Metalhead

De beste islandske filmene

Den første langfilmen fra Island som ikke er en co-produksjon er "Milli fjalls og fjöru" fra så sent som 1949. Siden har filmindustrien på Island skutt fart, og det lille landet har nå en jevn filmproduksjon.

 

Her er 15 islandske filmanbefalinger, selvsagt med storheter som Fridrik Thór Fridriksson, Ragnar Bragason og Baltasar Kormákur:

 1. Victoria Abril (Lola) i 101 Reykjavik

  101 Reykjavik

  2000

  Antihelten Hlynur bor fortsatt hjemme hos mamma med sosialstøtte som eneste inntekt. Med Reykjaviks natteliv som bakteppe, gir denne rare, svarte komedien oss et innblikk i Hlynur forvirrede erotiske univers.

  Sexlivet hans er innviklet og forvirrende, ikke minst for ham selv. Identitetskrisen blir ikke mindre da moren kommer ut av skapet, og han allerede hatt heftig kontakt med morens kjæreste.

  Omgitt av varme kropper, røyk, heftige rytmer og høy temperatur er det lett å glemme den arktiske vinteren utenfor. Og Hlynur er lite opptatt av hvor han befinner seg. Han har aldri vært fristet til å utforske verden utenfor sitt eget mikrokosmos: postnummer 101 Reykjavik. Men uten det minste ønske om å bli voksen, blir han stadig utsatt for skjebnens brutale luner.

  Regi: Baltasar Kormákur

  Skuespillere: Victoria Abril, Hilmir Snaer Gudnason, Baltasar Kormákur, Ólafur Darri Ólafsson, Gudmundur Thorvaldsson

 2. Nína Dögg Filippusdóttir i Barn

  Barn

  2006

  Karitas er en enslig mor til fire og forsøker desperat å mestre problemene og dagene. Mens hun kjemper en håpløs kamp med ektemannen om foreldreretten til deres tre døtre, aner hun ikke noe om hva som foregår i hennes tolv år gamle sønn Gudmunds liv. Han er utsatt for en meget brutal mobbing i skolen, og hans liv er raskt og destruktivt på vei mot avgrunnen.

  Regi: Ragnar Bragason

  Skuespillere: Gísli Örn Garðarsson, Nína Dögg Filippusdóttir, Ólafur Darri Ólafsson, Andri Snær Magnasson, Hanna María Karlsdóttir

 3. Djeveløya

  Djeveløya

  1996

  Under 2. verdenskrig okkuperte 100 000 amerikanske soldater Island med dets 144 000 innbyggere. Under okkupasjonen erklærte Island seg selvstendig fra Danmark, og samtidig tiltok folkevandringen fra den fattige landsbygda inn til hovedstaden Reykjavik - mulighetenes og rikdommens by.

  Amerikanerne flyttet etter hvert ut av Reykjavik til flybasen Keflavik, men de lot brakkene stå igjen til glede for husløse islendinger. Og det er i brakkebyen Camp Thule vår historie finner sted. Vi følger den noe spesielle familien til sannsigersken Karolína og deres omgangskrets. Familien bebor campens største brakke og nyter en viss anseelse blant naboene. Riktignok nok er Karolína nokså gal, men hun kan se fremtiden i kortene sine og har dessuten en helt selvfølgelig evne til å få det som hun vil.

  Regi: Fridrik Thor Fridriksson

  Skuespillere: Baltasar Kormákur, Gísli Halldórsson, Sigurveig Jónsdóttir, Halldóra Geirhardsdóttir, Sveinn Geirsson, Gudmundur Óla

 4. Hilmir Snær Guðnason, Hélène de Fougerolles og Sven Nordin i Havet

  Havet

  2002

  Gamle Thordur synger på siste verset og vil svært gjerne at livsverket hans, fiskefabrikken og -kvoten, skal bli i familien. Han inviterer sine voksne barn hjem til den avsidesliggende fjorden nord på Island i håp om å få ordnet alt før han selv trekker sitt siste pust.

  Men dette er lettere sagt enn gjort. Barna kommer riktignok "hjem", men de har alle sammen helt andre ambisjoner i sine liv enn å drive fiskevirksomheten videre, og de fleste av dem har helt andre ting de heller ønsker å kommunisere til familiens overhode. Thordur håper imidlertid at sønnen Agust, den yngste, skal ta over kvoten og fiskeriet. Han er overbevist om at sønnen vil gi opp sine studier i Paris, ta med seg sin franske kjæreste hjem til Island og etablere seg som fiskehøvding i Norðafjorður. Men så snart familien samles, kryper gamle spøkelser ut av mørket...

