Warcraft

Fra dataspill til film

Opp gjennom tidene har filmen hentet mange av sine historier og sin visuelle stil fra tegneserier, TV-serier, bøker, historiske hendelser og mytologi. Men også dataspill har blitt en økende inspirasjonskilde i Hollywood.

 

Her er en oversikt over tidligere og kommende filmsatsninger som har sin opprinnelse i kjente dataspill:

 1. Lara Croft

  Tomb Raider-filmene

  Det populære dataspillet "Tomb Raider", om den britiske arkeologen Lara Croft, ble utgitt i 1996 har det utviklet seg til en lukurativ franchise. Flere spill, tegneserier, bøker, fornøyelsesparker, filmer og andre spin-off-produkter er sprunget ut av den opprinnelige spillutgaven.

  Filmer:

  "Lara Croft: Tomb Raider" (2000)

  "Lara Croft: Tomb Raider - Livets Vugge" (2003)

  Angelina Jolie gjorde tittelrollen i begge filmene, en rolle som nå Alicia Vikander skal forvalte videre. Norske Roar Uthaug, kjent for "Fritt vilt" og "Bølgen", har regien på den kommende filmen som tar sikte på premiere i 2017.

 2. Milla Jovovich i Resident Evil: Retribution

  Resident Evil-filmene

  En japansk serie med skrekkspill utviklet av Capcom og skapt av Shinji Mikami. Spillene i serien har solgt over 25 millioner eksemplarer, og var med på å popularisere skrekkspillene. En rekke filmer har blitt laget basert på spillets ulike utgaver, hvor Milla Jovovich spiller hovedrollen.

  Filmer:

  "Resident Evil" (2002)

  "Resident Evil: Apocalypse" (2004)

  "Resident Evil: Extinction" (2007)

  "Resident Evil: Degeneration" (2008)

  "Resident Evil: Afterlife" (2010)

  "Resident Evil: Retribution" (2012)

  I 2017 ventes den siste filmen i serien, "Resident Evil: The Final Chapter".

 3. Dwayne Johnson og Karl Urban i Doom

  Doom

  Spillserien, utviklet av id Software, ble først utgitt i 1993. Siden den tid har serien hatt en rekke utvidelser og nye utgivelser. Spillene ansees av mange å være en av de største pionerene i spillindustriens såkalte first person-shooter-spill.

  Film:

  "Doom" (2005), med Dwayne Johnson i en av hovedrollene.

 4. Silent Hill (2006)

  Silent Hill

  Horror dataspill-franchisen Silent Hill er utviklet og utgitt av Konami. Serien har ført til en rekke tegneserie- og bokutgivelser basert på spillserien, hvor handlingen tar deg med inn i restene av den skremmende byen Silent Hill.

  Filmer:

  "Silent Hill" (2006)

  "Silent Hill: Revelation" (2012)

 5. Mark Wahlberg og Mila Kunis i Max Payne

  Max Payne

  Denne spillserien er utviklet av Remedy Entertainment og følger en politimann i New York City, ved navn Max Payne. Storylinen spinner rundt politimannen forsøk på å hevne drapet på sin familie.

  Film:

  "Max Payne" (2008), med Mark Wahlberg i tittelrollen.

 6. Jean-Claude Van Damme i Street Fighter

  Street Fighter

  Denne japanske kampspill-serien er utgitt av Capcom og så dagens lys i 1987. Ut fra serien har det sprunget flere animerte filmer, kortfilmer og TV-serier, og to helaftens spillefilmer, hvor Jean-Claude Van Damme som spiller hovedrollen i den første.

  Filmer:

  "Street Fighter" (1994)

  "Streetfighter: The Legend of Chun-Li" (2009)

 7. Jake Gyllenhaal i Prince of Persia

  Prince of Persia

  Jordan Mechner har skapt Prince of Persia-franchisen, som nå består av en imponerende rekke spillutgaver på ulike plattformer. Fenomet Prince of Persia har også nylig blitt foreviget på film av Disney.

  Film:

  "Prince of Persia" (2010), med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.

 8. Rupert Friend i Hitman: Agent 47

  Hitman

  Hitman-serien er utviklet av det danske spillselskapet IO Interactive. Dataspillenes suksess har ført til bokutgivelse og to filmadaptasjoner løst basert på storylinen til spillet. I den første fra 2007 spiller Timothy Olyphant spiller rollen som agent 417, mens Rupert Friend gjør agent-rollen i "Hitman: Agent 47".

  Filmer:

  "Hitman" (2007)

  "Hitman: Agent 47" (2015 )

 9. Need for Speed

  Need for Speed

  Spillserien Need for Speed, også kjent som NFS, har sin tittel fra et sitat i "Top Gun", hvor Tom Cruis sin karakter sier: "I feel the need, the need for speed". Spillet er tidenes mest populære racing-spill, med over 150 millioner kopier solgt.

  Film:

  "Need for Speed" (2014), med Aaron Paul, kjent fra "Breaking Bad", i hovedrollen.

 10. Første bilde fra Angry Birds - the Movie

  Angry Birds

  Farsotten Angry Birds er skapt av den finske spillutvikleren Rovio Entertainment. Pr oktober 2010 var over 12 millioner kopier av spillet solgt kun i App Store, og spillet har vokst voldsomt siden.

  Film:

  "Angry Birds filmen"- premiere: 13. mai 2016

 11. Paula Patton i Warcraft

  Warcraft

  Det populære Warcraft-universet er skapt av Blizzard Entertainment, og inkluderer blant annet verdens største nettbaserte multiplayerspill World of Warcraft (WoW). Her møter vi orker, mennesker og andre skapninger i detaljrik, fantasifull verden, som endelig også utbroderes i filmform.

  Film:

  "Warcraft" - premiere: 27. mai 2016

 12. Ratchet and Clank

  Rathcet and Clank

  I spillserien Ratchet & Clank møter vi to romhelter som reiser rundt i galaksen i kampen for frihet. Filmen basert på konseptet hadde sin verdenspremiere i april 2016, og det er foreløpig uklart (pr mai 2016) om den settes opp på norske kinoereller ei.

  Film:

  Ratchet and Clank (2016)

 13. Michael Fassbender i Assassin's Creed

  Assassin's Creed

  Assassin's Creed-franchisen har vokst seg stor opp gjennom årene og med utgangspunkt i den populære spillserien har vi fått både tegneserier, kortfilmer og en kommende kinofilm, hvor vi blant annet møter Michael Fassbender og Marion Cotillard i rollene.

  Film:

  "Assassin's Creed" - planlagt premiere 6. januar 2017

 14. Splinter Cell (videospill)

  Kommende filmer basert på spill

  Ikke vet vi hva slags historie som skal springe ut av Tetris, men film skal det bli og bak står den kinesiske mediemogulen Bruno Wu. Filmen, som går i opptak i Kina til neste år, skal bli en sci-fi-thriller og budsjettet skal være på nesten 655 millioner kroner.

  Som tidligere nevnt får Tomb Raider en reboot, med Alicia Vikander som Lara Croft og Resident Evil-serien avsluttes i en siste film med Mia Jovovich.

  Det kommer også en egen film for de sjarmerende tyvene i Sly Cooper-serien og angivelig skal Tom Hardy gjøre rollen som Sam Fisher i filmatiseringen av Splinter Cell (bildet), dog det hra vært stille på den fronten en stund.

  I tillegg skal en filmatisering av kultklassikeren Shadow of the Colossus være under utvikling og det samme er Metal Gear Solid og Dead Island. Hvilke av disse som eventuelt finner veien til norske kinolerret er foreløpig ikke fastsatt.