Jakob Oftebro som Nico i Skammerens datter

Dansk-norsk fantasy går Harry Potter i næringa

– Det er utrolig kult at Skandinavia tør å satse på fantasyfilm, mener Jakob Oftebro. Den norske stjernen har en av hovedrollene i den dansk-norske storsatsingen «Skammerens datter».

– Jeg synes filmen er blitt utrolig bra, sier Jakob Oftebro til NTB. Han mener «Skammerens datter» stiller i samme liga som «Harry Potter», «Ringenes Herre» og «Game of Thrones».

– Men vi skaper en ny mytologi, understreker han. Både riddere og drageblod er elementer i filmens middelalderunivers, der en stor del er tatt opp i Tsjekkia.

Rebecca Emilie Sattrup i Skammerens datter
Rebecca Emilie Sattrup i Skammerens datter

Onsdag hadde filmen forhåndspremiere i Oslo, i samarbeid med den danske ambassaden og Foreningen Norden, der Oftebro er ambassadør. 1. mai er det duket for kinopremiere.

– Jeg er veldig spent på hvordan det vil gå,

innrømmer Oftebro.

Kamp om makt

Filmen handler om Dina, spilt av 12 år gamle Rebecca Emilie Sattrup, som er datteren til skammeren i fyrstedømmet Dunark. Dina har arvet morens evner til å se folk i øynene og se alt de skammer seg over, noe som fører til at både jevnaldrende og andre skyr henne som pesten.

Oftebro spiller Nico, eldste sønn av fyrsten i Dunark. En dag blir fyrsten og resten av familien funnet drept, og mistanken rettes mot Nico.

Dina evner viser seg imidlertid å komme til nytte i et blodig oppgjør om makten i Dunark mellom Nico og hans halvbror Drakan.

Dina spilles av 12 år gamle Rebecca Emilie Sattrup, som debuterer på lerretet med et blikk det blir vanskelig å glemme.

– Hun er helt fantastisk, mener Oftebro.

Maria Bonnevie i Skammerens datter
Maria Bonnevie i Skammerens datter

Andre kjente navn på rollelista er Maria Bonnevie, som spiller Dinas mor, og Stina Ekblad, som spiller den maktsyke moren til Drakan, og Allan Hyde fra «True Blood».

– Det er et utrolig stjernelag, helt rått, sier Oftebro.

Skammens kraft

Som i all fantasy står kampen mellom det gode og det onde, men skam og det å velge mellom riktig og galt er et sentralt tema i «Skammerens datter».

– Det handler om å være annerledes, og å tørre det,

sier Oftebro, som mener temaet både er aktuelt for filmens målgruppe og for samfunnet for øvrig.

– Akkurat nå er det jo kjempeaktuelt med ting vi kan skamme oss over, som miljøet, hvordan vi behandler flyktninger og tusenvis av ting, sier skuespilleren.

– Det handler om misbruk av makt og hvordan vi hele tiden blir stilt overfor hva som er riktig og galt,

sier han og drar i en nyanlagt skjeggtust, en del av rolleutrustningen til en nederlandsk produksjon han er med i. Oftebro, som deler tiden sin mellom København og Oslo, er allerede i norsk films elitedivisjon og har kalenderen full for det neste året.

Maria Bonnevie i Skammerens datter
Maria Bonnevie i Skammerens datter

– For dårlig

«Skammerens datter» er basert på boka av samme navn, som er oversatt til nynorsk og er pensum for norske ungdomsskoleelever. Slik sett har filmen et potensielt stort publikum.

– Men vi er for dårlige til å se norsk film i Norge. Men nå lages det så mye bra film, så jeg håper det snur,

sier Oftebro.

Og hvordan går det til slutt? Det får vi ikke vite – i denne omgang. Men om alt går etter planen, blir det laget ytterligere to filmer om skammerens datter.

Maria Bonnevie og Rebecca Emilie Sattrup i Skammerens datter
Maria Bonnevie og Rebecca Emilie Sattrup i Skammerens datter