  Regi: Baltasar Kormákur

  Skuespillere: Sven Nordin, Nína Dögg Filippusdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Hélène de Fougerolles

 5. Ildfjell

  Ildfjell

  2011

  Vi tas med på en vakker, rørende og vemodig siste akt i en kjærlighetshistorie mellom to helt vanlige mennesker.

  Hannes og kona Anna måtte forlate Vestmannaøyene på Island etter vulkanutbruddet i 1973. Han fikk seg raskt jobb som vaktmester i Reykjavik og alle planer om å vende tilbake smuldret bort.

  Nå, 37 år senere, går Hannes av med pensjon. Han kommer fra en tid da mannen var herre i sitt hus og hengivenhet var noe som hørte kvinner og julaften til. Han er humørsyk, har et ikke-eksisterende forhold til sine barn og kona har etablert sin egen tilværelse på dagtid. Fremtiden fortoner seg som et stort, sort hull. En nær døden-opplevelse får Hannes til å se sitt liv og sin kone i et nytt lys. Men så blir Anna rammet av slag. Sigur Rós-keyboardist Kjartan Sveinssons musikk gir nydelig stemning til Rúnar Rúnarssons nostalgiske og innsiktsfulle drama om alderdom og hva som gjør livet verdt leve.

  Regi: Rúnar Rúnarsson

  Skuespillere: Theodor Juliusson, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Elma Lisa Gunnarsdottir, Ágúst Örn B. Wigum, Kristín Davíðsdóttir

 6. Erlendur (Ingvar E. Sigurdsson) i Jar City

  Jar City

  2006

  En eldre mann blir funnet drept i sin kjellerleilighet. Politiinspektør Erlendur og hans mannskap har ikke så mye å gå etter i etterforskningen, men et fotografi av en ung jentes grav gir dem en ledetråd. De oppdager at for flere år siden var offeret anklaget, men ikke dømt, for noen forferdelige forbrytelser. Ble den gamle mannen innhentet av sin fortid?

  Når Erlendur gjenopptar denne ytterst krevende saken, hvor han følger et spor med uvanlige juridiske bevis, oppdages intrikate hemmeligheter- mye større enn drapet på én gammel mann, og med ledetråder som nøstes inn i den genetiske blodlinjen til et helt land.

  Regi: Baltasar Kormákur

  Skuespillere: Ingvar Eggert Sigurdsson, Ágústa Eva Erlendsdótir, Björn Hlynur Haraldsson

 7. Med allt á hreinu

  Med allt á hreinu

  1982

  Musikalkomedie om et kvinnelig og et mannlig band som drar på turné sammen og ender opp i rivalisering. Skuespillerne består av medlemmene i de reelle popbandene Stuðmenn og Grýlurnar.

  Regi: Ágúst Gudmundsson

  Skuespillere: Eggert Thorleifsson, Egill Olafsson, Ragnhildur Gísladóttir, Jakob Magnússon, Anna Björns, Tómas M. Tómasson, Linda Björk Hreidarsdottir, Asgeir Oskarsson, Herdís Hallvardsdóttir, Inga Rún Palmadóttir, Bórdur Arnason, Valgeir Gudjónsson

 8. Metalhead

  Metalhead

  2013

  Året er 1970 og Black Sabbats første album markerer starten på metallbølgen. Samme år blir Hera født og vokser opp på en liten gård. Storebroren blir drept i en ulykke når hun er liten, men Hera finner trøst i musikksamlingen hans.

  Som 20-åring møter vi Hera som en rebelsk jente med en egen evne til å havne i trøbbel. Hun spiller gitar og drømmer om å reise vekk for å danne sitt eget band, men kommer ikke lenger enn til busstoppet. Landsbygda ser på Hera med forsonende øyne og aksepterer mange av hennes utskeielser. Men ett sted går grensen…

  Regi: Ragnar Bragason

  Skuespillere: Ingvar Eggert Sigurðsson, Sveinn Ólafur Gunnarsson

 9. Mr. Bjarnfredarson

  Mr. Bjarnfredarson

  2009

  Komedie om Georg som prøver å få livet på stell etter fem år i fengsel.

  Filmen vant seks priser under Islands Amanda, Edda, og var nominert til ytterligere fem.

  Regi: Ragnar Bragason

  Skuespillere: Ágústa Eva Erlendsdóttir, Hilmir Jensson, Jökull Steinarsson

 10. Noi Albinoi

  Noi Albinoi

  2003

  Er han landsbyidiot eller et geni i forkledning? 17 år gamle Nói har uansett en desperado i magen. Han driver gjennom livet i en liten landsbygd i en inneklemt, trang fjord nord på Island.

  Med følgende tanker forsøker han å fikse livet sitt så godt han kan:

  1. Bli kvitt den helvetes skolen. Makan til uinteressant møkk!!

  2. Få litt skikk på fatter'n. Han drikker og ljuger for mye!!

  3. Flykte vekk til et mye bedre sted, gjerne Hawaii, sammen med den fineste jenta i by'n. Íris som jobber på bensinstasjonen. Blir hun med, mon tro?

