Jodie Foster som Clarice Starling i Nattsvermeren

Topp 10: Filmdetektiver

Fra klassisk film noir til mer actionfylt mysterieløsning: HER ER VÅRE 10 FAVORITTETTERFORSKERE PÅ FILM:

 1. Jim Carrey i Ace Ventura: Pet Detective

  KJÆRLEDYRSDETEKTIV ACE VENTURA

  “Aaaaalrighty then!”

  Vi åpner listen med et overraskende innslag og litt 1990-talls-nostalgi. De to filmene om kjæledyrdetektiven, “ Ace Ventura: Pet Detective” (1994) og “ Ace Ventura: When Nature Calls” (1995), ble stort sett slaktet av kritikerne, men moret publikum. Den første filmen var Jim Carreys store gjennombrudd, i et år hvor han fulgte opp med “ Masken” og “ Dum og dummere”, som stadfestet hans unike fysiske komiske talent. Ace Ventura er en detektiv med kjæledyr som spesialitet, en skikkelig raring med null sosial kompetanse, som gjør absolutt alt feil, men som likevel er løser sakene sine og som underholder mens han gjør det.

 2. James Stewart og Kim Novak i Vertigo

  DETEKTIV JOHN "SCOTTIE" FERGUSON

  “One final thing I have to do... and then I'll be free of the past.”

  I Alfred Hitchcocks psykologiske thriller “Vertigo” (1958) møter vi pensjonert politietterforsker fra San Fransisco som lider av akrofobi (sykelig angst for høyder), ved navn Scottie (James Stewart). Han blir hyret inn som privatdetektiv av gammel venn, som frykter at kona er i ferd med å bli gal. Gjennom etterforskningen blir han selv farlig besatt av den mystiske kvinnen, som spilles av Kim Novak. En besettelse som etter hvert skal ødelegge alt. Det amerikanske filminstituttet (AFI) ranker denne filmen som tidenes beste mysteriefilm.

 3. Carrie-Anne Moss og Guy Pearce i Memento

  LEONARD SHELBY

  “Facts, not memories. That's how you investigate.”


  Christopher Nolans neo-noir “Memento” (2000) følger den tidligere forsikringsetterforskeren Leonard Shelbys ( Guy Pearce) jakt på sin kones drapsmann. Han lider av anterograd amnesi, en form for hukommelsestap hvor nye minner etter en spesifikk traumatisk hendelse ikke lagres. Uten kortidshukommelse blir etterforskningen vanskelig, og Leonard benytter seg av polaroidbilder og notater han tatoverer på kroppen for å samle spor. Handlingen utspiller seg gjennom to spor, en kronologisk sekvens i sort-hvitt og en i farger som går i reversert rekkefølge.

 4. Morgan Freeman og Brad Pitt i Seven

  DRAPSETTERFORSKERNE DAVID MILLS OG WILLIAM SOMERSET

  "This guy's methodical, exacting, and, worst of all, patient."
  (Lt. Somerset)


  I David Finchers thriller "Seven" (1995) møter vi veteranen Somerset, spilt av Morgan Freeman, og ferskingen Mills, spilt av Brad Pitt, som etterforsker en seriemorder som bruker de 7 dødssyndene som drapsmotiv. De to drapsetterforskerne blir lurt inn i en katt-og-mus-lek, hvor også de selv utsettes for John Does ( Kevin Spacey) intrikate psykologiske spill. De er svært forskjellige, men balanserer hverandre godt: Somerset er den rutinerte, resonnerende, rasjonelle etterforskeren, med et noe mørkt syn på menneskeheten, mens Mills er ung, uerfaren, utålmodig og aggressiv – en impulsiv etterforsker, hvis emosjonelle reaksjoner får fatale konsekvenser.

 5. Gene Hackman i The French Connection (1971)

  POLITIETTERFORSKER JIMMY "POPEYE" DOYLE

  "All right, Popeye’s here! Get your hands on your heads, get off the bar, and get on the wall!"

  En klassisk amerikansk politietterforsker fra NYPD – alkoholisert, tøff, hardtarbeidende, dedikert og med kort lunte. Han bryter ofte reglene i sin kamp mot organisert kriminalitet og har liten respekt for sine overordnede. Karakteren fra "The French Connection" (1971) er basert på en ekte politimann, ved navn Eddie Egan, og spilles i filmen av Gene Hackman, som fikk Oscar for sin innsats. I denne prisbelønte filmen jakter Doyle og hans partner på en fransk narkotikasmugler, en sofistikert urban gentleman ved navn Alain Charnier.

