Sherilyn Fenn og Kyle MacLachlan i Twin Peaks

De beste krimseriene

Hvor er den savnede? Hva har skjedd? Hva var motivet? Hvem er gjerningspersonen? I krimsjangeren sentreres handlingen rundt forbrytelser og oppklaringen av dem, og løsningen er gjerne skjult for seerne.

HER ER VÅRE 15 FAVORITTER:

 1. Banshee sesong 3

  Banshee

  Denne spennende og actionfylte serien følger oppturene og nedturene til Lucas Hood (Antony Starr), en tidligere forbryter som utrolig nok har blitt sheriff i en landlig by i et Amish-område. Der leter han etter en kvinne som han sist så for 15 år siden, da han meldte seg for politiet slik at hun kunne rømme etter et juveltyveri.

 2. Bryan Cranston og Aaron Paul i Breaking Bad sesong 5

  Breaking Bad

  Hvor mye kan et menneske egentlig forandre seg? Gjennom fem prisbelønte sesonger følger vi Walter Whites fascinrende reise fra å være en pliktoppfyllende og uselvisk kjemilærer til å bli en beinhard og nådeløs gangster. Parallelt jakter DEA-agent Hank Schrader på Alburqueques mest hensynsløse narkobaron, uvitende om at det er hans egen svoger det dreier seg om.

  Den aller siste episoden kom ut høsten 2013, men universet lever videre i spin off-serien "Better Call Saul".

 3. David Tennant i Broadchurch sesong 1

  Broadchurch

  Byen Broadchurch i Dorset i gjør seg klar for turistsesongen, da en elleve år gammel skolegutt plutselig forsvinner. Den tragiske hendelsen setter i gang et voldsomt mediekjør og den lille byens idylliske tilværelse trues av hemmeligheter og mistanker på kryss og tvers. Vi følger politietterforskerne Ellie Miller og Alec Hardy i deres desperate jakt etter gjerningsmannen.

 4. Broen

  En person blir funnet drept på Øresundsbroen - midt på grensen mellom Sverige og Danmark. Politietterforskerne Saga Norén (Sofia Hedin) fra Malmö og Martin Rohde (Kim Bodnia) fra København er på åstedet, men det som ser ut til å være et enkeltstående drap viser seg snart å være noe mer.ham.

  Samarbeidet mellom Norén og Rohde er utgangspunktet for to spennende sesonger i riktig nordisk noir. Sesong 3, denne gangen uten Rhode, går på TV i skrivende stund.

 5. Michael C. Hall i Dexter sesong 8

  Dexter

  Michael C. Halls gjør en ikonisk rolle som Dexter Morgan, kriminalteknikeren med blodsprutanalyse som spesialfelt og seriedrap som hemmelig hobby. Han ordner opp der rettssystemet kommer til kort, og tar seg av mordere som slipper unna.

  Serien har vunnet en rekke priser og imponert og underholdt fansen gjennom hele åtte sesonger.

 6. Billy Bob Thornton i TV-serien Fargo

  Fargo

  Denne serien er inspirert av miljøbeskrivelser og trer inn i det samme fiktive universet somCoen-brødrenes spillefilm "Fargo" fra 1996.

  Handlingen utspiller seg i vinterlige, norskamerikanske miljøer i Minnesota i 2006. Martin Freeman spiller hovedrollen som den stakkarslige forsikringsagenten Lester Nygaard, Billy Bob Thornton er den kyniske leiemorderen Lorne Malvo, Allison Tolman den kloke politietterforskeren Molly Solverson og Colin Hanks den forsiktige politimannen Gus Grimly.

 7. Etterforsker Sarah Lund i Forbrytelsen spilles av Sofie Gråbøl

  Forbrytelsen

  Sarah Lund (Sofie Gråbøl) har et talent for etterforskning som mangler sidestykke. Men hennes utdradisjonelle metoder og fremgangsmåter får henne stadig i trøbbel med ledelsen. Gjennom tre kritikerroste sesonger og tre ulike forbrytelser følger vi hennes intutive etterforskningshjerne på jakt etter svar. Og sporene leder til stadighet Lund og hennes teamhøyt på strå inn i maktens korridorer.

  Se også den amerikanske versjonen "The Killing"!