  Regi: Dagur Kári

  Skuespillere: Tómas Lemarquis, Kiddi Beikon, Thröstur Leó Gunnarson

 11. Om hester og menn

  Om hester og menn

  2013

  En romantisk komedie som vever sammen en rekke skrøner om et lite islandsk bygdesamfunn og menneskene - og hestene(!) - som bor der. Menneskene virker minst like ledet av sine dyriske instinkter som sine firbeinte venner i denne humoristiske filmen. Man får se uforglemmelige, lidenskapelige scener mellom hingst og merr, mann og kvinne og ikke minst noen flasker russisk vodka.

  Regi: Benedikt Erlingsson

  Skuespillere: Ingvar E. Sigurðsson, Charlotte Bøving, Steinn Ármann Magnússon, Helgi Björnsson, Kristbjörg Kjeld, Sigríður María Egilsdóttir, Juan Camillo Roman Estrada

 12. Reisen tilbake

  Reisen tilbake

  1991

  Thorgeir er sauedriver på Nord-Island, men en dag er han for gammel til å fortsette det strie arbeidet. Han flytter inn til Reykjavik til datteren og hennes familie. De er imidlertid uforberedt på besøket, og datteren plasserer Thorgeir på et gamlehjem.

  Der møter han Stella, en pike hjemmefra. Like gammel som ham selv, men ukuelig og stolt. De to gjenoppfrisker sitt gamle vennskap, og sammen setter de seg mot det de opplever som en uverdig tilværelse på hjemmet. En mørk natt stjeler de en jeep og tar fatt på reisen nordover. De når en øy med et gammelt våningshus, nå omgjort til feriebolig. Dette blir tilholdsstedet deres før de legger ut på den siste reisen.

  Regi: Fridrik Thór Fridriksson

  Skuespillere: Valgerdur Dan, Rúrik Haraldsson, Gísli Halldórsson, Sigridur Hagalín, Hilmar Sigurðsson, Tinna Gunnlaugsdóttir, Bruno Ganz, Egill Olafsson

 13. Rokland

  Rokland

  2011

  En tragikomisk historie om den ensomme opprøreren Boddi Steingrimsson som bor i en liten by på Nord-Island. Boddi hater det moderne, materialistiske samfunnet og kritiserer alt og alle på sin lille blogg. Snart blir han utstøtt fra samfunnet, akkurat som hans vikinghelt Grettir.

  Etter en rekke dramatiske hendelser klikker det for Boddi og han rir sørover til storbyen på hesten Nietzsche. Han har en pistol i lommen og er klar for revolusjon.

  Regi: Marteinn Thorsson

  Skuespillere: Thórhallur Sigurdsson, Ólafur Darri Ólafsson, Elma Lisa Gunnarsdottir, Stefán Hallur Stefánsson, Lara Johanna Jonsdottir, Thorunn Magnusdottir

 14. Sódóma, Reykjavik

  Sódóma, Reykjavik

  1992

  Moren til Axel vil se på TV, men søsteren Maja har ved et uhell tatt med seg fjernkontrollen. Axel blir sendt på leting, og på reisen blir han involvert i konflikten mellom Moli, en brennevinsmugler, og Aggi, en nattklubbeier som vil blir islands første mafiaboss!

  Det høres kanskje søkt ut, men filmen var en del av det offisielle programmet i Cannes.

  Regi: Oscar Jónasson

  Skuespillere: Björn Jörundur Fridbjörnsson, Margrét H. Gústavsdóttir, Sóley Eriksdóttir, Eggert Thorleifsson, Helgi Björnsson

 15. Paul (Ingvar E. Sigurdsson) og kjæresten (Margrét Helga Jóhannsdóttir) i Universets engler

  Universets engler

  2000

  I forstad til Reykjavik bor Páll sammen med sine foreldre og to søsken. Páll er som de fleste andre gutter i tjueårene opptatt av jenter, venner, fester og hva man skal bli her i verden. Men både Paul og familien hans begynner å merke en forandring i væremåten hans, en forandring som etter hvert blir så ekstrem at han må tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus.

  På sykehuset utvikler han vennskap med tre andre pasienter. Oli Beatle hevder at det er han som har skrevet alle sangene til The Beatles og at han har sendt dem ved hjelp av telepati. Victor tror han er Adolf Hitler og Peter har tatt syre en gang for mye og klarer ikke å vende tilbake til virkeligheten.

  Regi: Fridrik Thór Fridriksson

  Skuespillere: Baltasar Kormákur, Ingvar Sigurdsson, Hilmir Snaer Gudnason, Björn Jörundur