E. T. - gjesten fra verdensrommet

Filmkos for store barn

Skal du på bilferie med barna? Film er god underholdning, så lenge det er innhold du kan være trygg på.

 

Se også: Filmkos for de minste

 

Her er våre filmtips for barn fra syv år og oppover:

 1. Johnny Depp i Charlie og sjokoladefabrikken

  Charlie og sjokoladefabrikken (original versjon)

  Charlie Bucket bor sammen med mor, far og fire besteforeldre i et lite, skjevt og trekkfullt hus i skyggen av Willy Wonkas enorme sjokoladefabrikk. Charlie drømmer om å komme innenfor fabrikkporten og se hvordan alle godsakene blir til.

  De siste 15 årene har imidlertid ingen sett et eneste menneske gå inn eller ut av porten, og Willy Wonka selv er like mystisk forduftet. Likevel produserer fabrikken enorme mengder sjokolade som sendes til alle verdenshjørner.

  En dag kommer en kunngjøring som vekker begeistring verden rundt: Willy Wonka skal åpne fabrikken sin for en dag og vise dens hemmeligheter for fem heldige barn som kan finne gullbilletter gjemt i fem tilfeldige sjokoladeplater...

  Se "Charlige og sjokoladefabrikken" her

 2. Amy Adams som Giselle i Eventyr i New York

  Eventyr i New York

  Filmen følger den vakre prinsesse Giselle når hun forvises av en ond dronning fra sin animerte eventyrverden til den møkkete virkeligheten på gaten i dagens Manhattan.

  Sjokkert over denne nye verdenen som ikke fungerer etter "lykkelig alle sine dager" prinsippet, driver Giselle nå rundt i en kaotisk verden som sårt trenger litt magi. Den sjarmerende skilsmisseadvokaten Robert kommer henne til unnsetning og Giselle får etter hvert et nytt syn på livet. Hun forelsker seg i Robert, til tross for at hun allerede er bortlovet til en perfekt eventyrprins hjemme.

  Spørsmålet er om en romanse sett med en eventyrprinsesses øyne kan overleve i den virkelige verden?

  Se "Eventyr i New York" her

 3. Hugo Cabret

  Hugo Cabret (3D)

  Hugo Cabret forteller historien om en tolv år gammel foreldreløs gutt som bor inne i veggene på en stor togstasjon i 1930-tallets Paris. Hans eneste venn er en mystisk, menneskelignende maskin faren har etterlatt ham. Hugo er overbevist om at innretningenrommer en hemmelig beskjed fra hans avdøde far, hvis han kan få den kompliserte maskinen til å virke.

  Livet til Hugo tar imidlertid snart en helt ny vending, idet han møter eksentriske Isabelle og stefaren hennes, den gretne leketøysmakeren Georges. Før han vet ordet av det befinner han seg midt i et fantastisk eventyr, som kan gi ham svar på alle spørsmålene.

  Se "Hugo" her

 4. Scrat i Istid 1

  Istid

  Når istiden kommer er det ikke alle dyrene som setter kursen som varmere strøk. Blant disse finner vi Manfred, en sta og egen mammut som gjør ting på sin egen måte. Og for ikke å glemme Sid, et veldig bedagelig og klumsete dovendyr. Sid snakker mye - veldig mye - om alt og ingenting.

  Etter å ha ødelagt lunsjen til noen gretne, sultne neshorn bestemmer han seg for at Manfred er den som kan beskytte han fra lignende farer. Men han har ikke spurt Manfred ennå. Neida, det er ikke så viktig for Sid. Han bare slår følge han - for selskap setter vi vel alle pris på?

  Her kan du se alle filmene:

  "Istid" (2001)

  "Istid 2" (2006)

  "Istid 3" (2009)

  "Istid 4" (2012)

 5. Robin Williams i Jumanji

  Jumanji

  Den unge gutten Alan Parrish oppdager en dag et mystisk spill når faren holder på å utvide skofabrikken sin. Alan, som blir mobbet av alle kameratene, tar med seg spillet hjem og inviterer venninnen Sarah til å spille sammen med seg.

  Dette er noe han imidlertid bitter vil angre på. Spillet Jumanji er nemlig magisk! Alan klarer ikke å løse gåten, og blir fanget inne i spillet! I 26 år forblir det slik.

  Når de nye beboerne i huset som en gang tilhørte Alans familie finner spillet, begynner det skjebnesvangre å skje også med dem. Men først kommer Alan tilbake til den virkelige verden! Han forklarer de nye spillerne hvor farlig spillet egentlig er, og foreslår at de rett og slett skal legge det vekk. Langt vekk! Men det skal vise seg at at spillet har en egen vilje, og at det slett ikke vil at spillerne skal slutte midt i en runde...

