Carey Mulligan i Far from the Madding Crowd

Vinterberg "puster ut" med klassiker

– For en lettelse å lage noe jeg ikke har skrevet selv, sier Thomas Vinterberg, som har filmatisert navnebroren Thomas Hardy.

"Festen", "Submarino", "Jakten": Den danske wunderkind-regissøren Thomas Vinterberg (46) pleier å levere manus til sine kritikerroste og prisbelønte filmer. Straks kinoklare "Far from the Madding Crowd", derimot, er ført i pennen av David Nicholls, basert på Thomas Hardys 1800-tallsroman.

– Tanken på å lage noe jeg ikke hadde skrevet selv, var en lettelse

, røper Vinterberg overfor NTB i London.

– Det er mye press involvert når du også er forfatter. Jeg tenkte, "Hvorfor kan jeg ikke puste ut et øyeblikk, bare være instruktør og kanskje bidra med noe på den måten?" Jeg vet ikke om jeg lyktes, men prøvde virkelig å lage en Hardy-film, ikke en Vinterberg-film.

Les også: Sommerens filmperler på kino

Den danske regissøren Thomas Vinterberg i Cannes 2012

Hopper etter heltene

"Far from the Madding Crowd" er filmatisert før – av ny-Hollywood-eksponenten John Schlesinger, med Julie Christie i hovedrollen. Det valgte Vinterberg å se delvis bort fra.

– Jeg har vært forelsket i Christie siden jeg var tenåring. Dessuten er jeg storfan av både Schlesinger og Nicolas Roeg, som førte kamera, og tenkte at denne gjengen blir simpelthen for briljant sammen. Altså nøyde jeg med å studere de første 20 minuttene, humrer den blidblonde københavneren.

I stedet sverget Vinterberg til en "naiv" tilnærming.

– Jeg tror det var det de britiske produsentene håpet på da de kalte meg inn. De ville nok tone ned byrden ved en sånn nasjonal litteraturskatt – tillate seg å børste litt støv av den.
Carey Mulligan i Far from the Madding Crowd
Carey Mulligan i Far from the Madding Crowd

Hengivelse "trues"

Denne gangen er det Oscar-nominerte Carey Mulligan som spiller Bathsheba, den handlekraftige landsens godsarvingen som slites mellom tre staute beilere. Vinterberg later til å være nesten like forelsket i henne.

– Carey tilbyr en mektig kombinasjon av styrke, intelligens og kontroll – samtidig som hun er sårbar og delikat. Jeg følte hun var perfekt som Bathsheba. Hun var den første jeg tenkte på, og den første vi spurte.

Ifølge Vinterberg burde figuren ha moderne appell i massevis.

– Jeg synes det er spennende med en "sterk" kvinne som prøver å lære seg evnen til hengivelse. Evnen til hengivelse er en truet dyd, spør du meg. Hjemme i Danmark er jentene både sterke og uavhengige – og attraktive av den grunn. Men de jobber gjerne så hardt at det blir vanskelig for dem å hengi seg til noen. Det synes jeg er interessant.

Les også: Kommende bokadapsjoner

Carey Mulligan i Far from the Madding Crowd
Carey Mulligan i Far from the Madding Crowd

Fikk Bergman-råd

Når dette leses, er Vinterberg allerede i sluttfasen av oppfølgingsprosjektet "Kollektivet", hvor han har ansvaret for dreieboka igjen. Hans gamle helt Ingmar Bergman ga ham nemlig et verdifullt tips da de snakket sammen etter "Festen"-gjennombruddet i 1998.

– Han sa det var vesentlig å bestemme seg for sin neste film før den aktuelle skal presenteres. For da skjer ett av to: Enten går du på trynet, og du blir paralysert og begynner å tenke på hvordan du skal navigere karrieren. Eller så får du suksess, og resultatet blir nøyaktig det samme. Nei, trikset er å ta avgjørelsen mens man er emosjonell og nonchalant vis-à-vis valget.

– I så fall, hva gjør du etter "Kollektivet"?

– Jeg tror det blir en film om alkohol – en feiring av alkoholen

, repliserer Vinterberg freidig.

– Jo da, det blir en anerkjennelse av det faktum at verdenskriger er blitt vunnet av store drankere – for ikke å snakke om alle mesterverkene de har begått. Som kjent er det en forskjell mellom å bruke og misbruke dette sosialt aksepterte dopet – og det har jeg lyst til å utforske.

"Far from the Madding Crowd" har premiere over hele landet fredag 31. juli.

Les mer om filmen og se traileren her