Ryan Gosling i Lars and the Real Girl

Anbefalte indiefilmer

Uttrykket indiefilm, eller independent film, oppsto opprinnlig som en betegnelse på filmer laget utenfor det store studiosystemet i Hollywood. Disse filmene var da produsert og distribuert av uavhengige selskaper, gjerne med lavt budsjett og av en filmskaper med kunstneriske visjoner. I dag forstås indiefilmen nesten som en egen sjanger, og det handler nesten vel så mye om filmskaperens visjoner og filmens form og innhold, som hvor finansieringen kommer fra.

 

Her har vi plukket ut våre favoritt-indiefilmer fra 2000-2015:

 1. Quvenzhané Wallis som Hushpuppy i Beasts of the Southern Wild

  Beasts of the Southern Wild

  Regi: Benh Zeitlin (2012)

  Sundance-vinneren fra 2012 fikk 4 Oscar-nominasjoner og en rekke andre priser verden over. Vi møter lille Hushpuppy, mesterlig spilt av Quvenzhané Wallis, som vokser opp i det skranglete samfunnet Bathtub. En magisk og søt film med nydelig musikk.

 2. Michelle Williams og Ryan Gosling i Blue Valentine

  Blue Valentine

  Regi: Derek Cianfrance (2010)

  "Blue Valentine" hadde sin premiere på Sundance-festivalen og gikk deretter sin seiersgang på festivaler verden over, før den endte opp med Oscar-nominasjon for beste kvinnelige hovedrolle (Michelle Williams). En sjarmerende men sår film om kjærlighetsforholdet mellom Dean (Ryan Gosling) og Cindy (Williams).

 3. Boyhood

  Boyhood

  Regi: Richard Linklater (2014)

  Den tok hele 12 år å lage, og følger Mason (Ellar Coltrane) fra barndommen til tidlig voksenliv. Når filmen endelig kom smeltet den kritikerhjerter over hele kloden og rasket med seg en rekke priser, inkludert Golden Globe for beste film, beste regi og beste kvinnelige birolle til Patricia Arquette, som også sikret seg en Oscar for rollen.

 4. Jake Gyllenhaal og Drew Barrymore i Donnie Darko

  Donnie Darko

  Regi: Richard Kelly (2001)

  Jake Gyllenhaal brillierer i rollen som den forstyrrede tenåringen Donnie Darko. Filmen startet sitt liv på festivaler verden over, med premiere på Sundance-festivalen, og har siden vokst seg inn i kultfilmuniverset som en bauta fra nyere tid.

 5. Carrie-Anne Moss og Guy Pearce i Memento

  Memento

  Regi: Christopher Nolan (2000)

  Christopher Nolans gjennombruddsfilm ble Oscarnominert for både beste originalmanus og beste klipp. I filmen følger vi en mann uten kortidsminne (Guy Pearce) som jakter på drapsmannen til sin kone. En sømløs og smart satt sammen film, med spenning hele veien.

 6. Frances Ha

  Regi: Noah Baumbach (2012)

  Frances befinner seg i New York, et sted midt i mellom Woody Allen og "Girls". I sin egen lille boble er hun lykkelig helt til verden rundt henne begynner å vokse opp. En supersjarmerende rolletolkning av Greta Gerwig, som også har vært med på å skrive manus sammen med Noah Baumbach.

 7. Ellen Page i Juno

  Juno

  Regi: Jason Reitman (2007)

  Den vant Oscar for beste orignalmanus og var i tillegg nomiert for beste film, beste regi og beste kvinnlige hovedrolle (Ellen Page). Vi møter en småsprø, vittig og ujålete tenåringsjente som uplanlagt blir gravid med kompisen Paulie Bleeker (Michael Cera).

 8. Ryan Gosling i Lars and the Real Girl

  Lars and the Real Girl

  Regi: Craig Gllespie (2007)

  Rollen som den desillusjonerte Lars, som innleder et forhold til en dukke, er veldig atypisk for den dyktige kjekkasen Ryan Gosling. Filmen er morsom og romantisk, og samtidig utrolig trist. Den ble Oscar-nominert for beste originalmanus.

 9. Abigail Breslin i Little Miss Sunshine

  Little Miss Sunshine

  Regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris (2006)

  Filmen om standhaftige lille Olive Hoovers (Abigail Breslin) drøm om å bli skjønnhetsdronning er utrolig sjarmerende og underholdende. Filmen vant to Oscar-priser, beste originalmanus og beste mannlige birolle (Alan Arkin).

 10. Jake Gyllenhaal og Riz Ahmed i Nightcrawler

  Nightcrawler

  Regi: Dan Gilroy (2014)

  I likhet med mange indifilmer har denne thrilleren et glitrende manus, og ble belønnet med Oscar-nominasjon for beste originalmanus. I tillegg har filmen en drivende dyktig Jake Gyllenhaal i hovedrollen som den desperate Lou Bloom.

 11. Tilda Swinton i Only Lovers Left Alive

  Only Lovers Left Alive

  Regi: Jim Jarmusch (2013)

  Kultregissøren Jim Jarmusch har holdt seg akutell i tiår på tiår, siden sitt store gjennombrudd med "Stranger Than Paradise" i 1984. I denne kritikerroste vampyrromansen møter vi en deprimert musiker og elsker, mesterlig portrettert av Tom Hiddleston og Tilda Swinton.

 12. Jennifer Connelly i Requiem for a Dream

  Requiem for a Dream

  Regi: Darren Aronofsky (2000)

  I dette dramaet får vi se hvordan avhengighet fullstendig ødelegger livene til fire ulike mennesker - Sara (Ellen Byrstyn), hennes sønn Harry (Jared Leto), og hans kjæreste (Jennifer Connelly) og bestevennen (Marlon Wayans). Imponerende rolleprestasjoner, en hjerteskjærende historie, lekkert klippet og med mektig musikk.

 13. Jesse Eisenberg (Walt Berkman) og Anna Paquin (Lili) i The Squid and the Whale

  The Squid and the Whale

  Regi: Noah Baumbach (2005)

  Denne kritikerroste dramakomedien er morsom, ektefølt, smart og rørende. Vi møter Walt (Jesse Eisenberg) som har nyskilte foreldre som mildt sagt strever med foreldrerollen etter bruddet. Filmen vant en rekke priser og ble Oscarnominert for beste originalmanus.

  Se også: Den ultimate kultfilmguiden