  Her kan du se "Jumani"

 6. Kjære, jeg krympet barna

  Kjære, jeg krympet barna

  Wayne Szalinski er vitenskapsmann og oppfinner. Hans nyeste prosjekt er en maskin som kan krympe alt mulig, både døde ting og levende vesener. Og naturligvis er uhellet ute, med det resultat av oppfinnerens to barn, samt naboens barn krymper ned i millimeterstørrelse. Og problemene begynner virkelig når den oppfinneren uten å vite om det koster barna sammen med rusk og rask, og hiver det i søpla.

  De kvikke barna skjærer seg veg ut gjennom søppelposen og begynner sin lange vandring over plenen, som nå fortoner seg som en farlig jungel med allskens monstre som maur, sommerfugler og andre grusomheter. Da oppfinneren endelig finner ut hva som er skjedd, og tapet av bnarna er meldt til politiet, begynner virkelig moroa..!

  Her kan du "Kjære jeg krympet barna"

 7. Lassie fra 2005

  Lassie

  I en liten gruveby i idylliske Yorkshire bor den ni-årige Joe Carraclough sammen med sine foreldre, Sam og Sarah, og deres elskede og kloke hund, Lassie.

  Andre verdenskrig raser for alvor, og den lille familien kjemper en tøff kamp for å holde elendigheten og sulten på avstand.

  En dag, når Joe og Lassie blir med på en lokal jakt, får den mektige hertugen av Rudling og hans stedatter øye på Lassie, og stedatteren blir meget begeistret for den vakre hunden hunden. Hertugen av Rudling tilbyr familien Carraclough å kjøpe Lassie, men den lille familien er ikke lette å overtale.

  Men når gruven blir nedlagt er familien tvunget til å selge Lassie for at overleve. Lassie er absolutt ikke interesseret i å bo hos hertugen - spesielt ikke på grunn av den slemme hundepasseren som langt ifra er snill mot hunder.

  Her kan du se "Lassie"

 8. Oppdrag Nemo 3D

  Oppdrag Nemo 3D (norsk tale)

  Mot og familie som står i sentrum når vi blir med klovnefisken Marlin og hans hjelsomme kompanjong Dory på letingen etter Marlins kidnappede sønn Nemo. En reise som byr på mange prøvelser for rolleskikkelsene i deres møte med så vel sjøfugl som kloakkanlegg og mennesker!

  Her kan du se "Oppdrag Nemo"

 9. Stillbilde fra Paddington

  Paddington (norske stemmer)

  Paddington har vokst opp Perus dype jungel med sin tante Lucy. Hun har oppdratt ham til å bli en verdensvant liten bjørn som vil reise og utforske verden. Når et jordskjelv ødelegger hjemmet deres i jungelen bestemmer tante Lucy seg. Paddington skal smugles ombord på en båt som har skal helt til England. Kanskje kan hun gi ham et nytt og bedre liv i London?

  Vel fremme, alene i London, på selveste Paddington togstasjon, forstår vår venn at storbylivet ikke bare er en dans på roser. Han går alene rundt i byen med en merkelapp rundt halsen: "Vær så snill å ta hånd om denne bjørnen. Tusen takk!". Hvor i all verden ble det av den verdensvante og reiseglade lille bjørnen?

  Her kan du se "Paddington" (2014)

  Her kan du se "Paddington 2" (2017)

 10. Eselet i Shrek 1

  Shrek (original versjon)

  Shrek er en enstøing og trives aller best alene, men en dag blir hans dyrebare ensomhet invadert av irriterende eventyrfigurer.Det er blinde mus i maten hans, en stor, stygg ulv i sengen hans, tre små griser og mange fler, alle forvist fra hjemmene sine av den slemme Lord Farquaad.

  Fast bestemt på å redde hjemmene deres - og ikke minst sitt eget, gjør Shrek en avtale med Farquaad. Dermed setter han av sted for å redde den vakre prinsesse Fiona, som skal bli Farquaads brud.

  Underveis treffer han et svært så humørfyllt esel som også er blitt jaget hjemmefra. Eselet er villig til å gjøre ALT for Shrek, bortsett fra... å tie stille! Å redde prinsessen fra en stor, ildsprutende drage viser seg å bli det minste problemet når prinsessen avslører sin dype, mørke hemmelighet.