 6. Frances McDormand som Marge Gundersen i Fargo

  POLITIMESTER MARGE GUNDERSEN

  "I'm not sure I agree with you a hundred percent on your police work, there, Lou."

  Frances McDormand vant Oscar for rollen som politimester Marge Gundersen i Coen-brødrenes film noir-inspirerte krimkomedie ”Fargo” (1996). Hun er en driftig kvinne, som ordner opp både på jobben og hjemme (mannen er mest opptatt av å male småfugler), og hun tar fatt på drapsgåten med effektiv deduktiv logikk. Det er midt på vinteren og Marge Gundersen er syv måneder på vei, men det hindrer henne ikke i arbeidet. I et virvar av surrete karakterer, er det bare Marge som holder holdet kaldt. Og hun har sykt kul (eventuelt litt irriterende) dialekt.

 7. Jack Nicholson og Faye Dunaway i Chinatown

  PRIVATETTERFORSKER J. J. GITTES

  “How do you like them apples?”

  Roman Polanskis Oscarvinnende neo-noir “Chinatown” (1974) utspiller seg i Los Angeles, hvor vi møter privatetterforsker J. J. Gittes ( Jack Nicholsen) – en ærlig mann i en korrupt verden, som tidligere jobbet som politimann i Chinatown. En femme fatale, spilt av Faye Dunaway, gir ham et oppdrag som går ut på å etterforske en utro ektemann, men som utvikler seg til et intrikat plot av svik, drap og intriger, som Gittes angriper med finesse og sin direkte væremåte. Filmen er kjent for sitt soundtrack, sin estetikk og for å sementere Jack Nicholson plass øverst på Hollywoods stjernehimmel.

 8. Tommy Lee Jones i Jaget (The Fugitive)

  US MARSHALL SAMUEL GERARD

  “Your fugitive's name is Dr. Richard Kimble. Go get him.”

  Denne uvanlig høyt kritikerroste thrilleren, som har originaltittel “The Fugitive” (1993) (på norsk: "Jaget"), er bygget på en populær TV-serien med samme navn. Vi følger legen Richard Kimble ( Harrison Ford), som urettmessig blir dømt for drapet på sin kone og rømmer i forsøk på å renvaske seg selv. Hakk i hel følger et team ledet av Samuel Gerard, en autoritær og drivende dyktig etterforsker som ikke bryr seg om Kimble er skyldig eller ei. Han vil bare fange ham. Og på et merkelig vis får han seerne til å simultant heie på jagerne og den jagede. Tommy Lee Jones vant Oscar for beste birolle for sin innsats, og den populære karakteren fikk en ny film, “ US Marshals” i 1998.

 9. Jodie Foster som Clarice Starling i Nattsvermeren

  FBI-AGENT CLARICE STARLING

  "It's an anagram, isn't it, Doctor?"

  Jodie Foster fikk Oscar for sin tolkning av den unge FBI-agenten Clarice Starling i den legendariske thrilleren "Nattsvermeren" (1991). Hennes tøffe oppdrag består i å redde en savnet jente fra en psykopatisk seriemorder som samler på huden til sine ofre. For å få bedre innsikt i morderens psyke snakker hun med en annen psykopatisk seriemorder, Dr Hannibal Lecter ( Anthony Hopkins), en tidligere respektert psykiater. For å komme innpå Lecter, fange hans oppmerksomhet og vinne hans respekt, må hun bruke alt hun har av intelligens og psykologisk innsikt. Litt etter litt samler hun sammen ledetråder, men for å komme til bunns i saken må hun også utfordre sin egen psyke og sitt eget mot. En intelligent, modig og klartenkt etterforsker med sterk psykologisk innsikt.

 10. Humphrey Bogart i Malteserfalken (1941)

  PRIVATDETEKTIV SAM SPADE

  "You getting this all right, son, or am I goin' too fast for ya?"

  I klassisk film noir-stil kommer en femme fatale vandrende inn på kontoret til Sam Spade, privatdetektiven over alle privatdetektiver, med et oppdrag om å finne en verdifull statuett – Malteserfalken. I denne tredje og mest kjente filmatiseringen av Dashiell Hammetts roman, “Malterserfalken” (1941), er det Humphrey Bogart som gir liv til rollen som troner øverst på vår kåring.

  Han er kald og distansert, men direkte og meget bestemt, og med et skarpt øye for detaljer, mesterlig portrettert av Bogart. Skuespilleren fremstår den erketypiske film noir-detektiven fra 1940-tallet. Han spilte i tillegg Raymond Chandlers Philip Marolwe i “ The Big Sleep” (1946), en karakter som skal være inspirert av Sam Spade.

  Se også: