Izzat

Topp 5: Norske gangsterfilmer

Den norske filmen "Høvdinger" har premiere fredag 17. juli - en ekte norsk gangsterfilm. Men det er ikke den første! Fra Norge har det nemlig kommet flere filmer som skildrer storbyens underverden og de kriminelle som styrer den.

 

Okei, vi har ikke akkurat "Gudfaren". Mafiaen i Norge er ikke like utbredt, og kanskje heller ikke så overdådig. Så hva er en norsk gangsterfilm da? Historien bør fortelles med fokus på "den onde siden". Det er disse vi følger i prosessen, og de som er hovedpersonene. Likevel er ofte en av karakterene litt mer sympatisk, er skeptisk til det de skal gjøre, eller ønsker et bedre liv av en eller annen grunn. Dette er som regel den personen vi skal heie på.

 

Disse 5 norske gangsterfilmene digger vi:

 1. Emil Marwa og Ove Andreassen i Izzat

  Izzat

  Regissert av: Ulrik Imtiaz Rolfsen

  Med: Leon Bashir, Emil Marwa, Daud Mirza, Assad Siddique

  Filmen fra 2005 og er Ulrik Imtiaz Rolfsen debut som regissør. Senere har han regissert "Taxi" og "Den Siste Revejakta". Filmen handler om en ny bølge kriminelle som dukket opp i Oslo på 80- og 90-tallet, med store gjenger. Vennene Wasim, Riaz og Munawar forsøker å ta kontrollen over heroinmarkedet i Oslo, men Wasim slites mellom familie, venner og kriminelle kolleger og må ta et valg som kan få tragiske konsekvenser.

 2. Stillbilde fra Haram

  Haram

  Regissert av: Ulrik Imtiaz Rolfsen

  Med: Kåre Conradi, Elias Ali, Petronella Barker, Sohail Anwar

  Omar er en gangster som lever sammen med sin far. Alle tror at søsteren til Omar ble drept i et æresdrap da hun rømte fra sitt eget bryllup som 16-åring. Da hun plutselig vender tilbake til byen blir familiehemmeligheten avslørt, og Omar blir sendt ut på jakt etter søsteren, med resten av gjengen sin som hjelpere. Vi får oppleve familiedrama og hverdagen til gjenger i undergrunnsmiljøet i Oslo.

 3. Ane Dahl Torp i Uro

  Uro

  Regissert av: Stefan Faldbakken

  Med: Nicolai Cleve Broch, Ane Dahl Torp, Ingar Helge Gimle, Bjørn Floberg

  "Uro" handler om Hans Petter som er kriminell, men velger å starte på nytt som undercover-politibetjenet i "Uro-patruljen". Hans Petter sliter imidlertid med å skille mellom sitt gamle og nye liv, og det blir stadig vanskeligere å se hva han gjør for å være en god betjent undercover og hva han gjør fordi han faller tilbake til sitt gamle jeg. Han ser seg nødt til å bli god venn med Marco, en av de viktigste kriminelle i miljøet. Han setter seg selv og kollegaene i fare, og slites mellom sitt gamle og sitt nye liv.

 4. Schpaaa

  Schpaaa

  Regissert av: Erik Poppe

  Med: Maikel Andressen, Abou-Zelof, Sharjil Arshed, Mickael Marman

  Vi følger den unge guttegjengen på østkanten i Oslo som vokser opp med lite respekt for politiet, og et stort behov for å tjene penger. Etter et torpedo-oppdrag fra en jugoslavisk bande havner de i trøbbel, og vi følger de gjennom de 6 neste døgenene på vill flukt fra både loven og banden. 5 gutter må bli voksne veldig fort og bestemme seg hvilken side de ønsker å være på. Valget vil ha konsekvenser for resten av deres liv.

 5. Tynn-Svein (Stig Frode Henriksen), Tommy (Vegar Hoel) og Gjørme-Knut (Tommy Wirkola) fra Tomme tønner

  Tomme Tønner

  Regissert av: Leon Bashir og Sebastian Dalén

  Med: Leon Bashir, Anders Danielsen Lie, Kristoffer Joner, Kim Bodnia, Yasmine Garbi

  Ali, Nico og Bobby er en gjeng småkriminelle som lever på de oppdragene de får rundt om i Oslo. Når de endelig får et stort oppdrag av den kjente "Dansken" kan de tjene gode penger, og klatre opp i hierarkiet av kriminelle i Oslos undergrunnsmiljø. Altt ser lyst ut, for hvor vanskelig kan det egentlig være å stjele en utstoppa falk? Guttene klarer å ødelegge oppdraget, og plutselig skylder de noen av de farligste gutta i Oslo over en halv million kroner..