Prinsesse Mononoke

Topp 20: Prinsesser på film

Tiden da prinsesser var synonymt med langt bølgete hår, tyllskjørt og lyserosa meninger er for lengst forbi. Vi har pløyd gjennom listen av prinsesser, fra Snehvit til Elsa, og funnet frem de aller beste fra filmens verden.

Disse filmprinsessene er våre favoritter:

 1. Snehvit og de syv dverdene (1937)

  Snehvit

  Snehvit og de syv dvergene (1937)

  Med hud så hvit som sne, lepper så røde som blod og hår så sort som ibenholt er Disneys nydelige håndtegnede Snøhvit en av tidenes mest ikoniske prinsesser. Hun er snill og god mot alle hun møter på sin vei, og ble umiddelbart en favoritt.

 2. Drew Barrymoore i Ever After

  Danielle

  Evig din (1998)

  Danielle opplever det samme marerittet som Askepott. Faren dør, og hun blir overlatt til den onde stemoren. Men smart og handlekraftig som hun er søker hun tilflukt hos Prinsen, og snart har han falt pladask for hennes vinnende vesen.

 3. Nausicaa - Prinsessen fra Vindens Dal

  Nausicaä

  Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal (1984)

  Studio Ghibli har også sine prinsesser, som på mange måter kontrasterer Disney-prinsessene. Krigerprinsessen Nausicaä er handlekraftig og kompromissløs i sin kjærlighet til naturen. Hun hente frem alt sitt mot for å beskytte Vindens Dal mot menneskenes ødeleggelse.

 4. Den lille prinsessen

  Sara

  Den lille prinsessen (1995)

  Alle små jenter er prinsesser, akkurat som Sara. Selv om det kan virke som om ingenting går Saras vei har hun hodet på rett sted og evnen til å overbevise både seg selv og de andre småjentene på pikeskolen om at de fortjener det beste.

 5. Robin Wright i Prinsessebruden

  Buttercup

  Prinsessebruden (1987)

  Eventyrlysten og frihetssøkende - vi elsker den unge og lovende Robin Wright i rollen som Buttercup i dette eventyret litt utenom det vanlige.

 6. Mulan

  Mulan

  Mulan (1998)

  Tapre Mulan er en ekte heltinne, som kler seg ut og går i sin fars sted når han kalles inn til krigen. Selv om hun avslørt gir hun seg ikke og kjemper mot alle odds for moderlandet Kina og får sine foreldres ære.

 7. Maria Bonnevie i Kvitebjørn Kong Valemon

  Kongsdattera

  Kvitebjørn Kong Valemon (1991)

  Maria Bonnevie ser ut som kun kommer rett fra Theodor Kittelsens kjente maleri, i rollen som den yngste Kongsdattera i dette vaskeekte norske folkeeventyret. Kun hennes mot og kjærlighet kanbryte prinsens forhekselse.

 8. Kristen Dunst i Marie Antoinette

  Marie Antoinette

  Marie Antoinette (2006)

  Før hun blir Frankrikes legendariske halshuggede dronning er hun prinsesse av Østerrike, og i Kirsten Dunsts tolkning blir vi dypt fascninert av den naive, sjarmerende og ganske så ville ungjenta.

 9. Fortellingen om prinsesse Kaguya

  Prinsesse Kaguya

  Fortellingen om prinsesse Kaguya (2013)

  I denne animasjonsperlen fra Studio Ghibli møter vi den mystiske Kaguya, en helt annerledes prinsesse. Hun sjarmerer og fortryller aller hun møter, men går en tung skjebne i møte.

 10. Askepott

  Askepott (1950)

  Askepott er for mange prinsessen over alle prinsesser. Historien om den godhjerta piken hvis stemor var et troll har sjarmert flere generasjoner. I 1950 kom originalen som satte standarden for "... og så levde de lykkelige i alle sine dager", men vi digger også den tsjekkiske versonen som er å se i juleklassikeren "Tre nøtter til Askepott".

