Jungelboken

Topp 10: De best filmatiserte barnebøkene

Det sies at boka alltid er bedre enn filmen. Men noen ganger kan en fiilmatisering tilføre noe nytt og løfte historien eller tematikken over i en ny og spennende kontekst.

 

I anledning den internasjonale barnebokdagen 2. april, har vi kåret filmhistoriens mest vellykkede adapsjoner av kjente og kjære barnebøker.

 

Dette er våre 10 favoritter:

 1. Charlie og sjokoladefabrikken (1971)

  Basert på "Charlie og sjokoladefabrikken" av Roald Dahl (1964)

  Oppsummert: Gene Wilders versjon av den bisarre Willy Wonka er herlig absurd, umpa-lumpaene supersjarmerende og filmmusikken like magisk som sjokoladefabrikken.

  Om filmen: På en begivenhetsrik omvisning gjennom Willy Wonkas utrolige, spiselige univers med gigantgodterier, sjokoladefosser og alveaktige umpa-lumpaer skal en gutt ved navn Charlie komme til å oppdage den beste hemmeligheten av dem alle: et sjenerøst og varmt hjerte.

 2. Arriettas hemmelige verden (2012)

  Basert på "Lånerne" av Mary Norton (1952)

  Oppsummert: Studio Ghiblis animerte adapsjon av den klassiske barneboka er fortryllende og fascinerende, med fantasifulle visuelle detaljer og en vakker fargepalett.

  Om filmen: Under gulvet i et stort vakkert hus, i en magisk gjengrodd hage, bor bittelille Arrietta med sine like små foreldre. I huset bor en gammel dame som er lykkelig uvitende om sine leieboere. Alt de eier lager de fra ting de har lånt. Vann, mat, strøm og møbler. Bord, stoler og kjøkkenredskaper. De låner bare litt hver gang, så ingen skal legge merke til det.

 3. Matilda (1996)

  Basert på "Matilda" av Roald Dahl (1988)

  Oppsummert: Mara Wilson er perfekt som unike Matilda og Pam Ferris perfekt som grusomme Trunchball. Roald Dahls fantasifulle humoristiske univers tas godt vare på i denne vellykkede filmatiseriengen.

  Om filmen: Matilda har veldig lyst til å lære seg ting, som å lese og skrive, men det er ikke de motbydelige foreldrene hennes så opptatte av. Etter mye mas blir imidlertid Matilda sendt til en skole der rektoren slett ikke er glad i barn. Miss Trunchbull er ei diger hurpe som elsker å gjøre livet surt for elevene. Matilda, derimot, blir raskt venner med læreren sin, Miss Honey. Det skal imidlertid vise seg at Matilda har skjulte evner som er svært gode å ha når de voksne rotter seg sammen mot henne.

 4. Jørgen + Anne = sant (2011)

  Basert på "Jørgen + Anne er sant " av Vigdis Hjort (1984)

  Oppsummert: En prisbelønt perle av en norsk barnefilm som virkelig tar barns følelsesliv på alvor. Vakker, sår og vidunderlig med imponerende barneskuespillere.

  Om filmen: Anne Lunde går i 5 klasse og forelsker seg hodestups i den nye gutten i klassen, Jørgen Ruge. Anne har selv har vært mest opptatt av å slå guttene i håndbak eller løpe fra dem. Men når skolens peneste jente Ellen også forelsker seg i den nye innflytteren, tilspisser situasjonen seg. Oddsene er kanskje ikke på hennes side, men Jørgen Ruge skal bli hennes kjæreste.

 5. Where the Wild Things Are (2009)

  Basert på "Where the Wild Things Are" ("Til Huttetuenes land") av Maurice Sendak (1963)

  Oppsummert: En vidunderlig leken utbrodering og visualisering av en høyt elsket barnebok som kun består av ti setninger. Mesterlig regissert av Spike Jonze og med et nydelig soundtrack av Karen O, vokalisten i Yeah Yeah Yeahs.

