Jack Nicholson i Ondskapens Hotell

Topp 10: Jack Nicholsons beste roller

Jack Nicholson startet filmkarrieren sin med en rekke småroller på 1960-tallet, men det store gjennombruddet kom med "Easy Rider" i 1969. Filmen ble en kjempesuksess og Nicholson fikk sin første Oscar-nominasjon for innsatsen som George Hanson.

 

Siden har mannen med det utrykksfulle ansiktet hatt over 70 roller på film og TV.

 

Dette er våre favorittroller!

 1. Jack Nicholson i Et spørsmål om ære

  Col. Nathan R. Jessup

  Et spørsmål om ære (A Few Good Men), 1992

  You can´t handle the truth!

  Marinedvokaten Lt. Daniel Kaffee (Tom Cruise) forsvarer to marinesoldater som er anklaget for å ha drept en kollega. Saken stinker av korrupsjon, og Kaffee starter en grundig etterforskning. Col. Nathan R. Jessup tilbyr Kaffee all hjelpen han trenger, men det kommer snart frem at noe ikke stemmer...

  Scenen der Tom Cruise kryssforhører Nicholson er legendarisk, kanskje den beste rettssal-scenen noensinne. Nicholson ble nominert til både Oscar og Golden Globe for beste birolle for sin prestasjon.

 2. Jack Nicholson i Tid for mer ømhet

  Garrett Breedlove

  Tid for ømhet, 1983 og Tid for mer ømhet, 1996

  If you wanted to get me on my back, all you had to do was ask me.

  Det er først når Aurora (Shirley MacLane) begynner å omgås den kvinnebedårende naboen og eksastronauten Garrett Breedlove at livet hennes får nytt og spennende innhold.

  Nicholson har en unik evne til å stjele all oppmerksomhet når han dukker opp på skjermen, og det gjør han også her, selv rollen hans mest av alt bygger opp under Auroras rollefigur.

  Han vant velfortjent sin andre Oscar og Golden Globe for innsatsen i "Tid for ømhet".

 3. Jack Nicholson i Hva angår Schmidt

  Warren Schmidt

  Hva angår Schmidt (About Schmidt), 2002

  Relatively soon, I will die. Maybe in 20 years, maybe tomorrow, it doesn't matter.

  Warren Schmidt har nådd flere av livets veiskiller. 1. Han har akkurat gått av med pensjon etter lang og tro tjeneste i forsikringsbransjen, og føler seg fullstendig unyttig. 2. Hans eneste datter er i ferd med å gifte seg med en fyr Warren neppe ville karakterisert som drømmemannen. 3. Etter 42 års ekteskap blir han enkemann når hans kone avgår ved døden.

  En varmt portrett av en aldrende mann, både morsomt og sårt, som definitivt skulle gitt Jack Nicholson hans fjerde Oscar. Det ble med nominasjonen, men han vant i det minste Golden Globe for rollen.

 4. Jack Nicholson i The Departed

  Frank Costello

  The Departed, 2006

  I don't want to be a product of my environment. I want my environment to be a product of me.

  I Boston har delstatspolitiet gått til full krig mot byens organiserte kriminalitet. Nøkkelen til suksess ligger i å fjerne den mektige mafiabossen Frank Costello med hjelp fra innsiden. Den unge politimannen Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) får i oppdrag å infiltrere gjengen og komme så nært innpå Costello som mulig.

  Nicholson demonstrerer her at han er solid som alltid. Han ble Golden Globe-nominert for birollen.

 5. Jack Nicholson i Easy Rider

  George Hanson

  Easy Rider, 1969

  What's "dude"? Is that like "dude ranch"?

  De unge hippiebikerne Wyatt og Billy kastes i fengsel av en lokal sheriff for en mindre overtredelse. I fengselet møter de den liberalske alkoholiske advokaten George Hanson. Han får dem ut, og blir med dem på reisen mot New Orleans og Margi Gras.

  Med denne rollen fikk verden øynene opp for den unge Nicholson. En tilsynelatende enkel birolle foreviges av den uttrykksfulle og halvgale mannen. Nicholson ble nominert til både Oscar og Golden Globe.