  Her kan du se filmene:

  "Shrek" (2001)

  "Shrek 2" (2004)

  "Shrek 3" (2007)

  "Shrek - lykkelig alle sine dager" (2010)

 11. Småspioner

  Småspioner

  "Småspioner"-filmene finnes i fire utgaver.

  Dette skjer i den første: Alle tror de tidligere internasjonale toppspionene Gregorio og Ingrid Cortez har trukket seg tilbake fra aktiv tjeneste for å leve et fredelig familieliv. Men de har tatt et nytt oppdrag - og blir kidnappet av fienden.

  Samtidig er også sju andre toppspioner savnet. Man mistenker tekno-geniet Fegan Floop for å være involvert i forsvinningene, og at han har tatt i bruk ukjente metoder for å omdanne mennesker til andre merkelige skapninger.

  Skjebnen til Gregorio og Ingrid - og kanskje hele verden - ser ut til å være avhengig av to unge menneskers mot og handlekraft; barna Carmen og Juni, uten trening i spionarbeid, men med god erfaring fra videospill!

  Her kan du se "Småspioner"

 12. Ralph Macchio i The Karate Kid

  Sannhetens øyeblikk

  Tenåringen Daniel er ny i Los Angeles og har problemer med å skaffe seg venner. Når han attpåtil blir offer for mobbing av en gjeng karatestudenter, for å ha blitt kjent med ekskjæresten til gjengens leder, vil Daniel gjerne slå tilbake.

  Men det er ikke så enkelt å vinne drømmekvinnen når motstanderne er større og i tillegg angriper med karatespark. Daniel forstår at gårdens vaktmester, Miyagi, er kampsportekspert og ønsker at han skal lære ham karate. Miyagi overrasker og provoserer ham med sine opplæringsmetoder. Daniel må forstå at karate er en beherskelse av både kropp og sinn, og at å sloss er alltid siste utvei. Under Miyagis veiledning utvikler Daniel ikke bare fysiske ferdigheter, men også tro og selvtillit til å klare å gjennomføre sitt livs kamp...

  Her kan du se "Karate Kid" (2010)

  Her kan du se alle de gode gamle filmene:

  "Karate Kid" (1994)

  "Karate Kid 2" (1986)

  "Karate Kid 2" (1989)

 13. Walter og Jason Segel i The Muppets

  The Muppets

  Verdens største muppetfan Walter, hans bror Gary og brorens kjæreste Mary er på ferie i Los Angeles. De oppdager at oljemillionæren Tex Richman har en kynisk plan om å rive Muppetenes gamle teater og borre etter olje.

  For å samle inn pengebeløpet som kreves for å redde teateret forsøker de tre vennene åg jenforene Muppetene, noe som ikke viser seg å være enkelt. Fozzie opptrer nå på et casino i Reno med et band som kaller seg Moopets. Miss Piggy er moteredaktør (plus-size) for Vogue Paris, Animal har sjekket inn på en klinikk i Santa Barbara for å lære å håndtere sinnet sitt, og Gonzo er en anerkjent rørleggermagnat!

  Her kan du se Muppets-filmene:

  "The Muppets take Manhatten" (1983)

  "Muppets på Sjørøverøya" (1996)

  "Muppets fra verdensrommet" (1999)

  "The Muppets" (2011)

 14. Den utrolige reisen

  Den utrolige reisen

  De tre kjæledyrene Shadow, Chance og Sassy blir plassert på en ranch mens eierne skal på ferie, men de tror de har blitt glemt igjen. De bryter ut og legger ut på en utrolig reise for å komme seg tilbake til eierne sine igjen.

  Filmen fra 1993 ble raskt en favoritt blant både store og små og kan trygt anbefales som bakseteunderholdning. Om ikke ungene vil følge med på landskapene dere kjører forbi, så kan de i alle fall se på de flotte landskapsbildene fra USA i denne filmen.

  Her kan du se "Den utrolige reisen"

 15. Detektivbyrå nr. 2 - Operasjon Mørkemann

  Operasjon Mørkemann

  Mystiske hull i bakken dukker opp på sletta i løpet av natta og fører til at sykkelen til Oliver blir ødelagt. Hvem har laget hullene og hvorfor?

  Ledetrådene fører barnedetektivene Tiril og Oliver til Mørkemannen. For å komme til bunns i mysteriet må de grave i fortiden og ta i bruk sin aller beste triks og knep, og benytte snarrådighet og teknologi.

  Operasjon Mørkemann er som en spennende "Sherlock Holmes"-historie for hele familien.

  Her kan du se "Operasjon Mørkemann"