  Om filmen: Filmen forteller historien om einstøingen Max, en vilter og følsom gutt som føler seg misforstått hjemme og derfor flykter til Huttetuenes land. Max havner på en øy der han møter mystiske og rare vesener som er like ville og uforutsigbare følelsesmessig som i han selv. Skapningene lengter etter lederskap og Max blir deres konge, men erfarer at det ikke alltid er så lett å være den som bestemmer.

 6. Ronja Røverdatter (1984)

  Basert på "Ronja Røvedatter" av Astrid Lindgren (1981)

  Oppsummert: Våfferdådå? Fordi dette er en så genial adapsjon på alle måter at den nesten går i ett med boka. Man lever seg dypt inn i røverskogene med alle dens skumle og morsomme skapninger.

  Om filmen: Ronjas liv begynte storslaget. I samme øyeblikk som hun for første gang slo øynene opp, slo lynet ned og delte Mattisborgen i to. Hennes far, Mattis, den mektigste røverhøvdingen i alle berg og skoger - var vill av lykke over datteren. Nå skulle Mattisslekten fortsette, for her var emnet til en ny røverhøvding. Dessuten var Ronja garantien for at Mattisrøverene nå skulle seire over de forhatte Borkarøverene, for Borka hadde ingen arving, trodde de.

 7. Legenden om Naria - Løven, heksa og klesskapet (2005)

  Basert på "Løven, heksa og klesskapet" av C. S. Lewis (1950)

  Oppsummert: Troverdige, sjarmerende barneskuespillere, et vellaget og gjennomført univers og en forrykende Heksa Hvit, i form av alltid glitrende Tilda Swinton.

  Om filmen: Lucy, Edmund, Susan og Peter trer inn i verdenen Narnia gjennom et magisk klesskap når de leker gjemsel på godset til en eldre professor. Der oppdager de et sjarmerende og fredelig land med snakkende dyr, dverger, fauner, kentaurer og kjemper. Men nå hviler det en forbannelse over landet. Den onde heksa har kastet en forbannelse over landet som gjør at det alltid er vinter.

 8. Den fantastiske Mikkel Rev

  Basert på "Den fantastiske Mikkel Rev" (1970)

  Oppsummert: Historien fra boka spinner videre inn i et særpreget, kult animert univers som kun Den fantastiske Wes Anderson kunne laget. Varm, humoristisk og herlig absurd.

  Om filmen: Herr og Fru Rev lever et idyllisk liv med deres sønn Ask. Etter tolv år i denne rolige tilværelsen begynner Herr Rev å kjenne på sine dyriske instinkter, og det tar ikke lang tid før han er tilbake i gamle vaner med å stjele mat på nabogårdene. Ved å gjøre dette setter han ikke bare seg og sin familie i fare, men også alle de andre dyrene i området.

 9. Jungelboken

  Basert på "Jungelboken" av Rudyard Kipling (1894)

  Oppsummert: Et spennende eventyr av en håndtegnet film med herlig, svingende musikk. Måten karakterene er utviklet på, ikke bare i form av hva de gjør, men også hvorden de låter, ser ut og beveger seg, er helt brilliant.

  Om filmen: Vi blir med menneskebarnets Mowgli, som vokser opp i jungelen, på eventyr sammen med den trofaste panteren Bagheera, den jazzende orangutangen Kong Louie og den lekne bjørnen Baloo. Baloo lærer Mowgli alt om livets goder, og om hva riktig vennskap betyr.

 10. Harry Potter og de vises stein (2001)

  Basert på "Harry Potter og de vises stein" av J. K. Rowling (1997)

  Oppsummert: En vidunderlig start på det som skulle bli tidenes mest populære filmserie sprunget ut av en barnebok. Vi elsker måten alle de vidunderlige karakterene og de magiske omgivelsene er overført til lerretet på.

  Om filmen: Harry Potter bor i et kott under trappa hos dumlingene onkel Wiktor og tante Petunia. Han har ikke feiret bursdag på 11 år og behandles dårlig. En dag kommer et mystisk brev fra en anonym avsender. Han blir invitert til et utrolig sted fylt av trolldom og hekseri, og livet hans tar en magisk vending.