 6. Jack Nicholson i Batman (1989)

  Joker/Jack Napier

  Batman, 1989

  I have given a name to my pain, and it is Batman.

  Takket være pengene Batman har arvet, har han sterk nok økonomi til å kunne bekjempe kriminalitet på de mest dramatiske og oppfinnsomme måter. Til Jokerens store irritasjon, som har illevarslende planer for beboerne i Gotham. Men Batmans stadige innblanding hindrer Jokeren i å gjennomføre sine planer.

  Jokeren er en av de mest onde, sinnforvirrede og psykotiske drapsmennene i superheltverdenen, og Nicholsons versjon av den forstyrrede superskurken er fylt av humor og galskap. Han ble Golden Globe-nominert for rollen.

  Se klipp

 7. Jack Nicholson i Chinatown

  J.J. Gittes

  Chinatown, 1974

  You're dumber than you think I think you are.

  Jake Gittes er en vittig privatdetektiv som har skapt seg et "ærlig og redelig" levebrød ut av den lave moralen som hersker i førkrigstidens Los Angeles. Han blir engasjert av en vakker sosietetskvinne (Faye Dunaway) til å etterforske ektemannens utenomekteskapelige affærer, og snubler rett inn i et nett av dobbeltspill og svik.

  Nicholson ble Oscar-nominert for Beste hovedrolle og vant Golden Globe for denne ikoniske detektivrollen.

 8. Jack Nicholson i Gjøkeredet

  R.P. McMurphy

  Gjøkeredet (One Flew Over the Cuckoo's Nest), 1975

  Which one of you nuts has got any guts?

  Et avslappende og rolig opphold på et mentalsykehus er bedre enn å sitte bak lås og slå, mener småforbryteren Randle P. McMurphy. Han spiller derfor sinnssyk for å slippe unna straff, og han gjør det såpass overbevisende at han blir lagt inn blant "tullingene" som han velger å kalle sine medpasienter. Randle reagerer på de faste og strenge rutinene innenfor mentalsykehusets vegger. Kan det være riktig at voksne menn skal dopes ned på beroligende midler og subbe rundt i morgenkåper?

  Randle er en av filmhistoriens høyst elskede rebeller - en uforglemmelig rolle som bare Nicholson kunne gjøre, med sin unike evne til å lyse opp rommet (og lerretet). Han vant sin første Oscar og Golden Globe for innsatsen.

 9. Jack Nicholson i Livets lyse side

  Melvin Udall

  Livets lyse side, 1997

  People who talk in metaphors oughta shampoo my crotch.

  Melvin Udall er en suksessrik dameromanforfatter med en særdeles skarp tunge og et vell av fobier. Han elsker konfrontasjoner og setter sin ære i å provosere, frastøte, fornærme og såre andre. Han lider dessuten av tvangstanker, som innebærer det blant annet at han er besatt av tanken om at alt skal være rent og ubesudlet. Ikke kan han ha kontakt med andre mennesker heller, og spretter derfor hit og dit på New Yorks overfylte fortau for ikke å berøre noen.

  Nicholsons usedvanlige karisma alene gjør hele filmen severdig, og han vant både Oscar og Golden Globe for sin innsats.

 10. Jack Nicholson i Ondskapens Hotell

  Jack Torrance

  Ondskapens hotell (The Shining), 1980

  Heeere's Johnny!

  Forfatterspiren Jack Torrance blir ansatt som vaktmester for å passe på The Overlook Hotel over vinteren. Hotellet snør ofte inne i løpet av vinteren, så han og familien må regne med å være totalt isolert i flere måneder. Dette er akkurat hva Jack tror han trenger for å finne ro til å skrive, men etterhvert som tiden går blir han hjemsøkt av fortidens spøkelser og drives fullstendig fra vettet...

  Filmen ble, merkelig nok, ikke så godt mottatt da den kom. Stanley Kubrick fikk en Razzie-nominasjon for Verste regissør, og Nicholson fikk ingen prisnominasjoner. I dag er rollen som Jack Torrance en av de mest ikoniske i filmhistorien, og tidenes aller beste i skrekkfilmsjangeren. Nicholson demonstrerer en brilliant transformasjon fra en elskverdig far og ektemann, til en fullstendig skruppelløs gærning.