La tête haute

– Vil ha vekk åpningsglamouren i Cannes

Vekk med fjorårets fjonge stas og storkalkunen «Grace of Monaco»: Årets åpningsfilm i Cannes er en sosialrealistisk film av en ukjent, kvinnelig regissør.

– Jeg ønsket å iverksette en fornyelse, og forandre den tradisjonelle ideen om at åpningsfilmen er et glamourarrangement, sier Cannes-festivalens leder Thierry Frémauc, tidligere kjent for å ønske rød løper-selfier dit pepperen gror under årets festival.

La tête haute
La tête haute

Festivalsjefen sier til avisen The Guardian at åpningsfilmen «La Tête Haute», på engelsk «Standing Tall», regissert av Emmanuelle Bercot, like gjerne kunne vært vist i konkurranseprogrammet.

– Det er en sosialt bevisst film, en politisk film. En film som sier, i korte trekk, at verden kanskje lider, men at vi må tro på at den kan bli bedre. Cannes-festivalen ønsker å uttrykke det samme,

sier Frémauc.

Nicole Kidman i Cannes 2014
Nicole Kidman i Cannes 2014

Tidligere åpningsfilmer i Cannes har vært «The Great Gatsby», «Robin Hood», «Da Vinci-koden» og altså den latterliggjorte og slaktede «Grace of Monaco» – som alle var stjernespekkede filmer med høy rød løper-faktor, ifølge The Guardian.

Men én stjerne byr likevel «La Tête Haute» på: Catherine Deneuve, som spiller dommeren som filmens tenåring dumper borti.