It Follows

Skrekkfilmen kritikerne digger

"It Follows" skremmer og imponerer både publikum og anmeldere.

Skrekkfilmsjangeren har i lang tid hatt et noe frynsete rykte takket være en serie farsotter på 90-tallet. Siden den gode tiden på 70-tallet har det vært lenge mellom kinofilmene som får både publikum og anmeldere til å grøsse positivt. Men fra fredag 17. april er en slik tittel å finne i kinoprogrammet: "It Follows".

Les også: Topp 10: Kritikerroste skrekkfilmer fra 2000-tallet

Maika Monroe i It Follows
Maika Monroe i It Follows

"Seksuelt overførbar skrekk"

Filmen følger 19 år gamle Jay (Maika Monroe) som etter en het natt får beskjeden ingen vil ha: hun er smittet, og ikke av hva som helst. Jay er nå en av de mange som bærer på en forbannelse som sprer seg over hele USA. Forbannelsen overføres seksuelt, og den eneste måten å kvitte seg med den på er ved å ha sex med en annen. Velger du å ikke kvitte deg med den vil du bli forfulgt av noe, eller noen, helt til du en dag blir drept.

"It Follows" har en imponerende score på 95% på nettstedet RottenTomatoes, og også her hjemme lar anmelderne seg imponere. I skrivende stund trilles det femmere og seksere på terningen.

Les også: De mest irriterende skrekkfilmklisjeene

Maika Monroe i It Follows
Maika Monroe i It Follows

Dette sier anmelderne:

- It Follows er dypt foruroligende, på et eksistensielt nivå de færreste skrekkfilmer når. Den er ekstremt guffen.

Cinema, terningkast 6

- (...) It Follows er den beste skrekkfilmen som har blitt vist på norske kinoer dette tiåret.

Dagbladet, terningkast 6

- Ved å dyrke klassisk horror og samtidig interessere seg for hvordan levende mennesker opplever genuin skrekk, befester Mitchell sin posisjon som et av de mest lovende navnene i amerikansk indiefilm, via en sjanger som kan spenne bein på de fleste.

Natt&Dag, terningkast 6

- En så kunstnerisk vellykket grøsser har jeg ikke sett siden «La den rette komme inn».

Bergens Tidende, terningkast 6

- Å, du milde satan for en djevelsk bra film.

FilmMagasinet, terningkast 5

- «It Follows» er en film du er nødt til å se hvis du liker grøssere.

Side3, terningkast 5

- Det er sjelden å møte ny skrekkfilm med et så dristig, behersket filmspråk som «It Follows». Særlig for en film som spiller så skamløst på de klassiske ingrediensene i sjangeren: tenåringsjente, sex og død.

Adressa, terningkast 5

- Etter å ha sett noen skrekkfilmer kan man forutse hva som skal skje, men ikke her. Flere ganger gikk det kaldt nedover ryggen, selv på en kyniker som meg.

Aftenposten, terningkast 5

- I tillegg til en original vri på sjangerens konvensjoner, er It Follows nemlig både ekstremt stilsikker, gjennomgående angstfylt, herlig pirrende og deilig skremmende.

P3, terningkast 5

Se trailere og les mer om "It Follows" her