 11. Flynn Rider (Zachary Levi) med Rapunzel (Mandy Moore) i To på rømmen

  Rapunzel

  To på rømmen (2011)

  Med sitt over 20 meter lange hår er det lett å bli blendet av Rapunzel. Når hele jenta til tider bokstavelig talt gløder i tillegg er vi solgt. Hun visste også hvordan hun skulle sjarmere kjekke tyver til å hjelpe seg. Smart jente!

 12. Anne Hathaway og Callum Blue i Prinsesse på prøve 2 - Kongelige forviklinger

  Mia

  Prinsesse på prøve 1 & 2 (2001, 2004)

  Mia forvandles fra å være en sjenert og klumsete tenåring til å bli en prinsesse sin trone verdig. Etter grundig opplæring i etikette blir hun gjennom de to filmene mer og mer sikker på seg selv, og med sin karisma er hun et solid forbilde - prinsesse eller ei.

 13. Anna og Elsa fra Frost

  Anna og Elsa

  Frost (2013)

  Prinsesse Elsa, som senere blir dronning, har magiske evner som hun strever med å kontrollere. Hun fremstår kald og distansert, men er egentlig redd og full av kjærlighet. Den yngste prinsessen Anna er fryktløs og optimistisk, og sammen er søstrene uslåelige.

 14. Pocahontas

  Pocahontas

  Pocahantas (1995)

  Denne lekne indianerprinsessa er vår favoritt blant Disney-prinsessene. Spenstig og ujålete og med en sterk rettferdighetssans. Karakteren er basert på en ekte historisk skikkelse som egentlig het Matoaka.

 15. Carrie Fisher som Princess Leia i Star Wars-serien, omringet av Stromtroopers

  Prinsesse Leia

  Star Wars-filmene (1977-1983)

  Ikoniske prinsesse Leia er tapper som få, handlekraftig og våpenkyndig. Hun er en driftig frihetsforkjemper med både hodet og hjertet på rett sted.

 16. Jasmin i Aladdin

  Jasmin

  Aladdin (1992)

  Leken og litt frekk, men med et hjerte av gull. Disney-prinsessen Jasmin er et forbilde, hun bryr seg ikke om rikdom og kongelige titler, men verdsetter ærlighet, rettferdig og godhet over alt.

 17. Zoe Saldana som Neytiri i Avatar

  Neytiri

  Avatar (2009)

  Neytiri er Na'vi-prinsesse og lever i pakt med naturen sammen med klanen Omaticaya. Hun er sterk og egenrådig, men har også et mykt hjerte og et åpent sinn, noe hun beviser gang på gang der hun bærer over med Jake Sullys påfunn.

 18. Merida i Modig

  Merida

  Modig (2012)

  Tøffe, modige Merida går sine egne veier. Hun vil slett ikke sitte stille og vente på at en mann skal vinne hennes gunst, hun tar ansvar for sin egen lykke. Med sitt ville røde hår og aksent er hun en atypisk Disney-prinsesse - men likevel blant de aller sterkeste.

 19. Prinsesse Mononoke

  Prinsesse Mononoke

  Prinsesse Mononoke (1997)

  Studio Ghiblis fascinerende Prinsesse Mononoke - også kjent som San- er en ekte kriger. Hun har vokst opp i skogen blant ulver og forakter menneskene og deres respektløse behandling av naturen.

 20. Fiona i Shrek

  Fiona

  Shrek-filmene (2001-2007)

  Fiona Lillian, Prinsessen av Langt Langt Borte, lar seg ikke pille på nesen. Når friere ikke svarer til forventningene takker hun pent nei, selv om hun bærer på en stor hemmelighet som blir tydelig når solen går ned.

  At det til slutt er monsteret Shrek hun velger å gifte seg med er beundringverdig. Fiona viser at prinsesser også kan sparke fra seg, sette pris på sumplivet og karaoke, og lærer oss at kjærligheten ikke kjenner noen grenser.