Doc (Christopher Lloyd) og Marty MacFly (Michael J. Fox) i Tilbake til fremtiden

Toppliste: Tidsreiser på film

Forfatterne Edward Page Mitchell og H. G. Wells var de første til å etablere tidsreisekonseptet for det allmenne publikum. Siden har konseptet blitt godkjent som historielinje i en mengde litteratur, filmer og TV-serier.

 

Her er våre favorittfilmer som involverer tidsreising:

 1. Bruce Willis i Twelve Monkeys

  12 Monkeys

  Med: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt

  The future is history.

  År 2035: Et virus har drept mesteparten av verdens befolkning og de gjenlevende har søkt tilflukt under jorden. Jevnlig sendes tilfeldige kriminelle opp til overflaten for å teste forholdene.

  James Cole er en av disse. Han får den noe tvilsomme æren å skulle oppspore virusets kilde, noe som innebærer at han blir sendt tilbake i tid, til 1996. Men ting går galt, og Cole havner i 1990, på et mentalsykehus hvor han blant andre møter den frenetiske gærningen Jeffrey Goines, dyrevernaktivst og sønnen til en berømt virusforsker, og psykiateren Kathryn Railly, spesialist på galskap og profetier.

  Se på nett eller kjøp filmen

 2. Domhnall Gleeson og Bill Nighy i About Time

  About Time

  Med: Rachel McAdams, Bill Nighy, Domhnall Gleeson

  Kvelden etter en mislykket nyttårsfest forteller Tims far ham at alle menn i deres familie har evnen til å reise i tiden. Tim kan ikke endre på historiens gang, men han kan endre på ting som skjer og har skjedd i sitt eget liv.

  Tim bestemmer seg for å gjøre sin verden til et bedre sted… ved å skaffe seg en kjæreste. Dessverre blir det langt fra så enkelt som han hadde trodd!

  Se på nett eller kjøp filmen

 3. Elizabeth Hurley og Mike Myers i Austin Powers - Agenten som kom ut av fryseren

  Austin Powers - Agenten som kom ut av fryseren

  Med: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Michael York

  Austin Powers er en notorisk skjørtejeger som livnærer seg som motefotograf. Men bak de hippe moteklærne og ville festene, skjuler han en identitet som topphemmelig agent.

  Når hans erkefiende Dr. Evil lar seg fryse ned gjør Austin Powers det samme for å vente på hans neste trekk. Etter 30 år opptines de to og møter en verden totalt annerledes enn den de forlot...

  Se på nett eller kjøp filmen

 4. Keanu Reeves i Bill & Ted's Excellent Adventure

  Bill & Ted's Excellent Adventure

  Med: Keanu Reeves, Alex Winter, George Carlin

  History is about to be rewritten by two guys who can't spell...

  Bill og Ted er to unge menn med et stort problem. Om de ikke lykkes i å få beste karakter på en historiepresentasjon får de ingen eksamen.

  Som gjennom et mirakel dukker Rufus fra framtiden opp. Han har en viktig beskjed: Verdens fremtid avhenger av at Bill og Ted lykkes med sin historiepresentasjon. De får en tidsmaskin i form av en telefonkiosk til hjelp. Maskinen fører dem gjennom tid og rom og de møter historiske personer som Napoleon, Billy the Kid, Freud og mange flere. Hvordan skal de, med hjelp fra disse personene, klare å løse oppdraget?

  Kjøp filmen

 5. Denzel Washington i Déjà Vu

  Déjà Vu

  Med: Denzel Washington, Paula Patton, Val Kilmer

  Alle har opplevd det urovekkende mysteriet déjà vu - det glimtet av minne når du møter noen for første gang som du føler du har kjent hele livet, og når du gjenkjenner et sted selv om du aldri har vært der før.

  Men hva om den følelsen faktisk var advarsler fra fortiden eller tips om fremtiden?

  Se på nett eller kjøp filmen

 6. Tom Cruise i Edge of Tomorrow

  Edge of Tomorrow (3D)

  Med: Tom Cruise, Emily Blunt, Jeremy Piven

  Live, Die, Repeat.

  I en nær fremtid: Jorden er invadert av fremmede. Menneskeheten blir utsatt for stadige angrep som ingen armé kan bekjempe.

