Alicia Vikander på Anna Karenina-premiere i London

Vikander i åtte roller

Hun nevnes allerede som Oscarkandidat for hovedrollen i den kommende filmen «Tulip Fever». Det er bare en av åtte filmer med Alicia Vikander som får premiere i år.

– Det er litt rart, det blir en ketsjupeffekt. Jeg har jobbet uavbrutt i to og et halv år, og nå kommer alle filmene på en gang, sier den svenske skuespilleren til TT.

Hun gjør intervjuet på telefon fra København, der dramaet «The Danish Girl» spilles inn.

Filmen, som har vært på gang i mange år, og der Nicole Kidman og Naomi Watts har vært aktuelle for rollen som Vikander gjør, bygger på den virkelige historien om verdens førstes kjønnsskifte.

Eddie Redmayne, nylig Oscarvinner for innsatsen i «The Theory of Everything», spiller Einar Wegener som bytter kjønn og blir Lili Elbe.

Eddie Redmayne i The Danish Girl
Eddie Redmayne i The Danish Girl

– Jeg har gjort svært mye research og møtt mennesker i transemiljøet. Man kan si at filmen er inspirert av en bok, som i sin tur var inspirert av virkelige hendelser, forteller Alicia Vikander videre.

Mange filmroller

«The Danish girl» får verdenspremiere i høst og er en av Vikanders mange filmer dette året (norsk premiere er planlagt til 5. februar 2016, red. anm.). Blant de andre hører det britiske science fiction-dramaet «Ex Machina» som nå er kinoaktuell.

Alicia Vikander i The Man From U.N.C.L.E
Alicia Vikander i The Man From U.N.C.L.E

Hun spiller også i actionkomedien «The Man From U.N.C.L.E» (premiere 14. august) og i «The Testament of Youth» som ikke ser ut til å komme på kino her på berget. Sistnevnte er enda en virkelighetsinspirert fortelling som handler om Vera Brittain, kvinnen som etter første verdenskrig ble en av Englands mest kjente pasifister og som skrev om det i boken «Testament of Youth».

Historien fortelles fra hennes perspektiv, sier Alicia Vikander – som kommentar til at hun er med i praktisk talt hver eneste scene.

Kit Harington og Alicia Vikander i Testament of Youth
Kit Harington og Alicia Vikander i Testament of Youth

Hun forteller at innspillingen var svært intensiv. Filmen ble spilt inn i løpet av seks uker – med et veldig lite budsjett.

– Det var utfordrende å spille en brite som er et ikon, og som alle engelskmenn har lest om på skolen. Jeg var nervøs for om jeg skulle få til aksenten, jeg ville yte henne rettferdighet. Men både filmen og aksenten min er blitt veldig fint mottatt av engelskmennene. Og Veras datter var med på vår presseturné og det viser jo at hun likte filmen.

Lang research

Researchen startet Alicia Vikander med for tre år siden.

– Det var da jeg hørte snakk om prosjektet, og ettersom jeg var interessert i det, leste jeg boken. I England er det den mest leste romanen om første verdenskrig.

– Det er alltid annerledes å portrettere personer som lever eller har levd. Her kunne jeg titte på fotografier, jeg kunne studere hennes skrevne ord, jeg ville finne essensen i boken og få med dette i filmen, slår hun fast.

Hva er det som får Alicia Vikander til å tenne på en rolle? Mye handler om regissøren og medskuespillere, og hun sier at hun har hatt flaks som har fått jobbe med folk hun har følt for å jobbe med.

– Men jeg leter også etter prosjekter som gjør meg nervøs, jeg vil finne noe som jeg ikke riktig kan. Reisen dit er veldig morsom, også om det er nervøst.

Noen nye svenske filmer er ikke aktuelle. Derimot kommer hun til å representere en svensk film under årets Cannes-festival, som speaker på Stig Björkmans dokumentarfilm om Ingrid Bergman.

Alicia Vikander i Ex Machina
Alicia Vikander i Ex Machina

Oppsummert: disse filmene er talentfulle Alicia Vikander kinoaktuell med i 2015:

Seventh Son - Den siste lærling - hadde norsk premiere i januar

Ex Machina - går på norske kinoer nå

Testament of Youth - svensk premiere 17. april 2015

The Man From U.N.C.L.E - norsk premiere 14. august

Adam Jones - planlagt verdenspremiere i oktober

The Danish Girl - planlagt p

Tulip Fever - planlagt premiere i 2015

The Light Between the Oceans - planlagt premiere i 2015