Alicia Vikander i Ex Machina

Årets beste kinofilmer så langt

Halvparten av kinoåret 2015 er gjennomført og det er på tide å gjøre opp en liten status.

 

Her har vi regnet ut snittet av de norske anmeldernes terningkast på kinofilmer med norsk premiere i første halvdel av 2015, og kommet frem til en interessant topp 10-liste som spenner bredt både tematisk og sjangermessig. Action, sci-fi, dokumentar, drama og til og med skrekk!

 

Soleklart på toppen lå for øvrig nylanseringen av Studio Ghiblis animasjonsperle "Chihiro og heksene", som opprinnelig kom ut i 2001.

 

Dette er kritikerfavorittene halvveis i 2015:

 1. Alicia Vikander i Ex Machina

  Ex Machina

  Snitt: 83 av 100

  Regi: Alex Garland

  Et intenst kammerspill av en sci-fi, hvor eng ung programmerer får i oppgave å bedømme hvorvidt hans styrtrike sjef har lykkes i å skape verdens første robot med kunstig intelligens.

  En intelligent film om kunstig intelligens, hvor spesielt Alicia Vikander lovprises for rollen som roboten Ava.

 2. Fra filmen Timbuktu

  Timbuktu

  Snitt: 83 av 100

  Regi: Abderrahmane Sissako

  Den fransk-mauritanske filmen beskriver skjebnen til en by i Mali (Timbuktu), som har blitt overtatt av jihadister, portrettert gjennom øynene til en gjeter og hans familie.

  Filmen ble nominert til både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste utenlandske film.

 3. Tom Hardy i Mad Max: Fury Road

  Mad Max: Fury Road (3D)

  Snitt: 83 av 100

  Regi: George Miller

  Filmskaper George Miller står fortsatt ved rorert når det skal børstes støv av kultlegenden Mad Max, mens Tom Hardy har tatt over tittelrollen som tidligere var Mel Gibsons.

  Kritikerne jublet over galskapen og det visuelle uttrykket og Charlize Theron har fått massivt skryt får sitt portrett av ville Furiosa.

 4. Stillbilde fra filmen Drone

  Drone

  Snitt: 85 av 100

  Regi: Tonje Hessen Schei

  Denne norske dokumentaren tar oss med på innsiden av CIAs hemmelige dronekrig, fra dronepilotenes databunker til ofrene på bakken.

  I tillegg til svært gode anmeldelse og mye oppmerksomhet, har filmen mottatt priser fra filmfestivaler verden over.

 5. Jake Gyllenhaal i Nightcrawler

  Nightcrawler

  Snitt: 85 av 100

  Regi: Dan Gilroy

  Jake Gyllenhaal imponerer i rollen som Louis Bloom, en mann på desperate jakt etter arbeid som oppdager spenningen i krimsjournalismen. Grensene mellom observatør og aktiv deltaker viskes ut etterhvert som han blir besatt av arbeidet.

  Denne lavbudsjettsfilmen ble svært positivt mottatt av filmkritikerne og fikk Oscarnominasjon for beste originalmanus.

 6. Wild Tales

  Wild Tales

  Snitt: 86 av 100

  Regi: Damián Szifrón

  En flettverkshistorie som følger et knippe mer eller mindre forstyrrede mennesker. Bekmørkt og humoristisk om kjærlighet, bedrag og tragedie.

  Denne argentiske godbiten har vunnet en rekke priser verden over, og ble nominert til både Gullpalmen i Cannes og Oscar for beste utenlandske film.

 7. Channing Tatum og Mark Ruffalo i Foxcatcher

  Foxcatcher

  Snitt: 88 av 100

  Regi: Bennett Miller

  Med svært imponerende skuespillerprestasjoner fortelles den vanvittige, og sanne, historien om multimilliardær John du Pont og hans bisarre involvering med det amerikanske bryterlandslaget. Steve Carrell viser seg fra en helt ny side i rollen som du Pont.

  Filmen fikk 5 Oscar-nominasjoner og Miller vant pris for beste regi i Cannes.

 8. CitizenFour

  Citizenfour

  Snitt: 88 av 100

  Regi: Laura Poitras

  En spennende dokumentar som har blitt meget godt mottatt av både anmeldere og publikum. Vi blir tatt med bak kulissenetil hva som skjedde da Edward Snowden overleverte dokumentene som beviste myndighetenes enorme overvåkning av egne borgere.

  Filmen har vunnet drøssevis av priser, inkludert Oscar og BAFTA for beste dokumentar.

 9. It Follows

  It Follows

  Snitt: 91 av 100

  Regi: David Robert Mitchell

  Fenomenet "It Follows" er en av årets største filmsnakkiser og en av tidenes mest kritikerroste skrekkfilmer, en sjanger som vanligvis ikke imponerer anmeldere nevneverdig. Vi møter en ung kvinne (Maika Monroe) som forfølges av overnaturlige krefter etter en one night stand.

  Filmen har vunnet en rekke priser på festivaler verden over, og ble nominert til kritikerprisen under årets Cannes-festival.

 10. Michael Keaton i Birdman

  Birdman

  Snitt: 93 av 100

  Regi: Alejandro González Iñárritu

  Ikke overraskenede finner vi årets store Oscar-vinner øverst på lista. I dette kritikerroste metadramaet møter vi en avdanket skuespiller som i sine glansdager spilte en ikonisk superhelt, spilt av en gnistrende Michael Keaton (som sin tid spilte Batman).

  Filmen vant Oscar for både beste film, beste regi, beste originalmanus og beste foto.

  Se også: Publikums kinofavoritter hittil i år