Mike Myers som Dr. Evil i Austin Powers in Goldmember

Toppliste: Gærne vitenskapsmenn på film

Gærne, geniale og grusomme: I anledning norgespremieren på "Ex Machina" har vi funnet frem våre vitenskapsfavoritter fra filmens verden!

 1. Rudolf Klein-Rogge som C.A. Rotwang - the Inventor i Metropolis

  C.A. Rotwang

  Metropolis (1927), spilt av Rudolf Klein-Rogge.

  Love will tear us apart.

  Rotwang er en genial vitenskapsmann og oppfinner i en futuristisk by. Hans hjerte banker for Hel, men hun forlot ham til fordel for byens leder Joh Fredersen. Dessverre døde hun under fødselen av sønnen Freder. Han bestemmer seg derfor for å lage roboten Maschinenmensch (maskinmennesket) for å erstatte sin tapte kjærlighet (hvem ville ikke ha gjort det?).

  Men hevnen er også søt, så han ender opp med å bruke roboten til å hevne seg på Joh og Freder ved å skape et enormt opprør blant byens arbeidere og destruktive lyster blant overklassen. Det føltes nok mye bedre! Rotwang faller i døden under et avsluttende slagsmål med Freder på toppen av byens katedral.

 2. Christopher Lloyd som Dr. Emmett Brown

  Dr. Emmett Brown

  Tilbake til fremtiden-filmene (1985-1990), spilt av Christopher Lloyd.

  Tidløs eksentriker.

  Emmett Lathrop "Doc" Brown er "a student of all sciences" og en lidenskapelig oppfinner. Han er best kjent som skaperen av verdens første tidsmaskin, son han har bygget ut fra en DeLorean sportsbil av alle ting. Ideen fikk han i et syn en gang han slo hodet sitt i en servant (selvsagt).

  Arbeidet hans har høy anseelse, men han oppfattes som distré, rar, eksentrisk og av noen, gal. Han går ikke av veien for å bruke illegale og kriminelle metoder for å få tak i det han trenger til oppfinnelsene sine. Plutonium fra libyske terrorister, for eksempel! Alltid politisk korrekt.

  Karakteren skal være inspirert av Albert Einstein og Leopold Stokowski.

 3. Mike Myers som Dr. Evil i Austin Powers in Goldmember

  Dr. Evil

  Austin Powers-filmene (1997-2001), spilt av Mike Myers.

  Skallet lege søker hai med laser.

  Faren var terroriserende og moren en fransk protituert. Da han var 18 begynte han på sine seks år på "evil medical school", og siden gikk han på the British Intelligence Academy sammen med Austin Powers, Basil Exposition og Number 2. Han var visstnok akademiets beste student.

  Dr. Evil beskjeftiger seg med planer om å terrorisere og ta over verden og har gjemmesteder under ørkenen i Nevada, på toppen av Space Needle i Seattle, i en vulkan og på månen. I tillegg har han et romskip som ligner på et fallossymbol og en ubåt. Et av hans største ønsker er å eie haier med "frickin' laser beams" festet til hodene deres.

  Han er så glad i seg selv og sin ondskap at han har laget en dvergklone som heter Mini-Me. Arret i ansiktet ser ut til å stamme fra akademisk sabelfekting (selvsagt).

  Karakterens hovedinspirasjon er Ernst Stavro Blofeld fra James Bond-filmen "You Only Live Twice".

 4. Peter Sellers som Dr. Strangelove i Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

  Dr. Strangelove

  Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), spilt av Peter Sellers.

  Mein Führer! I can walk!

  Dr. Strangelove er den amerikanske presidentens rullestolsittende vitenskapelige rådgiver. Han er ekspert på atomkrig og i et forsøk på å motarbeide Sovjetunionens dommedagsmaskin foreslår han at presidenten skal samle hundretusenvis av mennesker med en overvekt av kvinner til å ri av stormen i dyptliggende sjakt.

  Dette er forsåvidt greit, men Dr. Strangelove er også "tidligere" nazist og jobbet for tysklands regime under andre verdenskrig. På høyrehånden har han en hanske som skal hjelpe mot ukontrollerte armbevegelser (les: Hitlerhilsen). Den funker sånn passe. To ganger adresserer hans også presidenten som Mein Führer (ops!).

  Karakterens inspirasjon er strategen Herman Kahn, matematikeren Jon von Neumann, rakettforskeren Wernher von Braun og hydrogensbombens far Edward Teller.

 5. Colin Clive som Henry Frankenstein i Frankenstein fra 1931

  Henry Frankenstein

  Frankenstein (1931), spilt av Colin Clive.

  It's alive!

  Den unge, besatte vitenskapsmannen Henry Frankenstein vil skape liv. Gudskompleks, anyone? Han stenger seg inne i laboratoriet i et forlatt tårn og nekter å møte noen, ikke en gang sin forlovede.

  Han lapper sammen en kropp bestående av legemer fra lik assistenten Fritz har gravd opp fra bakken (drittjobb) og vekker den til live ved hjelp av elektriske instrumenter. Litt kjedelig at Fritz henter opp en kriminell hjerne istedenfor en normal en, og monsteret dreper Fritz, Frankensteins professor og en uskyldig jente. Men det viktigste er at han klarte det, eller?