  Bill Cage er en amerikansk offiser som aldri har vært i strid. Nå befinner han seg i kampens hete. Han mister livet i løpet av minutter, men befinner seg på uforklarlig vis i en tidsloop. Gang på gang må han gjennomgå de samme kampene. Han kjemper og dør, bare for å våkne opp igjen. Før han må kjempe og dø igjen. Og våkne opp, ennå en gang.

  Se på nett eller kjøp filmen

 7. En ny dag truer/Groundhog Day

  En ny dag truer

  Med: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott

  He's having the worst day of his life... over, and over...

  Phil Connors skal dekke den årlige Groundhog Day-festivalen. Alt han vil er å bli ferdig med jobben, men veien blir blokkert av en snøstorm. Det eneste han kan gjøre er å ta inn på et hotell og vente på morgendagen.

  Men morgendagen kommer aldri. I stedet våkner han opp til den samme dagen hver morgen. Hver dag er Groundhog Day, og hver dag møter han de samme menneskene som sier de samme tingene. Et helvete på jord? Ja, helt til han skjønner hvordan han kan utnytte det til sin fordel. Han sjekker opp vakre kvinner, raner en bank og utfører små 'mirakler'. Og viktigst av alt - han lærer hver dag noe nytt om kvinnen han elsker og skjønner dermed hvordan han skal klare å sjarmere henne i senk.

  Se på nett eller kjøp filmen

 8. Bruce Willis og Joseph Gordon-Levitt i Looper

  Looper

  Med: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt

  Handlingen er satt i en fremtid der tidsreiser eksisterer, men er ulovlige og kun tilgjengelig på det svarte markedet. Når mafiaen ønsker å kvitte seg med noen sendes de 30 år inn i fortiden, der en "Looper" - en leid pistol, som Joe venter for å rydde opp.

  Joe blir rik av leiemordervirksomheten og livet er godt. Helt til dagen da mafiaen bestemmer seg for å avslutte ordningen og kvitte seg med alle bevis. Dette vil altså innbære å sende fremtidsversjonen av Joe tilbake til fortiden og ta livet av ham.

  Se på nett eller kjøp filmen

 9. Marion Cotillard som Adriana og Owen Wilson som Gil i MIdnight in Paris

  Midnight in Paris

  Med: Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard

  Gil og hans forlovede Inez har blitt med Inez' foreldre til Paris, en reise som vil forandre livene til dem alle. Det blir snart klart at de alle har forskjellige forhåpninger for besøket. Inez er mest interessert i festing og shopping, mens hos Gil vekker Paris glemte minner, og hver kveld blir han tatt med på en reise tilbake til 1920-tallet.

  Se på nett eller kjøp filmen

 10. Reese Witherspoon og Tobey Maguire i Pleasantville

  Pleasantville

  Med: Tobey Maguire, Jeff Daniels, Reese Witherspoon

  David er som tenåringer flest: Avstandsforelsket, lei av skolen og med et anstrengt forhold til moren. Hans eneste pustehull er komiserien "Pleasantville". I denne postkortversjonen av 50-tallet er alle glade og plettfrie.

  Så skjer noe underlig. TV-en går i filler like før David skal se en episode av "Pleasantville". En mystisk TV-reparatør får fikset apparatet og David begynner å krangle med søsteren Jennifer om hva de skal se på. Zapp! David og Jennifer er plutselig i svart-hvitt og håpløst kledd. De er i en fremmed stue og to voksne kaller dem "Bud" og "Mary Sue". Søskenparet er blitt forvandlet til to hovedroller i "Pleasantville", og det hjelper ikke å klype seg i armen for å våkne.

  Se filmen på nett

 11. Primer

  Primer

  Med: Jay Butler, Brandon Blagg, Juan Tapia

  Fire menn adresserer konvolutter til potensielle investorer. De fire har sammen funnet opp og bygget... noe. En viktig oppfinnelse for menneskeheten, kanskje den viktigste av dem alle. Men hva gjør den? De vet ikke helt. Ting tyder på at tiden oppfører seg annerledes inni konstruksjonen deres. Er det en tidsmaskin? Vi vet ikke. De vet ikke.

  Men ønsket om å legge det store gullegget, å håve inn enorme pengesummer, driver dem videre, og nører opp under den uunngåelige konflikten, som vil komme til å gå på både vennskapet og den mentale helsen løs.