 8. Mads Mikkelsen i Hannibal sesong 3

  Hannibal

  Dr. Hannibal Lecter er en av filmhistoriens mest kjente og fryktinngytende karakterer. Han er lynenede intelligent og har i tillegg til sitt psykiatriyrke store kunnskaper innen medisin, fysiologi, matlaging, kunst og musikk - et multitalent med et mørkt sinn og en forkjærlighet for kannibalisme.

  I serien spiller Mads Mikkelsen en yngre versjon av psykiateren og Hugh Dancy spiller hans pasient Will Graham, en FBI-analytiker med en ekstrem evne til å leve seg inn i seriemorderes sinn.

 9. Claire Danes som Carrie i Homeland sesong 3

  Homeland

  Serien handler om CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes) som, etter å ha gjennomført et uautorisert oppdrag i Irak, tilordnes til CIAs antiterror senter i Langley, Virginia. Mathison er en modig og glitrende agent, med en bipolar diagnose, som vi følger på en rekke farefylte oppdrag.

 10. Idris Elba i Luther sesong 3

  Luther

  Luther er en briljant politidetektiv som jakter på seriemordere. I arbeidet sitt er han nådeløs, men også en følsom mann som går langt i å utfordre loven så lenge resultatet er å løse en sak eller redde et liv.

  Privat er han selvdestruktiv og sliter med indre demoner. Dette danner grunnlaget for foreløpig tre sesonger med Idris Elba i hovedrollen. Fjerde sesong kommer angivelig i løpet av 2015.

 11. Martin Freeman og Benedict Cumberbatch i Sherlock sesong 3

  Sherlock

  Sherlock Holmes var alltid en moderne mann - det er verden som ble gammel. Nå er han tilbake som den han burde være: på kanten, moderne, komplisert og farlig - den prisbelønte skuespilleren Benedict Cumberbatch viser ham i et nytt, moderne lys.

  Når et tilfeldig møte bringer soldaten John Watson (Martin Freeman) inn i Sherlocks liv er det tydelig at de to mennene ikke kunne vært mer forskjellige, men Sherlocks intellekt kombinert med Johns pragmatisme danner raskt en urokkelig allianse.

 12. The Wire

  The Wire

  Gjennom 5 sesonger gis et mesterlig portrett av Baltimores narkotikakriminalitet, speilet gjennom gettoen, havnen, byrådet, skolene og media. Den kritikerroste HBO-serien har med sine imponerende karakterportrett, kompromissløse realisme og en fortellerkunst på nivå med historiens beste romaner, krøpet under huden på publikum verden over. Og blitt der.

 13. Elisabeth Moss i Top of the Lake

  Top of the lake

  En ung og gravid pike går ut i en iskald sjø for aldri å vende tilbake. Robin Griffin (Elisabeth Moss), en uredd men uerfaren politibetjent settes til å undersøke saken. Snart har søket etter den unge piken tatt over Robins liv og samtidig åpnet dører til hennes fortid - dører hun tidligere har gjort alt for å holde lukket.

 14. True Detective

  True Detective

  I 1995 etterforsket Louisiana-detektivene Marty Hart (Woody Harrelson) og Rust Cohle (Matthew McConaughey) et makabert drap utført av en forstyrret drapsmann. Etter et lignende drap i 2012 blir den gamle saken gjenåpnet. Marty og Rust forteller om etterforskningen i 1995 og hvordan den påvirket mennene, deres liv og deres vennskap.

  I sesong 2 møter vi helt nye karakterer (Colin Farrell, Rachel McAdams, Vince Vaughn og Taylor Kitsch) og handlingen utspiller seg i California.

 15. Dale Cooper (Kyle MacLachlan) i Twin Peaks

  Twin peaks

  Etter det brutale drapet på Twin Peaks' skjønnhetsdronning Laura Palmer, oppdager tilreisende agent Cooper (Kyle MacLachlan) at den lille byen syder av dødelige hemmeligheter, fortreffelig kirsebærpai og damned good coffee. Han tolker en underlig drøm om drapet, drikker te med Log Lady, finner et makabert gjerningssted i skogen og er fast bestemt på å løse mysteriet.

  David Lynchs kultserie gikk over to sesonger på 1990-tallet og en ny serie, hvor Maclachlan gjenopptar rollen som FBI-agenten kommer snart!

  Se også:

  Topp 10: Filmdetektiver

  Hollywoods 10 beste krimfilmer