollefiguren har virkelig gått inn i historien og utfordret kjønnsstereotypier på film, og spesielt i science fiction-sjangeren. I følge Entertaimment Weekly, er Ripley ”... en av de aller første kvinnelige filmkarakterene som ikke defineres av mennnene rundt seg, eller sitt forhold til dem.” En ikonisk og råtøff actionhelt, som representerer dypt menneskelige verdier i kampen mot utenomjordisk perfeksjon.

 19. Audrey Tautou i Den fabelaktige Amelie fra Montmartre

  Amélie Poulin

  Den fabelaktige Amélie fra Montmartre (2001) - spilt av Audrey Tautou

  Audrey Tautou ble hele verdens filmyndling i rollen som den rare, uskyldige, søte og naive Amélie i Jean-Pierre Jeunets fantasifulle romantiske komedie. Med en beskyttet barndom uten vanlig skolegang (hennes legefar trodde hun hadde en hjertefeil), har hun et velutviklet indre fantasiliv, men også en svært sterk rettferdighetssans. Hun bestemmer seg for å hjelpe menneskene rundt seg, og hennes små manipulasjoner får store konsekvenser for den enkelte. Etter hvert også for henne selv.

 20. Uma Thurman i Kill Bill Vol. 2

  The Bride

  Kill Bill-filmene (2003 og 2004) - spilt av Uma Thurman

  Filmskaperen Quentin Tarantino er viden kjente for sine kule kvinneroller, og øverst blant disse troner den nådeløse elite-leiemorderen The Bride (Beatrix Kiddo aka Black Mamba), spilt av Uma Thurman. Gjennom to filmer følger vi henne på en vanvittig hevntokt mot sine tidligere kolleger i The Deadly Vipers Assassination Squad. En av de kanskje mest minneverdige sekvensene med The Bride er i showdownen mot en annen kul kvinnerolle, O-Ren Ishi (Lucy Liu) i en zen-inspirert vinterhage.

  Se også: Filmene som består Bechdel-testen