  Se filmen på nett

 12. Project Almanac

  Project Almanac

  Med: Jonny Weston, Sofia Black-D'Elia, Amy Landecker

  David er en keitete 16-åring som bare drømmer om å komme inn på et bra universitet og vinne jenta han drømmer om.

  Livet hans tar en interessant vending når David og vennene hans oppdager noe som gjør det mulig for dem å reise tilbake i tiden. Og kanskje ligger hans egen fremtid i fortiden?

 13. Jake Gyllenhaal i Source code

  Source Code

  Med: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga

  Soldaten Colter Stevens våkner opp i kroppen til en ukjent mann på et av Chicagos pendlertog rett før toget blir sprengt av en bombe. Han er en del av et regjeringseksperiment kalt "Source Code". Dette programmet gjør ham i stand til å krysse over i en annen manns identitet i de siste 8 minuttene av hans liv.

  Colters oppgave er å finne hvem som sto bak bombeangrepet slik at de kan forhindre at neste bombe går av. Denne har nemlig et større mål: Å drepe millioner av mennesker i Chicago sentrum. For å finne bomberen må Colter oppleve at toget sprenges om og om igjen for å samle ledetråder som kan hindre det neste angrepet.

  Se på nett eller kjøp filmen

 14. Aubrey Plaza i Safety Not Guaranteed

  Safety Not Guaranteed

  Med: Mark Duplass, Jake Johnson, Aubrey Plaza

  Tre kyniske reportere får i oppdrag å finne en mystisk eksentriker som påstår å kunne reise i tid og søker etter assistenter.

  De håper på et sprøtt eventyr og litt gratisferie, og begir seg ut på en reise som vil endre livene deres for alltid...

  Se filmen på nett

 15. Edward Furlong og Arnold Schwarzenegger i Terminator 2: Dommens dag

  Terminator

  Med: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn

  Sarah Connor er en helt vanlig jente. Hun arbeider som servitør på en kafé og tror at livet er ganske vanlig - helt til hun møter Kyle Reese. Han påstår at han er fra fremtiden, og at han forsøker å redde livet hennes fra en fryktelig drapsmaskin som også er sendt tilbare fram fremtiden for å drepe henne.

  Til å begynne med tror ikke Sarah på den forvirrede mannen, men så snart den grusomme drapsmaskinen åpenbarer seg - forandrer dette seg raskt. Og Sarah må begynne sin kamp for å overleve.

  Se på nett eller kjøp filmen

 16. Ashton Kutcher i The Butterfly Effect

  The Butterfly Effect

  Med: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart

  Evan kjemper med voldsomme traumer etter vonde opplevelser i barndommen, opplevelser som senere er blitt fortrengt. De ligger som et sort hull i hukommelsen hans og dukker stadig opp som tilbakevendende mareritt.

  I desperasjon søker han trøst og svar i sine dagbøker og oppdager at han har evnen til å bevege seg tilbake i tid. Han returnerer til fortiden i et forsøk på å gjenskape historien og for å hindre de grusomme hendelsene i å inntreffe. Men for hver endring han gjør, endres også fremtiden - og ikke nødvendigvis til det bedre.

  Se filmen på nett

 17. Tidsforbrytelser

  Tidsforbrytelser

  Med: Karra Elejalde, Candela Fernandez, Barbara Goenaga

  Labudsjettsthriller over samme lest som "Primer", fascinert av muligheten om å reise gjennom ørsmå mengder av tid. I dette tilfellet er det en halv time, og vi får komplikasjonene ved art flere versjoner av samme personer vandrer rundt smatidig.

 18. Tidsmaskinen

  Tidsmaskinen

  Med: Rod Taylor, Tom Helmore, Bob Barran

  You will orbit into the Fantastic Future!

  Den første filmatiseringen av H.G. Wells roman fra 1895 om tidsmaskinen som åpenbarer verdens uhyggelige framtid.

 19. Tilbake til fremtiden 1985

  Tilbake til fremtiden

  Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson

  For å komme unna en gjeng terrorister hopper Marty inn i en sportsbil som viser seg å være en tidsmaskin. Før han vet ordet av det befinner han seg 30 år tilbake i tiden, der han møter sine foreldre som unge.

  Ikke nok med at de tror at hans dunvest er en flytevest - men hans mor blir forelsket i ham! Marty har ikke noe valg. Han må sørge for at hans fremtidige mor og hans far føres sammen. Ellers kommer han selv aldri til å bli født!

  Se på nett eller kjøp filmen