Arnold Schwarzenegger promoterer Terminator Genisys i Sydney

Topp 5: Arnold Schwarzenegger

Han var en av tidenes mest meritterte kroppsbyggere, før han tok steget inn i Hollywoods stjernehimmel, til tross for sin kraftige østerrikske aksent. Han giftet seg inn i USAs "kongefamilie", altså Kennedyene, i 1986 og i 2003 ble han valgt til guvernør i California. Det høres usannsynlig ut, men dette er altså Arnold Schwarzeneggers livshistorie i korte trekk.

 

Dette er kraftkaren fra Østerrikes beste filmroller:

 1. Arnold Schwarzenegger i The Expendables 2

  Trench Mauser

  Expendables (ukreditert) (2010), Expendables 2 (2012), Expendables 3 (2014)

  "Eenie [shoots] meenie [shoots] miney [shoots] MOE [shoots]."

  I filmene hvor tettheten mellom klassiske actionhelter er desidert høyest (Sylvester Stallone! Chuck Norris! Bruce Willis! Jason Statham! Dolph Lundgren! Jean-Claude Van Damme!) møter vi Arnold i rollen som Trench, Barney Ross (Stallone) sin rival.

  Han er nådeløs, har ekstremt høye ferdigheter når det gjelder våpenbruk og nærkamp og han påtar seg gjerne avanserte oppdrag helt alene.

 2. Arnold Schwarzenegger i Predator

  Alan “Dutch” Schaefer

  Predator (1987)

  "If it bleeds, we can kill it."

  Nestemann på lista er mannemannen Dutch - et vaskekte kjøtthode i en vasktekte 1980-talls-slasherfilm som leverer der den skal. I sin tid var den helt i tet på effektfronten, og ble nominert til Oscar for beste spesialeffekter.

  Vår mann leder et oppdrag i den Sør-Amerikanske jungelen, hvor de etterhvert ender opp med å bli jaget av en utenomjordisk kriger.

 3. Arnold Schwarzenegger i Total Recall

  Douglas Quaid

  Total Recall (1990)

  "If I am not me, then who the hell am I?"

  I denne essensielle sci-fi-kultfilmen møter vi Arnold som Douglas Quaid, en desillusjonert bygningsarbeider som skaffer seg hukommelsesimplantater for å oppleve mer spenning i livet. Og spenning blir det, for det viser seg at han egentlig er en agent i dvale - eller er han det?

  Rollen som Douglas Quaid viser oss en litt annen side av Schwarzenegger (ja, det er jo såklart litt slossing og dreping også, det hører med).

 4. Arnold Schwarzenegger som Conan

  Conan

  Conan - Barbaren (1982), Conan - Ødeleggeren (1984)

  "Crush your enemies."

  Rollen som den legendariske krigeren Conan var Arnolds gjennombruddsrolle. Blodtørstig, barbarisk og brutalt muskuløs - Arnold fylte skinnfellene som hånd i hanske - Hollywood hadde aldri sett maken.

  Etter ryktene skal Schwarzenegger returnere i rollen, i annonserte "The Legend of Conan", men det er foreløpig ikke klart når filmen kommer.

 5. Edward Furlong og Arnold Schwarzenegger i Terminator 2: Dommens dag

  Terminator

  Terminator (1984), Terminator 2: Dommens dag (1991), Terminator 3: Rise of the Machines (2003), Terminator Genisys (2015)

  "I'll be back."

  Arnolds desidert mest kjente rolle og en av filmhistoriens mest ikoniske - hvem andre enn Schwarzenegger kunne gjøre denne rollen så uforglemmelig?

  I den første filmen møter vi ham som en dødelig robot fra fremtiden, mens i oppfølgeren - et av tidenes største sci-fi-mesterverk - har karakteren byttet side og er nå John Connors hjelper. Her viser Arnold, tross karakterens mekaniske ytre, også et følelsesmessig nivå i skuespillet sitt.

  Den femte filmen i rekken, "Terminator Genisys", kan sees på kinoer over hele landet fra 26. juni - billetter i salg her