Bølgen

Høye bølger på flere plan

Å lage katastrofefilm med følelser krever hardt arbeid og høye ambisjoner. Med "Bølgen" føler regissør Roar Uthaug at han har riktig balanse mellom spenning og menneskelig drama.

– Det vi har forsøkt å tilføre katastrofefilmsjangeren er norske og vanlige folk som vi heier på og tror på. Det har ikke vært noe mål at effektene skal ta overhånd, men at det hele tidens kal være menneskene som er i fokus,

sier Uthaug til NTB.

Filmen "Bølgen" markerte søndag den offisielle åpningen av Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Det har skjedd før og ekspertene er enige om at det vil skje igjen. Fra 30 til 100 år fram i tid vil fjellpartiet Åkneset i Sunnylvsfjorden rase ut med risiko for en flodbølge på opp mot 80 meter som vil ramme tettstedene Hellesylt og Geiranger.

Norges Geotekniske Institutt overvåker nøye fjellpartiet som årlig flytter seg opp mot 10 centimeter. Roar Uthaug har sammen med produsent Martin Sundland og et helt lag skuespillere og voldsomme digitaleffekter skapt tsunamien som rammer turistbygda Geiranger med full kraft.

Se trailer her!

Bølgen

Utfordringer

Skuespillerne Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner spiller paret som med to barn er på flyttefot vekk fra Geiranger. Joner er den dedikerte geologen som ser katastrofen er i ferd med bli virkelighet, men som ikke får gehør fra kolleger og sjefer. Kona jobber på hotellet i Geiranger og har ansvaret for et fullt belagt hotell da fjellet brått og uten forvarsel raser ut i fjorden.

De to erfarne skuespillerne måtte takle store personlige utfordringer. Joner er kjent for sine mange fobier, men må i "Bølgen" rase rundt i bil, dykke og klatre i bergsprekker og fly helikopter.

– Jeg er ikke den mest fysiske duden da, men vi måtte trene og da blir man ikke redd lenger. Vi fikk mye trening og det er jo slik at når man sitter tre timer i et helikopter, så gidder du ikke være redd lenger,

sier Kristoffer Joner.

Kristoffer Joner i Bølgen

Romania

Når Geiranger havner under vann i filmen skjer det ved at skuespillere og filmsett overøses med 40.000 liter vann i et spesialstudio i Romania. Det krevende opptaket ble planlagt i dagevis og ble gjennomført én gang. Enkeltscener med skuespillerne skjedde i vanntanker.

I motsetning til "filmektemannen" syntes Ane Dahl Torp det var utfordrende å jobbe under vann. Flytende og gurglende med bare hodet over vannmassene skulle hun levere overbevisende skuespill.

– Det var tungt å spille, men heldigvis ikke kaldt. Vi hadde våtdrakter og lodd i klærne som skulle holde oss nede,

sier hun.

Ane Dahl Torp, Jonas Hoff Oftebro og Thomas Bo Larsen i Bølgen

Hva som helst

– Med "Bølgen" har vi vist at vi kan lage alt og at vi nå kan begi oss ut på hva vil,

sier produsent Martin Sundland i Fantefilm.

Ti år etter at han og regissør Uthaug tok steget fra reklamefilm og over i fiksjonsfilm er han stolt over å vise at de selv og norsk filmbransje mestrer kanskje den mest krevende sjangeren, katastrofefilmen. At "Bølgen" samtidig viser en norsk historie, troverdige mennesker og flott natur mener han viser at sjangeren har en plass også i norsk film. Budsjettet på filmen har vært 50 millioner kroner, og både produsent og regissør sier de ikke har måttet fire på noen ønsker under innspillingen.

– Det er stor interesse for filmen og den er allerede solgt til 100 land, sier Sundland.

Norgespremieren er 28. september - billetter skaffer du her!